Skip to content

Habitarematerials

Habitarematerials on uudenlainen materiaalikirjasto Habitaressa, jossa kävijät pääsevät tutustumaan pintamateriaaleihin ja kokeilemaan eri materiaalien yhdistelmiä projekteihinsa ja hankintoihinsa. Konseptin toteutuksesta ja kuratoinnista vastaavat NEMO arkkitehdit Jussi Laine ja Maria Laine yhdessä Avotakan kanssa. Tavoitteena on tarjota osallistava näyttelykokemus kävijöille, kasvattaa materiaalitietoutta sekä mahdollistaa uudenlainen osallistumistapa materiaalivalmistajille.

Kävijä valitsee, yhdistelee ja sommittelee materiaalikollaasin kollaasipöydälle ikuistettavaksi ja jaettavaksi. Mieleisistään yhdistelmistä kävijä saa valmistajien tiedot itselleen hankintoja varten.  Installaatiossa materiaalien äärellä on mahdollisuus viivähtää ja pysähtyä – tavoitteena on, että vieras voi eläytyä suunnittelijan rooliin. Konsepti tarjoaa kuluttaja-asiakkaalle irtokarkkimyymälän tavoin materiaalien ja vaihtoehtojen kirjon ja mahdollisuuden muodostaa omia materiaalikollaaseja projekteihinsa, hankintoihinsa ja somekanaviinsa.

”Materiaalimallit kuratoidaan NEMO:n toimesta, jotta yhdistelmät olisivat mahdollisimman kiinnostavia ja edustavia. Mukana on tuttujen valmistajien lisäksi myös kansainvälisesti kiinnostavia innovaatioita ja tuntemattomampia poimintoja. Mukana olevista materiaaleista syntyy messujen ajaksi ikään kuin Habitaren oma materiaalikirjasto”, kertoo NEMO arkkitehtien sisustusarkkitehti Jussi Laine.

Eri valmistajien materiaalien yhdistely keskenään on näytteiden saamisen takia ollut kuluttajille usein haasteellista. Habitarematerials mahdollistaa kuitenkin eri pinta- ja rakennusmateriaalien yhdistelyn eri valmistajien tuotteiden välillä johtaen persoonallisiin ratkaisuihin.

Onnesta soikeina

Varmaan rakkain muisto on se kun kävimme aviomieheni kanssa messuilla. Olimme onnesta soikeina. Edellisenä talvena olimme löytäneet tontin ja rakennuslupakin oli kunnossa. Lisäksi olimme pistäneet talotehtaalle tilauksen vetämään. Ja kaiken lisäksi odotin esikoistamme. Oli ihanaa kun päästiin tutkimaan ja katselemaan kunnolla mitä uuteen kotiin hankitaan. Se ei ollut enää pelkkää haavetta. Siitä on nyt 7 vuotta. Sen jälkeen ollaan päästy messuille vain kerran. Nyt esikoisemme on jo eskarilainen ja ensisyksynä koululainen. Huonettakin pitäisi muokata siihen suuntaan.

Yhteisiä hetkiä messuilla

Tapana on mennä Habitareen äidin kanssa joka vuosi, tai ainakin tehdä suunnitelmia messujen ajalle yhdessä ja vaihtaa kokemuksia jälkikäteen. Olen 40-vuotias ja äiti 70.

Habitare herätti sisustusinnon

Yläasteella, eli joskus vuonna -85 kotitaloustunteihin kuului käydä Habitaressa. Minä ja mun bestis tehtiin siitäkin reissusta seikkailu kun piti omatoimisesti suoriutua Espoosta Pasilaan. Itse messujen sisällöstä siltä kerralta en muista mitään, mutta into sisustamiseen syttyi ja aikuisena Habitaressa on tullut käytyä tosi usein. Tapahtumasta tarttuu aina mukaan kivoja juttuja, kuten tänä vuonna Timo Sarpanevan julistetaulu Karhula-Iittalan lasi, jossa on Wirkkalan Kantarelli-maljakon luonnos.