Skip to content

Habitaren Kansainvälinen Ystävä Joseph Grima: On aika miettiä uudelleen, miten rakennamme ympäröivää maailmaamme

Joseph Grima on monipuolisen uran tehnyt brittiläinen arkkitehti, jonka työkenttä ja tausta kattavat laajasti näyttelyiden kuratointeja, tutkimustyötä ja kirjoittamista. Hän on työskennellyt monien design- ja arkkitehtuuritapahtumien johtajana ja kuraattorina, ja on ollut myös arkkitehtuuri- ja muotoilulehti Domuksen päätoimittaja. Tällä hetkellä Grima työskentelee Eindhovenissa Design Academy Eindhoven – korkeakoulun luovana johtajana ja Milanon triennaalin muotoilun pääkuraattorina Milanossa ja valmistautuu Venetsian Biennaleen.

Grima, kuten kaikki muutkin viime aikoina, on työskennellyt etänä ja viettänyt aikaa studiossaan, Space Caviarissa. Poikkeuksellinen ajanjakso on antanut mahdollisuuden käyttää enemmän aikaa sekä lukemiseen että opiskeluun ilman matkustelun tuomaan hässäkkää. Tällä hetkellä hänen työskentelee erityisesti pääprojektinsa Non-Extractive Architecturen parissa.

”Pandemiajakso on ollut monille suunnittelijoille erittäin vaikeaa aikaa. Toisaalta se on samalla antanut mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastelemaan, miten olemme aiemmin tehneet asioita. Nyt pyrimme katsomaan, miten voisimme ajatella arkkitehtuuria uudella tavalla ja etsiä sellaista lähestymistä, joka on enemmän kytköksissä paikalliseen viitekehykseen ja ympäristöön. Yleensä ottaen pyrimme lyhentämään toimitusketjua ja kytkemään materiaalitoimitukset ja työvoiman niin, etteivät ne ole liian kaukana toisistaan”, Grima sanoo.

Muutos kiihtyy ja haasteet kasvavat

Grima uskoo, että edessämme on iso ja tärkeä muutos. Muutosvauhdin kiihtyminen on väistämätöntä, sillä tulevaisuuden haasteet ovat aivan eri kokoluokkaa kuin nyt. Miltä maailma näyttää pandemian jälkeen? Millainen rooli siinä on suunnittelijoilla?

 “Suunnittelijoiden vastuu on vastata yleisön vaatimuksiin jonkinlaisesta johtajuudesta ymmärtää, miten suhtaudumme kaupunkeihin, koteihin ja toisiimme tulevaisuudessa. Suunnittelijoilla on tässä mielestäni erittäin tärkeä rooli”, Grima toteaa. Hän mielestään designkenttä säilyy erittäin luovana, ja sillä on vahva luova rooli nykypäivän yhteiskunnassa. Myös sosiaalinen kytkös on jatkossa voimakkaampi.

“Emme todellakaan saa hukata tätä mahdollisuutta arvioida uudelleen sitä, miten rakennamme ympärillämme olevaa maailmaa. On merkittävää, mitä voidaan saavuttaa, kun me kaikki yhdistämme voimamme kohtaamaan nykyiset kriisit ja uhat. Suurin uhkamme näköpiirissä on tottakai ilmastonmuutos, ja siihen meidän täytyy torjua entistä voimakkaammin”.

Tarvitsemme mielikuvitusta ja rohkeutta puhutellaksemme pandemian jälkeistä maailmaa

Vuoden 2021 teema on “Reimage – Mielikuvituksen aika”, teema, jota Grima pitää erittäin ajankohtaisena ja merkityksellisenä.

“Meidän täytyy katsoa ympäröivää maailmaamme uudelleen. Tarvitsemme uudenlaista mielikuvitusta, jotta pystymme puhuttelemaan maailmaa, johon astumme pandemian jälkeen. On varmistettava, että se maailma on parempi, ei huonompi kuin nyt. Jotta niin voidaan tehdä, tarvitsemme paljon mielikuvitusta, rohkeutta ja energiaa,  ja uskon, että tämä teema on hyvä tilaisuus levittää tätä sanomaa”.