Skip to content

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2022: Kari Virtanen

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaja vuonna 2022 on hienopuuseppä Kari Virtanen.

 

DESIGN FORUM FINLANDIN myöntämä Kaj Franck -muotoilupalkinto kunnioittaa tänä vuonna suomalaista puumuotoilua. Palkinnon saajaksi valittu Kari Virtanen (s. 1948) on luotsannut 19-vuotiaana perustamaansa Nikaria aina pienestä pohjanmaalaisesta puusepänvirstaasta kansainvälisesti toimivaksi huonekaluyritykseksi.

Yhdeksi puusepänverstaan ensimmäisistä asiakkaista sattui itse Alvar Aalto. Vuosina 1967–1974 Virtanen teki töitä Aallon arkkitehtitoimistolle useammissa kohteissa Seinäjoella, ja Aalto myös suunnitteli Nikarille koivupuisen Alvar-tarjottimen, Nikarin malliston vanhimman tuotteen. 1970- ja 80-luvuilla Virtanen teki läheistä yhteistyötä myös muotoilijamestari Kaj Franckin kanssa.

Virtanen on tähdännyt Nikarin alkuajoista asti perinteisen puusepäntyön ja muotoilun yhdistämiseen: Virtasen Nikarille suunnittelemat tuotteet – esimerkiksi Biennale-jakkara ja Arkipelago-sarja – edustavat modernilla otteella toteutettua mutta samalla perinteisiin nojaavaa suomalaista puumuotoilua. Vuoden 2010 sukupolvenvaihdoksen myötä Nikari on toiminut aktiivisesti kansainvälisillä muotoilumarkkinoilla ja tehnyt yhteistyötä ulkomaisten huippumuotoilijoiden kanssa.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon jury on halunnut nostaa esiin sekä Virtasen pitkäjänteistä elämäntyötä että arvopohjaa hänen työnsä taustalla. Palkintojuryn mukaan Virtanen ja Nikari ovat toimineet aikaansa edellä kestävän muotoilun ja liiketoiminnan alueilla.

Kuva: Elina Simonen

nikari.fi

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2021: Johanna Gullichsen

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaja vuonna 2021 on tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen.

 

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2021 on valittu tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 30. kerran.

Johanna Gullichsen on tunnettu perinteisiä sidoksia hyödyntävistä graafisista sisustuskankaistaan. Hän on tehnyt pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti työtä kangastyyppien ja mallien tuomisessa nykypäivään. Johanna Gullichsen perusti oman yrityksensä jo vuonna 1989. Läpimurto tapahtui kuitenkin vasta, kun hän avasi liikkeen Pariisissa 1997. Samoihin aikoihin luotiin ensimmäiset yhteydet Japaniin. Gullichsenin omaan mallistoon kuuluu kankaita, sisustustuotteita ja asusteita. Suunnitteluprojektien myötä uusia aluevaltauksia ovat mm. sementtilaatat ja tatamimatot.

Palkintojury totesi, että Johanna Gullichsenin suunnittelemissa kankaissa näkyy luonnonmateriaalien, käsin tekemisen ja kudontaperinteen säilyttämisen arvostus. Gullichsen on pystynyt yhdistämään taiteellisen ja luovan työnsä kestävästi toteutettuun sarjatuotantoon. Hänen omaa nimeään kantavan brändin kankaat kudotaan Suomessa luonnonmateriaaleista ja niiden huolellisesti mietityt väriyhdistelmät täydentävät luontevasti suomalaista sisustus- ja huonekalusuunnittelua ja muotoilua.

Omaleimainen kädenjälki on tuottanut myös yhteistyöhankkeita niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin suunnittelijoiden ja yritysten kanssa, totesi jury. Johanna Gullichsenin tuotanto jatkaa vahvana suomalaisen tekstiilitaiteen perinnettä.

Kuva: Elina Simonen

johannagullichsen.fi

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2020: Ilkka Suppanen

Myös Kaj Franck -palkintonäyttely 2020 nähdään vuoden 2021 Habitaressa. Palkinnon sai vuonna 2020 muotoilija, sisustusarkkitehti Ilkka Suppanen.

 

Kaj Franck -muotoilupalkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin (1911–1989) työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja luodaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Erityinen ansio on, jos palkinnon saaja samalla tuo arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua.

Ilkka Suppanen on tehnyt menestyksekkään ja pitkän uran muotoilun ja taiteen parissa. Hän opiskeli sekä sisustus- ja kalustesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa että arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa ja teki läpimurtonsa 1990-luvun loppupuolella yhtenä Snowcrash-ryhmän perustajista. Ryhmän esiintyminen Milanon huonekalumessuilla 1997 toi mediahuomiota ja lukuisia yhteydenottopyyntöjä valmistajilta. Muun muassa iso italialainen kalustevalmistaja Cappellini otti Suppasen Flying Carpet -sohvan tuotantoonsa.

Kaj Franck -palkintojuryyn kuuluivat vuonna 2019 toimitusjohtaja Petteri Kolinen / Design Forum Finland,
museonjohtaja Pilvi Kalhama / Espoon modernin taiteen museo EMMA, asiamies Pentti Kivinen / Suomen Messusäätiö, kuraattori, toimittaja Isa Kukkapuro ja muotoilija, professori Heikki Orvola.

Kuva: Paavo Lehtonen

suppanen.com

Kaj Franck -muotoilupalkinto voidaan myöntää suomalaiselle tai Suomessa asuvalle tai työskentelevälle ulkomaiselle muotoilijalle tai työryhmälle. Palkinnon on perustanut Design Forum Finland vuonna 1992 ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö. Kaj Franck -palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Rahoittaessaan Kaj Franck -muotoilupalkintoa Suomen Messusäätiö haluaa kunnioittaa Kaj Franckin merkittävää elämäntyötä muotoilukulttuurimme pioneerina ja samalla antaa tunnustusta ja tukea nykyisille suunnittelijoillemme.

 

LUE LISÄÄ KAJ FRANCK -MUOTOILUPALKINNOSTA