Pia Sievinen -

United Stories 2017 yhdistää muotoilijat ja yritykset

us

 

Habitare 2017:ssa lanseerattava United Stories -konsepti yhdistää uudella tavalla muotoilijat, yritykset ja kansainvälisen ulottuvuuden. Yhteistyössä luotavan Habitare Originals -tuotekokoelman muodot ja vaikutteet tulevat Japanista, Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Suomesta.

 

Mitä tapahtuu, kun 20 muotoilijaa ja muotoiluyritystä Japanista, Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Suomesta tuodaan yhteen ja heille annetaan vapaus luoda yhdessä kestävää, kiehtovaa muotoilua arkeen?

Habitare 2017:ssa lanseerattava, muotoilijat ja yritykset yhdistävä United Stories rohkaisee alan yrityksiä uusiin näkökulmiin ja tarjoaa muotoilijoille työmahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Yhteistyön tuloksena syntyvän myyntinäyttelyn Habitare Originals -tuotteet ovat myynnissä Habitare 2017:ssa, ja toivomus on, että ne jatkavat elämäänsä myös sen jälkeen.

”Pohjoismainen muotoilu ja suomalaiset muotoilijat kiinnostavat Aasiassa. Japanilaiset ja suomalaiset ovat tehneet aikaisemminkin yhteistyötä, mutta nyt myös Kiina ja Etelä-Korea ovat alkaneet kiinnostua suomalaisesta muotoilusta yhä enemmän. On mielenkiintoista nähdä, millainen kokonaisuudesta rakentuu, sillä mailla on paitsi samankaltaisuutta myös hyvin paljon eroja estetiikassa ja kulttuurissa”, United Stories -konseptin tuottaja ja Japanin yhteistyöstä vastaava muotoilija Satoko Taguma sanoo.

Kiinan osalta tuottajana toimiva Isa Kukkapuro-Enholm toteaa, että kiinalainen yrityskulttuuri on energistä: suomalaiset joutuvat laittamaan vaihteen silmään kiinalaisten kumppanien kanssa. Kilpailu on kovaa, ja vain nopeat ja määrätietoiset liikkeet vievät maaliin. Suurin haaste kommunikaatiossa on kieli, joten taitava tulkki on kallisarvoinen kumppani.

”Monet eurooppalaiset brändit ovat jo juurtuneet Kiinaan, Ikea on kasvattanut muutamia kuluttajasukupolvia. Suomalaiset tulevat jälkijunassa, mutta hyville muotoilijoille on nyt tilausta kaikilla alueilla”, Kukkapuro-Enholm sanoo.

 

Millaiset seikat muotoilijoita ja yrityksiä ovat inspiroineet?

Kysyimme United Stories -projektissa mukava olevilta muotoilijoilta ja yrityksiltä, millaiset seikat heitä ovat yhteistyössä erityisesti inspiroineet. Näin he vastasivat.

 

Maija Puoskari:

”Toimeksiantoni Tokyo Saikailta on erinomaisen kiinnostava. Erityistä on aihekin, keramiikka-astiasto lapsille. Yhteistyö laadukkaan japanilaisen keramiikkavalmistajan kanssa on tietysti innostavaa! Pääsin käymään kesällä Japanissa Hasamissa heidän vieraanaan ja tutustumaan tuotantotapoihin sekä keramiikkatehtaisiin ja -pajoihin. Matka oli huikea. Heidän ammattitaitonsa ja kaikkien tinkimätön suhtautuminen omaan tehtäväänsä on erittäin korkealla tasolla. Yhteistyön mutkattomuus on ilahduttanut moneen otteeseen: heidän tapansa arvostaa suunnittelua ja laatua on suunnittelijalle ihan mahtavaa! Olen ensimmäinen ulkomaalainen suunnittelija, jonka kanssa Tokyo Saikai toimii. Se on minulle kunnia-asia ja antaa paljon virtaa. Haluan suunnitella heille mahdollisimman tuoreen, toimivan ja kauniin kokonaisuuden.”

Arkeen sopivien posliiniastioiden valmistukseen erikoistunut Tokyo Saikai ja muotoilija Maija Puoskari tekevät yhteistyössä lapsille suunnatun posliiniastiaston. 

 

Hanna Anonen:

Taniguchin valmistamat paperimateriaalit ja niiden monipuoliset värit ovat inspiroineet yhteistyössä. Värien käyttö on minulle luonnollinen lähtökohta. Haluan suunnitella käyttöesineen, jonka voisi nähdä suomalaisessa ja japanilaisessa arjessa, sekä tuoda kokoelmaan pilkettä papereiden kauniiden värisävyjen avulla.”

Muotoilija Hanna Anonen suunnittelee tuotekokoelmaan valaisimen yhteistyökumppaninaan japanilainen Taniguchi Aoya Washi, joka kehittää perinteisellä menetelmällä tehdystä japanilaisesta washi-paperista nykyelämään sopivia tuotteita.

 

Miia Suvi, Innolux:

Naon työt ovat hyvin eleettömiä, silti niissä on kaikki tarpeellinen kauneudesta tinkimättä. Tämä on osa myös meidän designfilosofiaamme: yksinkertaisen toimivaa ja raikasta. Tähtäämme siihen, että valaisimemme periytyvät sukupolvelta toiselle. Hyvä valo edellä lähdemme tähänkin yhteistyöhön. Naon unenomainen estetiikka ja vahva yhteys valoon ovat varmasti hyödyksi ajattoman tuotteen luomisessa.”

Suomalainen valaisinvalmistaja ja tukkuliike Innolux ja japanilainen muotoilija Nao Tamura tekevät kokoelmaan valaisimen.

 

Jaana Hjelt, Lapuan Kankurit:

Makoto Kagoshima on upea suunnittelija, joka suhtautuu työhönsä suunnattomalla intohimolla. Meitä yrityksenä kiehtovat Kagoshiman hauska, leikkisä tyyli ja kuosien pienet kauniit yksityiskohdat. Uskomme että tuotteiden monikäyttöisyys on järkevää kulutusta. Peittoa voi käyttää myös pöytäliinana tai tilanjakajana. Tämä projekti tukee osaltaan yrityksemme tärkeitä arvoja: jäljitettävyyttä, designia, luonnonmateriaaleja ja hyvinvointia.”

Huippudesigniin, kestävään kehitykseen ja aitojen luonnonmateriaalien yhdistämiseen erikoistunut Lapuan Kankurit ja japanilaismuotoilija Makoto Kagoshima suunnittelevat yhteistyössä tekstiilikokoelman.

 

Yrjö Kukkapuro:

”Olen aiemminkin leikitellyt mittakaavalla ja United Stories -näyttelyyn halusin tehdä lasten version klassikkokeinutuolistani. Uskon että Kiinassa lasten tuotteilla on kysyntää, koska lapsille halutaan tarjota samaa elintasoa kuin aikuisillekin. Lisäksi keinutuoli on suunniteltu sellaiseksi, että siinä voi istua aikuinenkin iltasatua lukiessaan. Tai aikuinen ja lapsi voivat kiikkua vierekkäin omissa tuoleissaan.

Olen toiminut Avarte Shanghain kanssa jo 20 vuotta, ja tuolejani on myyty Kiinassa kaikessa hiljaisuudessa nämä vuodet. Olen saanut nähdä yrityksen kasvavan ja muuttuvan varteenotettavaksi designtoimijaksi. Alkuaikojen kulttuurierot ovat muuttuneet rikkaudeksi. Aikoinaan jouduimme neuvomaan työprosesseissa ja tuskailin laadun kanssa. Nyt olen aika tyytyväinen, tuotteet näyttävät siltä miltä pitääkin.”

 

Susan Elo ja Sami Lahtinen:

”Meitä inspiroi suunnittelussa kompleksinen rakenne, jonka lähtökohta on yksinkertaisuudessa. Yhteistyössä kiinalaisen yrityksen kanssa olemme kiinnostuneita kulttuurien välisistä eroista ja samankaltaisuuksista. Haluamme tuoda tuotekokoelmaan anarkistista söpöilyä kestävän kehityksen hengessä.”

Muotoilijat Yrjö Kukkapuro, Mikko Paakkanen, Susan Elo ja Sami Lahtinen, suunnittelevat Kiinassa pitkään toimineen, professori Yrjö Kukkapuron tuotteisiin erikoistuneen Avarte Shanghai Furniture Companyn kanssa ns. Family Hub -kokonaisuuden: lasten keinutuolin, monitoimikalusteen ja ekologisesta bambusta valmistetun valaisimen.

 

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017. Lisätietoa United Stories -konseptista sekä mukana olevista muotoilijoista ja yrityksistä löydät täältä.