Lauantai 16.9.2017

Ahead-hallin Arena-ohjelmalavan juontajana Hanna Sumari 
Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

11.00 Signals trendiluento: Millä laseilla katsot?
Olemme subjektiivisia, meillä kaikilla on erilainen maku ja kiinnostuksen kohteet. Silti haluamme kotimme olevan persoonallisia ja meidän näköisiämme. Kaikkea ei voi kontrolloida – kuinka paljon sattuma vaikuttaa siihen, millainen kodistamme muodostuu? Mitä kotimme meistä kertoo?

Toimittaja, trendianalyytikko Susanna Björklund

 

12.00 Johtajapaneeli: Mobile Home 2017
Mobile Home 2017 on Suomen Pariisin, Berliinin, Benelux-maiden sekä Lontoon kulttuuri-instituuttien yhteinen suurhanke, joka tutkii ja tulkitsee kodin merkityksiä eri puolilla Eurooppaa Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Kotia käsitellään elämyksellisyyden, arkkitehtuurin, taiteen, tieteen ja yhteiskunnallisuuden kautta. Mobile Home 2017 -kokonaishankkeessa mukana olevien instituuttien johtajat kertovat omista kotiprojekteistaan sekä hankkeen taustoista ja kodin teemoista.

Osallistujat: Laura Hirvi, Suomen Saksan-instituutin johtaja, Meena Kaunisto, Suomen Ranskan-instituutin johtaja, Aleksi Malmberg, Suomen Benelux-instituutin johtaja ja Pauliina Ståhlberg Suomen Lontoon-instituutin johtaja

 

13.00 Kodin Kerroksellisuus
Miten eri-ikäiset ja tyyliset esineet, viherkasvit, taide, aidot materiaalit ja kodissa eletty elämä muodostavat asukkaittensa näköisen kodin. Aika ja kulttuuri painavat jälkensä koteihin aina, mutta nämä periaatteet ovat ajankohtaisia nyt ja myös tulevaisuudessa. Kerroksellisuus ja persoonallisuus sekä yhteisöllisyys leimaavat tulevaisuuden koteja nykyistä vahvemmin. Kaiken virtuaalisuuden vastapainona aidot kohtaamiset korostuvat tulevaisuudessa.

Selina Vienola, toimittaja, taidehistorioitsija ja ruokabloggari

 

14.00 Esineeni syntytarina – Design District Helsingin muotoilijat kertovat, miten klassikko syntyi
Haastateltavina Johanna Gullichsen, Timo Niskanen/Himmee ja Salla Luhtasela/Kaksikko, haastattelijana Sirpa Linnanmäki.

 

15.00 Sisustuksen ABC
Mistä hakea inspiraatiota oman kodin sisustukseen? Miten huomioida oikeat asiat remontoidessa, entä miten välttää kompastuskivet? Mitkä elementit korostavat sisustuksen ainutlaatuisia yksityiskohtia ja saavat kotisi täyteen loistoon?

Milla Alftan, sisustussuunnittelija

 

16.00 Mobile Home Panel Discussion: Home in a mobile world (EN)
Mikä merkitys on kodilla ja kotipaikalla ajassa, jossa maailmanlaajuinen liikkuminen on helpompaa kuin koskaan? Mikä luo kodin, kun ihmiset muuttavat paikasta toiseen? Voiko yhdellä ihmisellä olla monta kotia? Entä millaista on tulevaisuuden asuminen? Näitä kysymyksiä tutkii Mobile Home -projekti, joka toteutettiin Suomen itsenäistymisen juhlavuoden kunniaksi Suomen kulttuuri-instituuteissa ympäri Eurooppaa. Berliinissä Suomen Saksan-instituutissa nautittiin Mobile Home -teeman inspiroimasta installaatiotaiteesta ja kulttuuritapahtumista, joita luomassa olivat monien muiden muassa taiteilija-aktivisti Jaakko Blomberg ja arkkitehti Olga Hungar. Blomberg, Hungar sekä Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi kertovat itse projektista sekä avaavat omia näkökulmiaan sen teemaan liittyen. Aiheesta keskustelemassa on myös Goethe Institut Finnlandin johtaja Isabel Hölzl, joka kansainvälisen työnsä puolesta liikkuu alituisesti kahden maan ja kulttuurin välillä.

 

Hanna Sumari 300px

Hanna Sumari

Suski

Susanna Björklund

Laura_Hirvi

Laura Hirvi

Milla Alftan

OlgaMariaHungar

Olga Hungar