Habi Kids -ohjelma

Habi Kids Design School kutsuu kaikki mukaan keksimään, leikkimään ja ideoimaan tulevaisuuden oppimisen huvipuistoa. Lapset ja perheet yhdessä pääsevät testaamaan muotoiluoppimisen metodeja ja seikkailemaan leikkilaboratoriossa.

Habi Kids tarjoaa ohjattuja työpajoja muotoiluprosessin vaiheiden, neljän teeman mukaisesti: Katso, Keksi, Kokeile ja Kerro.

Tyynymeressä kelluvalla työpajalautalla on mahtavia protoilu-, keksimis- ja suunnittelutyöpajoja joka päivä klo 11-16. Lisäksi alueella toimivissa nonstop-työpajoissa ja aivomyrskyissä kaikki pääsevät kokeilemaan luovaa ongelmanratkaisua. Puheenvuoroja ja keskustelua oppimisesta kuullaan niin lasten kuin aikuistenkin suusta.

Astu sisälle ja hyppää suunnittelijan saappaisiin!

 

NonStop-Kuosiseinä_2

Non stop -työpajat päivittäin

Fiskars Viidakko- ja luontotyöpaja Habi Kids -teltassa
Kurkista rohkeasti toiseen maailmaan, käy sisään telttamajaan ja tule tekemään tilateosta muiden seikkailijoiden kanssa. Teltassa otetaan selvää, mihin kaikkeen paperi taipuu ja miten saksilla tehdään ihmeitä. Habi Kidsin tilasuunnittelija Milja Ahon luoma ääni- ja varjomaailma tekevät tilasta elämyksen. Tule tekemään yhdessä salaista viidakkomaailmaa, joka täydentyy ja villiintyy koko tapahtuman ajan. Teltassa kutsutaan kaikki mukaan FISKARS JUNGLE CHALLENGE-kilpailuun!

Kuosiseinä Habi Kids -kahvilan naapurissa
Habi Kids -kuosistudio on vapaasti kehittyvä kollaasi-seinä, jossa tutkitaan ja keksitään yhdessä värejä ja muotoja. Lapset voivat jättää oman jälkensä seinään erilaisten kuosikuvioiden muodossa.

Muotoilusuunnistus – lähtö Habi Kids -alueen pääportilta
SuoMun Muotoilusuunnistus on hauska tapa tutustua Habitare-messuihin ja ottaa koko Messukeskus pelikentäksi! Suunnistuspeli johdattaa kävijät havainnoimaan, testaamaan ja löytämään eri muotoilun muotoja ja yrityksiä sekä kohtaamaan suunnittelijoita. Ohjeet ja tehtävät suunnistukselle löytyvät Habi Kidsin pääportilta.

 

NonStop-Viidakko--ja-luontotyöpaja

 

Keskiviikko 13.9. ”KOULUPÄIVÄ”

9-20 Non stop -työpajat

13.30-14.30 Design Learning Battle | Habitare Arena-lava
Kiinnostavaa sisältöä muotoiluoppimisesta niin lapsille ja perheille kuin oppilaitoksille. Habitaren avajaispäivänä Habi Kids valtaa päälavan ja sinne nousee DESIGN LEARNING BATTLE eli muotoiluoppimisen väittely. Alan asiantuntijat käyvät keskustelua muotoilukasvatuksen kiinnostavista teemoista ja sen mahdollisuuksista, haasteista ja suhteesta koulumaailman tarpeisiin. Battlen juontaa muotoilukasvatuksen asiantuntija Mari Savio Suomen muotoilukasvatusseurasta, keskustelijoina mm. Laura Sarvilinna, luova johtaja, Habitare. Mira Kallio-Tavin, vanhempi yliopistonlehtori, Taiteen laitos, Aalto-yliopisto. Hanna Kapanen, museolehtori, Designmuseo. Toni Kauppila, professori, Muotoilun laitos, Oslon taidekorkeakoulu. Pihla Meskanen, rehtori, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki. Mirja Hämäläinen, tutkija, Demos Helsinki.

14-16 MUTKU-tunnit koululaisille | Habi Kids -työpajalautta
Tule testaamaan muotoiluoppimisen metodeja SuoMun Muotoilulähettiläiden kanssa. Oppimisen huvipuistossa kehitetään yhdessä unelmien koulua: kuvitellaan, keksitään ja protoillaan. Oppitunnit:

  • UTOPIA-tunti on aivoriihityöskentelyä ja sen visualisoimista mobilen muodossa
  • OPPIMISEN HUVIPUISTO -tunti on unelmien koulun yhteissuunnittelua
  • FUTURAATTORI -tunnilla ideoidaan tulevaisuuden oppitunteja

16-16.30 Demos Helsinki ja vertaisoppiminen | Habi Kids -kahvila
Mirja Hämäläinen Demos Helsingistä avaa projekteja, joissa yhdessä oppiminen on ollut tärkeintä.

17-20 Mikä LSC, mikä MUTKU?
Futurice ja SuoMu kutsuvat kaikki tutustumaan Lean Service Creation -palvelumuotoilumalliin, joka on Futuricen kehittämä työskentelytapa. Työpajassa kehitetään yhdessä muotoiluoppimisen MUTKU-appia. Sopii kaiken ikäisille. Lisätietoja: leanservicecreation.commuotoilukasvatus.info/muotoilukasvatusta-peruskouluun

 

Keskiviikko-Mutku-tunnit_14-16_b

Keskiviikko-Mutku-tunnit-14-16

Keskiviikko-Mikä-LSC,-mikä-MUTKU_

 

Torstai 14.9. ”KATSO”-PÄIVÄ

10-19 Non stop -työpajat

11-13 Vanhan ajan mallilla -työpaja
Pajassa kokeillaan erilaista tapaa katsoa ja luoda kuvia sekä illuusioita. Taikurimainen tunnelma syntyy heijastuksista, jotka osallistujat itse tekevät omin käsin.

12.30-13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

14-16 Tridify VR -workshop
Työpajassa osallistujat pääsevät sisustamaan virtuaalitiloja Tridify-työkalun avulla ja tutkimaan suunnitelmiaan eri laitteilla. Matkusta virtuaalitodellisuuteen ja näe suunnitellun tilan visualisointi! Työpaja toteutetaan yhteistyössä Tridifyn kanssa, www.tridify.com.

 

Torstai-Lapset-haastattelevat-suunnittelijoita

Torstai-Tridify-VR-workshop

Perjantai 15.9. ”KEKSI”-PÄIVÄ

10-19 Non stop -työpajat

11-13 Aivomyrsky
Parhaat jutut syntyvät usein juuri hölmöiltä tuntuvista ideoista! Aivomyrskyssä kirjataan ylös kaikki mieleen juolahtavat ideat, myös ne pöhköimmät. Tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman paljon ajatuksia nopeasti ja vapaasti. Työpajan vetäjänä toimii Suomen muotoilukasvatusseuran palvelumuotoilija Katja Vaahtera. Lisätietoja

12.30-13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

14-16 Keksi kaluste!
Työpajassa lapset ideoivat ja rakentavat huonekalupienoismalleja eri materiaaleista. Lopuksi oma pienoismalli valokuvataan ja sen saa ottaa mukaan. Työpaja sopii monenikäisille lapsille, alle 6-vuotiaat voivat osallistua yhdessä aikuisen kanssa. Työpajan ohjaajina toimivat muotoilijat Elina ja Klaus Aalto.

 

Perjantai-Aivomyrsky

Perajantai-Keksi-kaluste_Aalto+Aalto-työpaja

Lauantai 16.9. ”KOKEILE”-PÄIVÄ

10-18 Non stop -työpajat

11.00-13.00 Tutkimusmatka kotiin – täältä sinne
Voiko koti olla liikuteltava tai kenties jopa tunnetila? Voiko ihmisellä olla monta kotia? Mitkä asiat tekevät kodin? Työpajassa mietitään teemaa (liikkuva) koti, jossa on kaikille paljon tuttua, mutta myös mahdollisuus aivan uusille ajatuksille ja ideoille. Työpajassa osallistujat saavat vapaasti miettiä ja kokeilla villejäkin ideoita ja niiden pohjalta luodaan suuri yhteinen juliste (liikkuvasta) kodista. Työpaja sopii kaikenikäisille. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Suomen Saksan-instituutin ja arkkitehtikollektiivi Raumlaborberlinin kanssa. Lisätietoja: mobilehome2017.com

12.30-13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

14-16 Huone tulevaisuudesta!
Miltä tulevaisuuden koti näyttää? Minkälaisia uudenlaisia huonekaluja siellä on? Mitä luontoa säästäviä keksintöjä tai uusia ratkaisuja tulevaisuuden kodeissa käytetään? Tule rakentamaan oma tulevaisuuden huoneesi kierrätysmateriaaleista! Pajan vetävät HAM Helsingin taidemuseon pajaohjaajat. Lisätietoja: info@hamhelsinki.fi

 

Lauantai-Mobile-Home-1

Lauantai-Huone-tulevaisuudesta_HAM

 

Sunnuntai 17.9. ”KERRO”-PÄIVÄ

10-18 Non stop -työpajat

11-13 Kerro ideasi maailmalle -työpaja
Tässä työpajassa sana on vapaa, lapset kertovat ideansa muille ja ne visualisoidaan yhteisen graffitin muotoon. Työpajan vetäjinä toimivat Suomun ohjaajat.

12.30-13 Lapset haastattelevat suunnittelijoita | Habi Kids -kahvila
Habitaressa nähtävät suunnittelijat saavat tilaisuuden kertoa oman suunnittelijatarinansa sekä avata inspiraation lähteitään ja jakaa oppejaan. Suunnittelijoita haastattelevat muotoilusta kiinnostuneet lapset ja nuoret.

13-14 Miten Habi Kids syntyi? | Habitare Arena-lava
Suunnittelija Mari Savio (SuoMu ry) avaa Habi Kids 2017 alueen ja ohjelman suunnitteluprosessia ja kokemuksia, eli miten kokonaisuus suunniteltiin lasten kanssa lapsille. Lavalle nousevat myös Loviisan Mutku-kerhon koululaiset ja kertovat miten he muotoilivat mm. alueen värikarttaa ja kuosimaailmaa yhdessä muotoilijoiden kanssa. Suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilun metodeja ja osallistettiin kohderyhmä eli lapset ja lapsiperheet.

14-16 MeHackit -työpaja
MeHackit -työpajat herättävät kiinnostuksen ja uteliaisuuden teknologiaan. Music Maschine on työpaja, jossa kerrotaan tarina yhteisöllisen, elektronisen ääniteoksen avulla. Tarinankerronnan välineenä on yhteisöllisesti rakentuva ääniteos, jossa materiaalina ovat kiinnostavat arkipäivän esineet sekä kierrätysmateriaalit. Työpajan vetää Mehackitin teknologiaohjaajat ja se sopii 5-7-vuotiaille aikuisen seurassa ja kouluikäisille osallistujille itsenäisesti. Lisätietoja:mehackit.org

Habi Kids 2017 kokonaisuuden suunnittelusta vastaa Suomen Muotoilukasvatusseuran eli SuoMun tiimi muotoilukasvatus.info. Yhteistyössä Habitare / Habi Kids / Helsinki Design Week.

 Suomen Muotoilukasvatusseura (SuoMu ry) on muotoiluoppimiseen vihkiytynyt toimija, joka edistää muotoilun ja muotoilukasvatuksen harrastuneisuutta ja tunnettuutta.

 

Sunnuntai-Miten-Habi-Kids-syntyi_img009

Sunnuntai-MeHackit_ossiemma-97cc6237b382b1d6a86ea98b8a2eccf9