Habi Kids -ohjelma

 

Habi Kids tarjoaa ohjattuja työpajoja muotoiluprosessin vaiheiden  neljän teeman – Katso, Keksi, Kokeile ja Kerro – mukaisesti.

Tyynymeressä kelluvalla työpajalautalla on mahtavia protoilu-, keksimis- ja suunnittelutyöpajoja joka päivä klo 11–16. Habi Kids -alueen non stop -työpajoissa ja aivomyrskyissä kaikki pääsevät kokeilemaan luovaa ongelmanratkaisua. Puheenvuoroja ja keskustelua oppimisesta kuullaan lasten ja aikuisten suusta. Lue lisää non stop -työpajoista sivun alaosasta.

Keskiviikko 13.9. ”KOULUPÄIVÄ”

 

9–20 Non stop -työpajat

 

13.30–14.30 Design Learning Battle | Habitare Arena-lava
Kiinnostavaa sisältöä muotoiluoppimisesta niin lapsille ja perheille kuin oppilaitoksille. Habitaren avajaispäivänä Habi Kids valtaa päälavan ja sinne nousee DESIGN LEARNING BATTLE eli muotoiluoppimisen väittely. Alan asiantuntijat käyvät keskustelua muotoilukasvatuksen kiinnostavista teemoista ja mahdollisuuksista, haasteista ja suhteesta koulumaailman tarpeisiin. Battlen juontaa muotoilukasvatuksen asiantuntija Mari Savio Suomen Muotoilukasvatusseurasta, keskustelijoina ovat mm. Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna, vanhempi yliopistonlehtori Mira Kallio-Tavin taiteen laitokselta Aalto-yliopistosta, museolehtori Hanna Kapanen Designmuseosta, Oslon taidekorkeakoulun muotoilun laitoksen professori Toni Kauppila, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtori Pihla Meskanen ja tutkija Mirja Hämäläinen Demos Helsingistä.

 

14–16 MUTKU-tunnit koululaisille | Habi Kids -työpajalautta
Tule testaamaan muotoiluoppimisen metodeja SuoMun Muotoilulähettiläiden kanssa. Oppimisen huvipuistossa kehitetään yhdessä unelmien koulua: kuvitellaan, keksitään ja protoillaan. Oppitunnit:

  • UTOPIA-tunti on aivoriihityöskentelyä ja sen visualisoimista mobilen muodossa
  • OPPIMISEN HUVIPUISTO -tunti on unelmien koulun yhteissuunnittelua
  • FUTURAATTORI -tunnilla ideoidaan tulevaisuuden oppitunteja

 

16–16.30 Demos Helsinki ja vertaisoppiminen | Habi Kids -kahvila
Mirja Hämäläinen Demos Helsingistä avaa projekteja, joissa yhdessä oppiminen on ollut tärkeintä.

 

17–20 Mikä LSC, mikä MUTKU?
Futurice ja SuoMu kutsuvat kaikki tutustumaan Lean Service Creation -palvelumuotoilumalliin, joka on Futuricen kehittämä työskentelytapa. Työpajassa kehitetään yhdessä muotoiluoppimisen MUTKU-appia. Sopii kaiken ikäisille.

Lue lisää: Lean Service Creation –palvelumuotoilumallista ja muotoilukasvatuksesta.

 

Keskiviikko-Mutku-tunnit_14-16_b

Keskiviikko-Mutku-tunnit-14-16

 

Torstai 14.9. ”KATSO”-PÄIVÄ

 

10–19 Non stop -työpajat

 

11–13 Vanhan ajan mallilla -työpaja
Työpajassa kokeillaan erilaista tapaa katsoa ja luoda kuvia sekä illuusioita. Taikurimainen tunnelma syntyy heijastuksista, jotka osallistujat itse tekevät omin käsin.

 

12.30–13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

 

14–16 Tridify VR -workshop
Työpajassa osallistujat pääsevät sisustamaan virtuaalitiloja Tridify-työkalun avulla ja tutkimaan suunnitelmiaan eri laitteilla. Matkusta virtuaalitodellisuuteen ja näe suunnitellun tilan visualisointi! Työpaja toteutetaan yhteistyössä Tridifyn kanssa.

Lue lisää Tridifystä.

 

Torstai-Lapset-haastattelevat-suunnittelijoita

Perjantai 15.9. ”KEKSI”-PÄIVÄ

 

10–19 Non stop -työpajat

 

11–13 Aivomyrsky x Akateeminen Kirjakauppa: Millainen on Unelmien Kirjakauppa?
Parhaat jutut syntyvät usein juuri hölmöiltä tuntuvista ideoista! Akateemisen Kirjakaupan kanssa yhteistyössä toteutettavassa Aivomyrsky-työpajassa keksitään ideoita Akateemiselle Kirjakaupalle ja visioidaan Unelmien Kirjakauppaa. Työpajassa kirjataan ylös kaikki mieleen juolahtavat ideat, myös ne pöhköimmät. Tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman paljon ajatuksia nopeasti ja vapaasti. Työpajan vetäjänä toimii Suomen Muotoilukasvatusseuran palvelumuotoilija Katja Vaahtera. Lue lisää Aivomyrskystä.

 

12.30–13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

 

14–16 Keksi kaluste!
Työpajassa lapset ideoivat ja rakentavat huonekalupienoismalleja eri materiaaleista. Lopuksi oma pienoismalli valokuvataan ja sen saa ottaa mukaan. Työpaja sopii monenikäisille lapsille, alle 6-vuotiaat voivat osallistua yhdessä aikuisen kanssa. Työpajan ohjaajina toimivat muotoilijat Elina ja Klaus Aalto.

 

Perjantai-Aivomyrsky

Perajantai-Keksi-kaluste_Aalto+Aalto-työpaja

Lauantai 16.9. ”KOKEILE”-PÄIVÄ

 

10–18 Non stop -työpajat

 

11.00–13.00 Tutkimusmatka kotiin – täältä sinne
Voiko koti olla liikuteltava tai kenties jopa tunnetila? Voiko ihmisellä olla monta kotia? Mitkä asiat tekevät kodin? Työpajassa mietitään teemaa (liikkuva) koti, jossa on kaikille paljon tuttua, mutta myös mahdollisuus aivan uusille ajatuksille ja ideoille. Työpajassa osallistujat saavat vapaasti miettiä ja kokeilla villejäkin ideoita ja niiden pohjalta luodaan suuri yhteinen juliste (liikkuvasta) kodista. Työpaja sopii kaikenikäisille. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Suomen Saksan-instituutin ja arkkitehtikollektiivi Raumlaborberlinin kanssa. Lue lisää liikkuvasta kodista.

 

12.30–13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

 

14–16 Huone tulevaisuudesta!
Miltä tulevaisuuden koti näyttää? Minkälaisia uudenlaisia huonekaluja siellä on? Mitä luontoa säästäviä keksintöjä tai uusia ratkaisuja tulevaisuuden kodeissa käytetään? Tule rakentamaan oma tulevaisuuden huoneesi kierrätysmateriaaleista! Pajan vetävät Helsingin taidemuseon HAMin pajaohjaajat. Lisätiedot: info@hamhelsinki.fi

 

Lauantai-Mobile-Home-1

Lauantai-Huone-tulevaisuudesta_HAM

 

Sunnuntai 17.9. ”KERRO”-PÄIVÄ

 

10–18 Non stop -työpajat

 

11–13 Kerro ideasi maailmalle -työpaja
Tässä työpajassa sana on vapaa, lapset kertovat ideansa muille ja ne visualisoidaan yhteisen graffitin muotoon. Työpajan vetäjinä toimivat SuoMun ohjaajat.

 

12.30–13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

 

13–14 Miten Habi Kids syntyi? | Habitare Arena-lava
Suunnittelija Mari Savio (SuoMu ry) avaa Habi Kids 2017 alueen ja ohjelman suunnitteluprosessia ja kokemuksia, eli miten kokonaisuus suunniteltiin lasten kanssa lapsille. Lavalle nousevat myös Loviisan Mutku-kerhon koululaiset ja kertovat miten he muotoilivat mm. alueen värikarttaa ja kuosimaailmaa yhdessä muotoilijoiden kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilun metodeja ja osallistettiin kohderyhmä eli lapset ja lapsiperheet.

 

14–16 Mehackit music machine -työpaja
Mehackit -työpajat herättävät kiinnostuksen ja uteliaisuuden teknologiaan. Mehackit music machine on työpaja, jossa kerrotaan tarina yhteisöllisen, elektronisen ääniteoksen avulla. Tarinankerronnan välineenä on yhteisöllisesti rakentuva ääniteos, jossa materiaalina ovat kiinnostavat arkipäivän esineet sekä kierrätysmateriaalit. Työpajan vetävätä Mehackitin teknologiaohjaajat, ja se sopii 5–7-vuotiaille aikuisen seurassa ja kouluikäisille osallistujille itsenäisesti. Lue lisää.

 

Habi Kids 2017 -kokonaisuuden suunnittelusta vastaa Suomen Muotoilukasvatusseuran tiimi yhteistyössä Habitaren ja Helsinki Design Weekin kanssa. 

Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMu ry on muotoiluoppimiseen vihkiytynyt toimija, joka edistää muotoilun ja muotoilukasvatuksen harrastuneisuutta ja tunnettuutta. Tutustu SuoMun toimintaan täällä

 

Sunnuntai-Miten-Habi-Kids-syntyi_img009

Sunnuntai-MeHackit_ossiemma-97cc6237b382b1d6a86ea98b8a2eccf9

Non stop -työpajat päivittäin

 

Fiskars Viidakko- ja luontotyöpaja Habi Kids -teltassa
Kurkista rohkeasti toiseen maailmaan, käy sisään telttamajaan ja tule tekemään tilateosta muiden seikkailijoiden kanssa. Teltassa otetaan selvää, mihin kaikkeen paperi taipuu ja miten saksilla tehdään ihmeitä. Tule tekemään yhdessä salaista viidakkomaailmaa, joka täydentyy ja villiintyy koko tapahtuman ajan. Teltassa kutsutaan kaikki mukaan FISKARS JUNGLE CHALLENGE-kilpailuun!

 

Kuosiseinä Habi Kids -kahvilan naapurissa
Habi Kids -kuosistudio on vapaasti kehittyvä kollaasiseinä, jossa tutkitaan ja keksitään yhdessä värejä ja muotoja. Lapset voivat jättää oman jälkensä seinään erilaisten kuosikuvioiden muodossa.

 

Muotoilusuunnistus – lähtö Habi Kids -alueen pääportilta
SuoMun Muotoilusuunnistus on hauska tapa tutustua Habitare-tapahtumaan ja ottaa koko Messukeskus pelikentäksi! Suunnistuspeli johdattaa kävijät havainnoimaan, testaamaan ja löytämään eri muotoilun muotoja ja yrityksiä sekä kohtaamaan suunnittelijoita. Ohjeet ja tehtävät suunnistukselle löytyvät Habi Kidsin pääportilta.

 

Napa School for kids -värityskuvat 

Napa School for kids avaa suomalaisten huippukuvittajien työskentelyä työpajoissa ja keskusteluissa. Osaamista löytyy monipuolisesti: tekijät ovat perehtyneet infografiikkaan, kuosisuunnitteluun, visuaaliseen tarinankerrontaan ja animaatioon. Napa School avaa kuvittajien työskentelyä kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan oppimaan kuvittamisesta Napa School for kids -värityskuvien avulla! Lisätietoa täältä.

 

NonStop-Viidakko--ja-luontotyöpaja