Skip to content

Kansainvälinen Ystävä 2023: Anders Byriel

Habitaren Kansainvälinen Ystävä vuonna 2023 on tekstiiliyhtiö Kvadratin toimitusjohtaja ja Madridissa sijaitsevan IE School of Architecture and Designin professori Anders Byriel. Hän pitää tapahtumassa keynote-puheen ja valitsee mielenkiintoisimmat ilmiöt ja tuotteet Habitaren messutarjonnasta.

 

Anders Byriel on tekstiiliyhtiö Kvadratin toimitusjohtaja ja Madridissa sijaitsevan IE School of Architecture and Designin professori. Hän on työskennellyt yli 30 vuotta isänsä perustamassa Kvadratissa ja johtanut sitä vuodesta 1998. Anders Byrielin johdolla Kvadratin liikevaihto on kasvanut 16 miljoonasta dollarista 258 miljoonaan dollariin.

Ensi syksyn Habitaressa korostuvat yhdessä oleminen ja tekeminen. Teema ”Yhdessä” kertoo tarpeestamme kokea yhteenkuuluvuutta tämän päivän maailmassa, mutta myös velvollisuudestamme tarttua ilmastokriisin ja eriarvoisuuden kaltaisiin globaaleihin ongelmiin ja turvallisuushaasteisiin yhteisymmärryksessä toistemme ja luonnon kanssa. Tämä puhuttelee Anders Byrieliä vahvasti.

”Ennustettavat ja rauhalliset ajat ovat jäämässä taakse: pandemia ja odottamaton sota ovat muuttaneet maailmaamme. Meidän on pysyttävä yhdessä, sillä me tarvitsemme vuoropuhelua ja vuorovaikutusta. Yhdessä toimiminen tarjoaa mahdollisuuden uudelleenvirittäytymiseen”, Byriel sanoo.

7 kysymystä Andersille
Anders Byriel: Tärkeää ei ole mistä tulet, vaan se, mitkä arvot ajavat sinua

Kansainvälisen Ystävän 2023 valinnat – kiinnostavimmat tuotteet ja ilmiöt

 

PARAS OSASTO:

Luksia (Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä), 6p90

”Sisustusalan opiskelijoiden suunnittelema osasto on vähin elementein saatu näyttävän näköiseksi. Upeaa, että koulun osasto näin näyttävä. Se on vähän hullu, mutta kauniisti koottu.”

 

 

TUOTE 1:

Disco-pöytä, Basta, suunnittelija: Antrei Hartikainen, 6e20

Antrei Hartikaisen koko tuoteportfolio on upea, ja Disco-pöytä edustaa sitä hienosti. Taiteellinen näkemys toimii sekä kuluttajien että tilasuunnittelun näkökulmasta erinomaisesti.”

 

 

TUOTE 2:

Combines | penkki, suunnittelija: Antti Tuomi/Talentshop, 6n68

”Asiakas voi koota penkin ilman ruuvaamista ja ruuveja. Kaikki tarvittava on jo kiinni tuotteessa, muu kokoaminen tapahtuu remmien ja muiden kiinnitysmekanismien avulla. Konsepti ja sen ydin on vahva ja Tuomen eri materiaalien käyttö rikasta. Tuotteessa yhdistyvät vanha ja uusi maailma.”

 

 

MATERIAALI:

Ylijäämäpuu, josta Nikarin Centenniale-pöytä on valmistettu, suunnittelija: Joanna Laajisto, 6d41

”Pöytä on valmistettu ylijäämäpuusta, joka menisi tavallisesti roskiin tai poltettaisiin. Toisen pöydän hukkapaloista tehdään Centenniale-pöydän jalat. On kaunista, että jokin mikä voisi olla hävikkiä saa toisen käyttötarkoituksen.”

 

 

KONSEPTI:

Villa & Peite, 6m2

”Koko konsepti muodostaa selkeän ja eheän kokonaisuuden. Luonnolliset materiaalit, tuotteet, tuotanto, koko liiketoiminta. Myös messuosasto on osa kokonaisuutta – siinä näkyy laadukas kädenjälki ja osastolla on mukava tunnelma.”

 

 

ILMIÖ:

Eveliina Tahvanainen, taideteos Volcanic home Hamkin osastolla, 6p86

”Kaunis taiteellinen kulma, nykytaidetta, lämpömuovattua vaahto- ja kierrätyslasia, tällaista haluaisin nähdä enemmänkin. Olen ehkä nörtti, mutta rakastan tätä.”

 

 

NEXT:

Mattila & Merz, 6n96

”Peti-sängyt on tehty upeasti ammattitaidolla. Työn laatu on upeaa. Mattila & Merz kehittävät tekemistään ja liiketoimintaansa samanaikaisesti korkealla laatutasolla. Tämä tekee heistä sen seuraavan jutun.”

 

Bio – Anders Byriel

Anders Byriel on tekstiiliyhtiö Kvadratin toimitusjohtaja ja Madridissa sijaitsevan IE School of Architecture and Designin professori. Hän on työskennellyt yli 30 vuotta isänsä perustamassa Kvadratissa ja johtanut sitä vuodesta 1998. Anders Byrielin johdolla Kvadratin liikevaihto on kasvanut 16 miljoonasta dollarista 258 miljoonaan dollariin.

Kvadrat valmistaa korkealaatuisia tekstiilejä ja tekstiilipohjaisia tuotteita niin yksityisiin kuin julkisiin tiloihin ympäri maailmaa. Yritys on voittanut useita merkittäviä kansainvälisiä muotoilupalkintoja. Kvadratin arvostettuja suunnittelijakumppaneita ovat mm. Peter Saville ja Ronan ja Erwan Bouroullec, arkkitehti David Adjaye, muotisuunnittelija Raf Simons sekä taiteilijat Thomas Demand ja Olafur Eliasson.

Yritys perustettiin Ebeltoftissa Tanskassa vuonna 1968, ja sillä on syvät juuret Skandinavian maailmankuulussa muotoiluperinteessä. Sana ’kvadrat’ tarkoittaa yksinkertaisesti ’neliötä’, joka on keskeinen muoto tekstiilisuunnittelussa.

Anders Byriel nimettiin 20 merkittävimmän muotoiluvaikuttajan joukkoon Wallpaper-lehdessä lokakuussa 2015. Marraskuussa 2015 hän sai vuoden omistaja/toimitusjohtaja-palkinnon PricewaterhouseCoopersilta Tanskassa. Vuonna 2018 hän sai Årets Ildsjæl -palkinnon (’vuoden intohimoisin yrittäjä’) Design Awardsilta. Vuonna 2019 hän sai EY – Entrepreneur of the Year Denmark (’Vuoden tanskalainen yrittäjä’) -palkinnon.

Byrielillä on oikeustieteen maisterin tutkinto Aarhusin yliopistosta ja liiketoimintajohtamisen EMBA-maisteritutkinto Copenhagen Business Schoolista (CBS). Vuosina 2011–2020 hän osallistui YPO Presidents’ Program -ohjelmaan Harvard Business Schoolissa Bostonissa ja valmistui vuonna 2020.

Tutustu Habitaren aikaisempien vuosien Kansainvälisiin Ystäviin täällä