Skip to content

Yhdessä: Cozy Publishing

 

Cozy Publishing on kirjakustantamo, joka kokoaa kauniiden kansien väliin tunnelmallisia koteja, mieleenpainuvia ajatuksia, ohittamattomia ruokareseptejä ja paljon muuta. Hidastamiseen ja kauniiseen elämään kannustavan Cozyn muodostaa tiivis yhteisö, joka ulottuu tekijöistä aina lukijoihin saakka. Jututimme Cozy Publishingin perustajaa Ulla-Maija Lähteenmäkeä: mitä Cozylle kuuluu ja minne se on matkalla?

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuvat: Cozy Publishing

 

 

Hei Ulla-Maija! Cozy Publishing lienee monille tuttu näky kirjahyllystä, mutta minkälainen tarina sen takana piilee?

Tein pitkän uran valokuvaajana ja lifestyletuottajana lehtitalossa, jossa sain kokea lehdistön kulta-ajat: olen käynyt erilaisilla kuvausmatkoilla kaikilla mantereilla ja päässyt kuvaamaan niin ihmisiä, muotia kuin sisustustakin. Ruoka ja sen kuvaaminen oli minulle myös suuri intohimon aihe ja muutaman vuoden ajan kuvasinkin yhteistyössä Tomi Björckin kanssa ruoka-aiheisia juttuja. Myöhemmin Tomi tuli ehdottaneeksi, josko tekisimme resepteistä kirjan. Olin julkaissut aiemmin muilla kustantamoilla ja ajattelimme, että eikös näitä voisi kustantaa itsekin – ymmärtämättä silloin kustannusalan lainalaisuuksista juuri mitään. Vuonna 2014 kuitenkin ilmestyi Cozyn ensimmäinen kirja Huippukokin kotiruokaa ja se oli välittömästi suuri menestys!

Amatööriydessämme oli lopulta paljon hyvää ja teimmekin monia asioita täysin eri tavalla kuin muut kustantamot, vaikka matkan varrelle on mahtunut tietenkin myös haastavia vuosia. Kolme vuotta sitten laitoimme pystyyn oman verkkokauppamme, joka lähti vetämään hurjaa vauhtia kun Urban Knit -kirja tuli ulos ja saimme sen myötä rutkasti ulkomaisia seuraajia. Vietimme monet sunnuntait pakkaamalla ja kuljettamalla lähetyksiä. Matkamme maailmalle käynnistyi, ja se jatkuu yhä.

 

 

Cozy täyttää siis melko pian pyöreitä, kymmenen vuotta! Minkälaisella kokoonpanolla Cozy tätä nykyä toimii?

Toimimme pienellä ja intohimoisella tiimillä. Yrityksen osakkaita olemme minä ja tyttäreni Viola Virtamo, joka toimii meillä myöskin AD:na ja taiteellisena johtajana. Hän on luonut meille visuaalisen ilmeen ja kannatellut mukanamme ajatusmallia, että koko maailma on meille avoinna. Se on meille valtavan merkittävää ja tärkeää. Cozy-perheeseemme kuuluvat myös graafikot Marja Wickman ja Päivi Helander, luottokääntäjämme Rebecca Watson ja tarkkasilmäinen oikolukijamme, veljentyttäreni Elina Lähteenmäki.

Nykyään teette mainitsemiesi ruokakirjojen lisäksi paljon muutakin. Kertoisitko hieman lisää Cozyn tarjonnasta: mihin elämän osa-alueisiin julkaisunne keskittyvät?

Teimme alkumatkallamme tosiaan paljon ruokakirjoja ja sittemmin olemme vuosien kuluessa laajentaneet muillekin elämän osa-alueille. Keskitymme elämäntapakirjoihin ja tällä hetkellä erityisesti neuleaiheiset kirjat, ruokakirjat ja sisustamiseen liittyvät teokset ovat tarjontamme ytimessä. Lisäksi meillä on laaja valikoima omia, laadukkaita paperituotteita, kuten kalentereita ja muistikirjoja. Viola ja minä rakastamme paperituotteita ja uskomme, ettemme ole fanituksemme kanssa yksin.

 

 

Kirjojanne selatessa ei voi olla huomaamatta, että olette luoneet aivan omanlaisenne maailman, joka huokuu harmoniaa, pehmeyttä ja kauneutta. Minkälaista elämää Cozy pyrkii edistämään?

Ajattelen, että meidän tehtävämme on näyttää lukijoillemme suuntaa kiireettömyyteen, hyvinvointiin ja hyvään elämään. Pyrimme julkaisemaan kirjoja, jotka ovat vielä vuosienkin päästä yhä sellaisia, joiden äärelle halutaan palata. Kun kaikki teoksen osa-alueet sisällöstä ulkoasuun ovat oikeanlaisella tasolla, tuloksena on toimiva, pitkäikäinen tuote. Estetiikassamme on tietynlaista klassisuutta ja pehmeyttä, kauneudella on meille paljon merkitystä. Kauniin esineen – kirjankin – haluaa omistaa ja pitää itsellään pitkään.

Kauniin ja laadukkaan kokonaisuuden saavutamme joukolla hyviä tekijöitä. Yhdessä tekeminen ja toisten huomioon ottaminen on ihmisyyttä. Kaihdan toisinaan korosteisesti pinnalla olevaa minäkeskeisyyttä. Mielestäni minä muodostuu ympärillä olevista ihmisistä, perheestä, työyhteisöstä ja muista. Eläminen on vuorovaikutusta.

Valikoimassanne on monia sisustamiseen keskittyviä kirjoja, joiden sivuilta pääsee kurkkaamaan toinen toistaan kauniimpiin koteihin. Miltä näyttäisi Cozyn oma koti?

Cozyn koti olisi hyvin kodikas ja tietenkin ennen kaikkea mukava! Siellä olisi pehmeä, kaunis valaistus ja lämminhenkinen tunnelma. Sisustuksessa olisi paljon ihania yksityiskohtia ja kerroksellisuutta, joka olisi saavutettu yhdistelemällä uutta ja vanhaa. Väripaletti koostuisi lempeistä, murretuista sävyistä. Rakastamme hyviä tuoksuja, joten tietenkin Cozyn kodissa tuoksuisi ihanalle. Kynttilät palaisivat siellä ympäri vuoden: ne tuovat mielestäni kaunista tunnelmaa sesonkiajattelun vastaisesti myös kesäisin.

Kuulostaa ihanalta – saako tulla kylään?

Tottakai! Kaikki ovat tervetulleita selailemaan kirjoja, istuskelemaan ja oleskelemaan.

 

 

Uusi vuosi on juuri pyörähtänyt käyntiin. Mitä Cozyn vuoteen 2023 kuuluu?

Vuosi alkoi meille suuren unelman toteutumisella, sillä olimme tammikuussa enimmäistä kertaa omalla osastollamme mukana Pariisin Maison&Objet -messuilla. Piia Kalliomäeltä ja Pauliina Saloselta tulee tänä vuonna uusi sisustuskirja, kuin myös Ina Niinikedolta ruokakirja, joka keskittyy eettiseen kotiruokaan. Tämän vuoden isoin teema ja toive meille on yhä voimistuva kansainvälistyminen. Sen eteen tulemme tekemään paljon töitä. Ja syksyllä tulemme tietenkin Habitareen!

Ehkäpä näemmekin siis silmäyksen juuri kuvailemastasi Cozyn tunnelmallisesta kodista syyskuussa Habitaressa!

Habitare-osastomme on suunnitellut sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvas, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä pitkään. Meillä on osastollamme mukana mielettömän hienot yhteistyökumppanit, mm. Tarkett linoleum-lattiallaan ja Skanno, joka tuo kokonaisuuteen keskieurooppalaista ylellisyyttä. Mukana ovat myös Virtasen Maalitehdas, Saari-keittiöt ja Essis by Lasilinkki, kuopiolainen lasiliike. Makuuhuonetunnelmaa osastolle tuo Matri ja kotimainen Heirol on mukana keittiötarvikkeillaan. Kaikilla yhteistyökumppaneillamme on samankaltainen ote tekemiseen kuin meillä, joten olemme heistä aivan erityisen iloisia!