Masaaki Kanai

Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2017, japanilaisen lifestyle-ketju MUJI:n pääjohtaja Masaaki Kanai vertailee puheenvuorossaan suomalaisen ja japanilaisen suunnittelun ja muotoilun eroja ja yhtäläisyyksiä.

Kanai esittelee MUJIn näkemyksiä tulevaisuuden asumisesta sekä avaa MUJIn filosofiaa ja menestyksen takana olevia visioita paremman arjen rakentamisessa.

MUJI tunnetaan kohtuuhintaisista, esteettisesti vähäeleisen kauniista päivittäistavaroista, vaatteista ja kodintarvikkeista, joita yhdistävät käyttäjälähtöisyys, laadukkaat materiaalit ja rationaalinen tuotantoprosessi. Japanissa MUJI on laajentanut valikoimaansa myös talokonsepteihin ja palvelee myymällä pre-fab koteja ja remontoimalla vanhoja kerrostaloja.

Keskiviikkona 13.9. klo 14.30 Keynote: International Friend of Habitare 2017, Masaaki Kanai

 

 

Jonathan Olivares

Los Angelesissa asuva Jonathan Olivares on teollinen muotoilija, jonka töissä yhdistyvät muoto ja teknologia. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Aluminum Chair (Knoll) sekä kustomoitava Aluminum bench (Zahner).

Olivaresin viimeisimpiä töitä ovat OFFICE KGVDS:lle suunniteltu Room for a Daybed -installaatio, Vitralle suunniteltu työtila ja oppimisympäristö sekä Jasper Morrisonin ja Marvo Velardin kanssa kuratoitu Source Material -näyttely Vitra Design museoon.

Torstaina 14.9. klo 15 Keynote: Jonathan Olivares selected work

Jonathan_Olivares

 

Harry Charrington

Tulevaisuutta ei ole ilman menneisyyttä, suomalainen design on maailmalla edelleen tunnettu Alvar Aallosta. Arkkitehti ja professori Harry Charrington puhuu Alvar Aallon suunnittelun merkityksestä Britanniassa ja maailmanlaajuisen menestyksen taustoista.

Charrington pohtii, miksi Aallon eleganteista, edullisista, kestävistä, puisista ja siihen aikaan hyvin moderneista huonekaluista tuli brittien keskuudessa niin suosittuja ja miten Alvar Aallon kansainvälinen maine suunnittelijana ja modernin asumisen uudistajana lopulta syntyi.

Perjantaina 15.9. klo 13 Keynote: Harry Charrington: Before the Myth, Aalto furniture in 1930s London

 

Harry_Charrington

 

Marwa Al-Sabouni

Sodat, luonnonkatastrofit ja pakolaisuus tuovat huomisen kotiin myös kodittomuuden ja jälleenrakentamisen teeman. Arkkitehti ja kirjailija Marwa Al-Sabouni tutkii Syyrian jälleenrakentamista ja siihen liittyvää problematiikkaa.

Miten sodan jälkeinen jälleenrakentaminen muokkaa tulevaa yhteiskuntaa, mikä ero on rakennusten rakentamisessa ja kotien rakentamisessa ja minkälaisia riskejä sodanjälkeisen jälleenrakentamisen investointeihin liittyy? Puheenvuoro liittyy Benelux-instituutin tuottamaan Anssi Pulkkisen Mobile home(less) -taideteokseen, joka nähdään ensimmäisenä Suomessa Habitaressa.

Perjantaina 15.9. klo 16 Keynote: Marwa Al-Sabouni: The Backstage of reconstruction in Syria, a threshold between emergency and investment

Marwa_Al_Sabouni