Kansainvälinen Ystävä 2018: Cara McCarty

”Messut toimivat yleensä uusien tuotteiden lanseerauspaikkoina, joten Habitare on ihanteellinen paikka viimeisimpien ideoiden, tutkimustiedon ja innovaatioiden tunnusteluun makro- ja mikrotasolla.”

Yhdysvaltojen arvostetuimman designmuseon Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori Cara McCarty on Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2018. Kansainvälinen Ystävä vierailee Habitaressa, valitsee kiinnostavimmat ilmiöt ja tuotteet Habitaren tarjonnasta ja pitää keynote-puheenvuoron.

 

New Yorkissa sijaitseva Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum on Yhdysvaltojen ainoa vain muotoiluun keskittynyt museo. Cooper Hewittin kokoelmissa on yli 210 000 designesinettä 3 000 vuoden ajalta.

Museon pääkuraattorina McCarty vaikuttaa keskeisesti koko museon profiiliin ja laatuun. Hän johtaa näyttelyiden suunnittelua, ja hänen suosituksestaan valitaan esineet museon pysyviin valikoimiin. Cara McCarty odottaa mahdollisuutta tavata Suomessa muotoilijoita ja nähdä minkälaista nykymuotoilua täällä tuotetaan.

– Odotan innolla vierailua Suomeen. Mielestäni Habitare on yksi tärkeimpiä nykymuotoilun tapahtumia. Suomi on ollut näkyvästi esillä nykyarkkitehtuurin ja -muotoilun saralla ja on edelleen näiden alojen huippumaita, joten odotukseni ovat korkealla!, Cara McCarty sanoo.

– Messut toimivat yleensä uusien tuotteiden lanseerauspaikkoina, joten Habitare on ihanteellinen paikka viimeisimpien ideoiden, tutkimustiedon ja innovaatioiden tunnusteluun makro- ja mikrotasolla. Modernin ja nykymuotoilun kuraattorina minun on jalkauduttava kentälle, jotta ymmärtäisin mitä alalla juuri nyt tapahtuu, ja suhteutettava se muotoilun historiaan. Kun teemme valintoja tuotepaljoudesta, on välttämätöntä olla hyvin perillä asioista. Ehkäpä löydän jotakin lisättäväksi Cooper Hewitt -museon kokoelmaan, hän jatkaa.

Kansainvälinen Ystävä

 

Habitaren Kansainvälinen Ystävä valitaan vuosittain alan vaikuttajien joukosta, joka toinen vuosi liike-elämästä ja joka toinen alan sisältöpuolelta. Kansainvälinen Ystävä käy vuoropuhelua Habitaren kanssa muotoilun suuntauksista, toimialan trendeistä ja markkinatilanteesta. Cara McCarty on yksi merkittävimmistä alan vaikuttajista Yhdysvalloissa ja edustaa muotoilualan asiantuntijaa laajalla ja syvällä alan tuntemuksellaan.

– Odotamme innolla yhteistyötä Cara McCartyn kanssa. Dialogi museoiden kanssa on Habitarelle tärkeää, sillä museot ovat ensiarvoisen tärkeitä ja pitkäkestoisia kanavia viestimään muotoilun merkityksistä ja vaikutuksesta. Se, mitä messuilla esitellään muutaman päivän ajan, saattaa päätyä ihmisten nähtäväksi ja koettavaksi museoihin ympäri maailman, Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna toteaa ja lisää:

– Mielenkiintoista on lisäksi kuulla, miten Cara näkee tämän päivän Habitaren näytteilleasettajat ja tarjonnan suhteessa globaaliin kenttään. Pääkuraattorina hän pystyy arvioimaan niin muotoilullisen kuin kaupallisenkin merkityksen tuotteissa ja palveluissa.

Habitaren Kansainvälisiä Ystäviä ovat olleet aiemmin The International New York Timesin designkriitikko Alice Rawsthorn ja japanilaisen lifestyleketju MUJIn pääjohtaja Masaaki Kanai.

Bio – Cara McCarty 

 

Cara McCarty on Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori, joka vastaa museon taiteellisesta linjasta ja johtaa näyttelyiden suunnittelua. Hänellä oli johtava rooli Cooper Hewitt -museon vuonna 2014 tehdyssä remontissa, jossa museo päivitettiin 2000-luvun tarpeisiin aina yleissuunnitelmasta immersiivisten tilojen ja osallistavien kävijäkokemusten luomiseen.

McCarty on aiemmin toiminut kuraattorina eri taidemuseoissa, kuten The Saint Louis Art Museum ja The Museum of Modern Art. Hän on vastuussa lukuisista näyttelyistä ja niihin liittyvistä julkaisuista, kuten Tools: Extending Our Reach (Cooper Hewitt 2014), Masks: Faces of Culture (Harry N. Abrams Inc. 1999) ja Structure and Surface: Contemporary Japanese Textiles (Harry N. Abrams Inc. 1998). Hänellä on tutkinto arkkitehtuurin historiasta ja itäaasialaisesta taiteesta Stanfordin yliopistosta, ja hän oli Loeb Fellow -stipendiaattina Harvard Graduate School of Designissa.

Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum

 

Vuonna 1897 perustettu Cooper Hewitt on Yhdysvaltojen ainoa vain muotoiluun, sen historiaan ja nykyisyyteen, keskittynyt museo. Museorakennuksena toimii remontoitu ja restauroitu Carnegie Mansion, jolle on myönnetty hopeinen LEED-ympäristösertifikaatti. Museolla on hallussaan yksi maailman monipuolisimmista ja laajimmista muotoilukokoelmista.

Cooper Hewitt tarjoaa kävijöille monenlaisia vuorovaikutteisia osallistumismahdollisuuksia, kuten esineiden keräily ja tallentaminen näyttelytiloista erityisen interaktiivisen kynän avulla, kokoelmaan tutustuminen digitaalisesti teräväpiirtokosketusnäytöillä varustetuilta pöydiltä, omien muotoiluideoiden piirtäminen ja heijastaminen näkyviin immersiohuoneessa sekä muotoiluongelmien ratkaiseminen prosessilaboratoriossa. www.cooperhewitt.org

 

@HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2018