Sirkku Saariaho -

MUJI rakastettuni / with love from MUJI

Tunnustan: ❤MUJI. Rakkaus alkoi joskus 1990-luvun alussa, kun ensimmäisen kerran kävin MUJIn liikkeessä Lontoossa.

Tavaratalo Liberty, joka aina tietää asiat parhaiten, avasi MUJIn vuonna 1991. Vieläkin pystyn tavoittamaan saman tunteen, vieläkin koen samaa iloa, kun astun Mujin liikkeeseen missä päin maailmaa tahansa. Mikä ihanuus! Miten hienoja värikyniä! Tusseja! Vihkoja! Mikä tämä on? Pieniä laatikoita! Lisää vihkoja! En kestä! Pieniä purkkeja! Matkakokoja! Uutuuksia!

Nehän ovat silti vain tavaroita. Olisin yhtä hyvin voinut hullaantua jostakin toisesta liikkeestä, mutta jokin konseptissa puhutteli heti. Ei ollut paluuta: Aina on käytävä MUJIlla, jos se on kaupungissa.

Ostin aikoinaan Lontoon-kotiin MUJIlta huonekalujakin, mutta pidän eniten juuri MUJIn pienistä tavaroista: erilaisista kynistä, vihkoista ja asioista, joita en edes osaa kaivata ennen kuin näen ne. Kaikissa tavaroissa viehättää niiden yksinkertaisuus ja funktionaalisuus. Ne täyttävät tehtävänsä, ostan sen, mitä tarvitsen, vaikka juuri ne kolme japanilaista siivousliinaa. Tavarat ovat hyllyissä tai tasoilla, niitä ei ole ylipakattu, saan hypistellä niitä. Liikkeiden sisustus on yksinkertainen.

Tämä kaikki on MUJIn filosofiaa ja ideologiaa, kutsutaanko sitä vaikka antiteesiksi kulutusyhteiskuntaa vastaan. MUJIn perustaja, Seiyu-tavarataloketjun omistaja Seiji Tsutsumi koki, että yhteiskunta kaikkine merkkituotteineen ryövää ihmisiltä yksilöllisen elämän. Tsutsumi kokosi ympärilleen 1970-luvun lopussa joukon fiksuja ja näkemyksellisiä ihmisiä, jotka pohtivat aivan uuden tuotemerkin tekemistä. Sen pitäisi keskittyisi vain hyviin ja kestäviin asioihin ja olla ekologinen tuottaa. Jokapäiväisten asioiden pitäisi olla laadukkaita, helppokäyttöisiä ja edullisia, eikä niitä tarvitsisi juurikaan mainostaa, koska ihmiset puhuisivat niistä muutenkin.

Näin syntyi MUJI, joka teki merkittömiä – japaniksi Mujirushi – ja edullisia tarvikkeita kuluttajille. Alussa valikoimassa oli vain 40 tuotetta, muun muassa ruokaa ja vaatteita.

Vaikka MUJI on kasvanut joka suuntaan, arvot ovat pysyneet ennallaan.

MUJI vakuuttaa yhä sitkeästi brädittömyyttään, vaikka kukaan muu ei enää oikein taida uskoa sitä. Minusta MUJIn ostaminen, varsinkin Euroopassa, on aina ollut hyvin tietoinen merkkivalinta. Vielä enemmän nykyään kuin aikaisemmin.

– Sanotaan, että meistä on tullut brändi, mutta en haluaisi sitä, se ei ollut tarkoitus alunperinkään, MUJIn pääjohtaja Masaaki Kanai sanoo Habitarelle antamassa haastattelussa.

MUJIssa viehättää tietenkin myös pieni vieraus, olipa se sitten japanilaisuutta tai tuotteiden muotoilun anonyymiyttä. Masaaki Kanai kutsuu sitä MUJIn filosofiaksi, näkymättömäksi tai korostamattomaksi muotoiluksi.

– Se on MUJIn ainoa omaisuus, ja haluamme edetä siinä. Tapaamme sanoa, että tuotteemme ovat taustaa elämälle, Kanai jatkaa.

Uudet tuotteet tehdään tällä periaatteella. Kanain mukaan suunnittelijoilla pitää olla samanlainen ajatusmaailma MUJIn kanssa, he eivät saa muotoilla liikaa. Yrityksessä on parikymmentä inhouse-suunnittelijaa. Suomalaisista muotoilijoista ainoastaan Harri Koskinen on suunnitellut MUJIlle.

Anonyymistä muotoilusta puhuu myös englantilainen muotoilija Jasper Morrison. Morrisonin supernormaali on muotoilua, joka on syntynyt luonnollisen kehityksen ja käytön myötä. Siinä ei ole mitään turhaa, muodossa on vain käytön kannalta tarpeelliset elementit. Suunnittelija on tehnyt työnsä, hän ei tarvitse mainetta ja kunniaa sen jälkeen.

– Muotoilua ei pitäisi erottaa muusta maailmasta, vaan sen pitäisi olla samalla tasolla kaiken muunkin kanssa, Morrison sanoi, kun haastattelin häntä muutama vuosi sitten Lontoossa.

Ei ihme, että Morrison on suunnitellut paljon MUJIlle.

Mitä odotan vanhalta rakkaudeltani tulevaisuudessa? Omaa liikettä Helsinkiin, tietenkin. MUJI tulee koko ajan lähemmäksi, Tukholmassa on jo useampikin liike. Jos suhde jatkuu etänä, toivon ainakin edullisempia toimituskuluja, jotta voisin huoleti tilailla MUJI-tarvikkeita, kun siltä tuntuu.

Ideologisesti minua ilahduttaa Japanin MUJIn laajentuminen asumiseen: vanhojen talojen kunnostamista sekä uusia asumiskonsepteja. Uskon, että he pystyvät tuomaan hyvin erikoisia, mutta toimivia uudistuksia asumiseen.

Tämän kevään uutinen pienestä mustasta MUJI-talosta oli loistava. Eihän se ollut ensimmäinen MUJI-talonen, mutta miten täydellinen muoto ja koko pikkutalossa onkaan. Se olisi loistava pieni kevät-, kesä- ja syystalo puutarhassa.

Ensimmäiset talot toimitetaan tänä syksynä. 日本のみ ※ 日本以外での販売予定はありません Mitä? Japan only. There is no sales schedule outside Japan. Hitsi!

KUVAT: Ryohin Keikaku Co ltd/ MUJI

MUJI tulee Suomeen ensimmäisen kerran ja perustaa pop up -myymälän Habitareen 13.–17.9.2017. MUJIn pääjohtaja Masaaki Kanai vierailee Habitaressa Kansainvälisenä Ystävänä ja valitsee Habitaren kiinnostavimmat uutuudet.