Skip to content

Habitaren ohjelmassa keskustellaan muotoilun merkityksistä

Habitaren 2023 ohjelmassa käydään ajankohtaista keskustelua muotoilun merkityksistä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Kansainvälistyvän tapahtuman puhujina on muotoilun ammattilaisia alan johtavista ja nousevista yrityksistä kuten Kvadrat ja Polestar. Tarkasteluun nousevat kysymykset vastuullisuudesta tulevaisuuden materiaaleihin. Habitaren perjantai-illan viimeistelee maailman tunnetuimpiin danceartisteihin lukeutuva Darude, joka esiintyy Genelec Loungessa klo 18. 

Habitaren 2023 teema Yhdessä / Together nostaa esiin yhteenkuuluvuuden merkityksen epävarmuuden ja haastavien aikojen keskellä. Tapahtumassa pohditaan maailman murrosta ja aikamme kontrasteja sekä sitä, miten meidän on yhdessä löydettävä uusia näkökulmia kuluttamiseen ja asumiseen.

Teeman herättämät kysymykset värittävät myös Habitaren ohjelmaa. Arena-lavalla kuullaan viiden päivän ajan ajankohtaisia keskusteluja, joihin osallistuu alan johtavien ja nousevien muotoiluyritysten ja tunnettujen kansainvälisten medioiden edustajia sekä alan ammattilaisia muotoilijoista arkkitehteihin. Ohjelma tarjoaa monitasoisen katsauksen siihen, mitä muotoilualalla tapahtuu juuri nyt ja seuraavaksi.

Tutustu koko ohjelmaan

Mielenkiintoisia ohjelmatärppejä

Anders Byriel

Kvadratin toimitusjohtaja,
Habitaren 2023 Kansainvälinen Ystävä

ke 13.9. klo 15

Habitaren Kansainvälisen Ystävä, muotoilumaailman tunnetuimpiin tekstiiliyrityksiin lukeutuvan Kvardatin toimitusjohtaja Anders Byriel pitää avajaispäivän keynote-puheenvuoron. Vuonna 1968 perustettu tanskalaisyritys rikkoo tekstiilimuotoilun ja yleisen suunnitteluajattelun rajoja materiaali-innovaatioiden, värien ja poikkitaiteellisten yhteistöiden kautta. Perheyrityksen johdossa vuonna 1998 aloittaneen Byrielin aikana Kvadratin liikevaihto on kasvanut 16 miljoonasta 258 miljoonaan dollariin.

Joanna Laajisto

Suunnittelutoimisto Studio Joanna Laajisto,
Habitaren näyttelyarkkitehtuurin suunnittelija

ke 13.9. klo 11

Ensimmäisen päivän kohokohtia on Suomen tunnetuimpiin sisustussuunnittelijoihin lukeutuvan Joanna Laajiston haastattelu. Habitaren 2023 arkkitehtuurista vastaavan Studio Joanna Laajiston tuoreita töitä ovat muun muassa Café Savoy, Finnish Design Shopin pääkonttori ja showroom, Runo Hotel Porvoo ja kesän korvilla avautuva ravintola DTM.

Anna Pirkola ja Kirsikka Simberg

Studio Plenty,
Habitaren teeman suunnittelijat

ke 13.9. klo 11

Habitaren vuoden 2023 teema Yhdessä / Together ammentaa yhteisestä olemisesta ja kertoo tämän hetken tarpeesta tuntea yhteenkuuluvuutta, mutta myös velvollisuudesta pitää luonnosta ja toisistamme huolta, yhdessä. Teema tarkastelee ja pohtii aikamme kontrasteja, sekä tapaamme elää. Teeman suunnittelijat, Studio Plentyn Anna Pirkola ja Kirsikka Simberg kiteyttävät luennollaan tematiikan taustoja sekä ajatuksia tapahtumassa ensimmäistä kertaa nähtävän teemanäyttelyn takaa.

Susanna Vento

sisustussuunnittelija,
Habitare Choice -alueen kuraattori

to 14.9. klo 13

Myös vastuullisuus ja kiertotalous kuuluvat Habitaren ohjelmassa. Yritysten vastuullisia askeleita esiin nostavan Habitaren uuden Choice-alueen kuraattori, sisustusstylisti Susanna Vento moderoi keskustelun, jossa pohditaan ratkaisuja vastuullisempaan elämäntapaan.

Tej Chauhan

teollinen muotoilija

ke  13.9. klo 16

Tej Chauhanin eponyyminen muotoilutapa tunnetaan tunneperäisenä teollisena muotoiluna. Hän tarkastelee muotoilua syvemmältä kuin mitä kauneus ja funktio edellyttävät, hänen kiinnostuksen kohteena ovat tunteet, joita esineet voivat saada aikaan meissä. Puheenvuorossaan Creating Connection Tej Chauhan kertoo, miten muotoilu voi parhaimmillaan herättää käyttäjässä ilon ja hyvinvoinnin tunteita.

Nata Salmela

yrittäjä ja asuntosijoittaja

pe  15.9. klo 13

Koti uuteen uskoon ennätysvauhdissa – mitä ottaa huomioon ja onko se edes mahdollista? Otsikolla Kahden viikon remppa yrittäjä ja asuntosijoittaja Nata Salmela esittelee remonttikohteensa ja jakaa opit kustannustehokkaaseen remppaan.

Noora Shingler

la 16.9. klo 13

Vaikuttaja Noora Shinglerin moderoimassa keskustelussa perehdytään suomalaiseen villaan.