Skip to content

Habitarematerials

Habitarematerials on messujen ajaksi koottu materiaalikirjasto, jossa kävijät pääsevät tutustumaan kodin pintamateriaaleihin ja kokeilemaan eri materiaalien yhdistelemistä toisiinsa. Tapahtuma järjestetään Habitaressa nyt toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2019 materiaalikirjasto sai valtavasti suosiota messuvierailta.

Habitarematerialsin konseptin ovat luoneet NEMO arkkitehdit Jussi Laine ja Maria Klemetti Laine. Marian ja Jussin tavoitteena on ollut tuoda jokaisen ulottuville laaja materiaalikirjasto, jota suunnittelijat käyttävät työssään. Osasto on tarkoitettu koettavaksi ja leikittäväksi. Habitarematerials on kuin materiaalien irtokarkkikauppa, jossa eri materiaalitoimittajien mallipaloja on esillä hauskasti ja houkuttelevasti. Osastolla messuvieraat saavat itse koota materiaaleista omia kollaaseja, kuvata ja inspiroitua niistä. Yhdisteleminen on työkalu omaa kotiprojektia tai hankintoja varten, omien mieltymysten selvittämiseen tai ihan vain hauskanpitoon. Vieraita rohkaistaan jakamaan omia kollaasikuviaan sosiaalisessa mediassa.

Habitarematerials Instagramissa

 

NEMO arkkitehdit ovat kuratoineet materiaalikirjaston huolellisesti, jotta kirjasto olisi kattava ja kaikki sen kokoelmasta kootut yhdistelmät kauniita ja kiinnostavia. Kirjasto tarjoaa jotakin uutta myös kaiken nähneille ammattilaisille, sillä NEMO arkkitehdit ovat hankkineet kirjaston valikoimaan kiinnostavia uutuuksia ulkomailta ja kotimaasta. Kirjastossa on mukana niin klassikoita kuin uusia kokeellisia materiaaleja.

”Vaikka kannustamme osastolla leikkimään, kokeilemaan ja pitämään hauskaa, haluamme haastaa messuvieraita ajattelemaan materiaaleja pintaa syvemmältä”, kertovat Maria ja Jussi. NEMO arkkitehdit ovat osastolla läsnä koko messujen ajan keskustelemassa messuvieraiden kanssa materiaaleista, niiden vaikutuksista ja ominaisuuksista. Rakennus- ja sisustusmateriaalien valikoima on valtava ja tietoa on saatavilla ainoastaan, jos on valmis näkemään vaivaa sen etsimiseen. Habitarematerialsin tarkoitus on tuoda kaunis välähdys materiaalien mahdollisuuksista messuvieraille, saada ihmiset pohtimaan materiaalivalintojaan ja niiden perusteita, valintojen vaikutuksia sekä tekemään tietoisia valintoja kotiinsa.

Habitarematerials jatkuu Habitaren Arenalla. Päivittäin lavalla nähdään Päivän kollaasi -ohjelma, jossa alan kiinnostavimmat tekijät kertovat suhteestaan materiaaleihin. Ohjelmaa varten vieraat tekevät osastolla oman kollaasinsa, jonka pohjalta lavalla keskustellaan. NEMO arkkitehdit haastattelevat materiaalitoimittajia Mitä tapahtuu materiaaleissa? -ohjelmassa, joka on loistava mahdollisuus kuulla materiaalien kehityksestä ja tulevaisuudesta. Lauantaina lavalla keskustellaan materiaaleista ja niiden vaikutuksista terveelliseen ja ekologiseen kotiin Habitarematerials TALKS -paneelikeskustelussa asijantuntijavieraiden kanssa. Paneelissa tarjotaan eväitä terveellisten sisustusratkaisujen tekemiseen.

Habitarematerials-yritykset 2022

 • Annala Oy – ainoa kotimainen villaisten verhoilukankaiden valmistaja. Habitarematerialsin osastolle Annala on toteuttanut istuinpäälliset penkkeihin.
 • Belle Arti Oy – italialaisten pinnoitemateriaalien maahantuoja.
 • Bolon – ruotsalainen perheyritys kutoo vinyylistä kokolattiamattoja. Habitarematerials -osaston lattia on tänä vuonna Bolonin mattoa.
 • Durat – suomalainen 100% kierrätettävä komposiittimateriaali, josta valmistetaan erilaisia tasoja, altaita ja kalusteita. Durat toteutti vuoden 2019 messuille kalusteen, joka nähdään jälleen Habitarematerials osastolla
 • Golvabia – ruotsalainen perheyritys, joka valmistaa ja toimii lattiamateriaalien tukkumyyjänä.
 • Hollolan Viilu ja Laminaati Oy – suomalainen viilun jalostaja ja tukkuri, sekä laminaattitoimittaja.
 • Koolmat Oy – tuo maahan monipuolisesti erilaisia sisustusmateriaaleja ja Habitarematerialsissa nähdään Koolmatilta kokolattia- ja irtomattoja.
 • Koskisen Oy – suomalainen yli satavuotias puunjalostuksen perheyritys. Tuotevalikoima kattaa mm. sahatavaraa, vaneria, lastulevyjä sekä ohutvaneria ja viiluja.
 • Lauritzon – suomalainen yli satavuotias perheyritys, joka valmistaa korkeatasoisia sisustuskankaita Italiassa.
 • Nordic Floors – etelä-pohjalainen puulattioita valmistava ja maahantuova yritys.
 • Novenberg Oy – suomalainen rakennus- ja sisustusmateriaalien maahantuontiyritys, jonka valikoimaan kuuluvat mm. Accoya -mänty, Shou-Sugi-Ban ja Kebony -puutuotteet.
 • Novo Wood – jalopuiden, puupojaisten tuotteiden ja sisustuslevyjen maaantuontiin keskittynyt yritys.
 • Orient Occident – suomalainen sisustusmateriaaleja maahantuova yritys, jolta nähdään Habitarematerialsissa kankaita ja tekstiililattioita.
 • Osmo Color – Osmo Color -tuotteet ovat saksalaisia kasviöljypohjaisia puun pintakäsittelyaineita, kuten puuvahoja, öljyvahoja ja puuöljyjä.
 • Siparila – suomalainen ulkoverhous- ja sisustuspaneelien sekä sisustuslistojen valmistaja. Habitarematerialsiin Siparila on toteuttanut yhden mallipalojen säilytyskalusteen.
 • Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy – suomalainen aitoja paperitapetteja valmistava perheyritys.
 • Tikau – suomalainen yritys, joka yhdistää kestävän muotoilun ihmisten auttamiseen. Habitarematerialsissa Tikaulta on erityisesti mattoja, jotka on kudottu Intiassa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
 • Tulikivi – suomalainen kivenjalostaja ja varaavien tulisijojen valmistaja. Habitarematerialsissa Tulikiven vuolukivi on näyttävästi esillä.
 • Wienerberger Oy – Wienerberger on kansainvälinen konserni, joka valmistaa tiiliä ja tiililaattoja. Habitarematerialsissa voi tutustua Wienerbergeriltä myös kennotiiliharkkoja.