Mobile Home(less)

 

 

Habitare 2017 herättää pohtimaan myös kodittomuutta ja pakolaisuutta. Taiteilija Anssi Pulkkisen nykytaideteos Street View (Reassembled) saa ensiesityksen Suomessa Habitaren hallissa 2. Teos koostuu Syyriasta tuoduista taloraunoista ja kommentoi Habitaren Huomisen koti -teemaa kodittomuuden ja pakolaisuuden näkökulmasta.

Teoksen tuottaa Suomen Benelux-instituutti, ja se on osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien Mobile Home 2017 -hanketta. Habitare, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Saastamoisen säätiö, Suomi100 ja Suomi-Syyria ystävyysseura ovat tukeneet teoksen toteutumista.

Lisätietoa Street View (Reassembled) -teoksesta.

Ke 13.9.

11.00-12.00 VIP-avajaistilaisuus, hallissa 2
Street View (Reassembled): Avajaispuheenvuoro
Syyrialaisen kodin rauniot ovat matkanneet Eurooppaan. Taiteilija Anssi Pulkkinen ja Suomen Benelux-instituutin johtaja Aleksi Malmberg kertovat Street View (Reassembled) -teoksen taustoista ja tuotannosta. Puhumassa myös Suomi-Syyria Ystävyysseran puheenjohtaja Mania Alkhatib.

 

14.00-14.30 Home Reassembled – kirjanjulkistus, hallissa 2
Home Reassembeld: On Art, Destruction & Belonging on kahdeksan esseen kokoelma, joka tarkastelee Anssi Pulkkisen teosta Street View (Reassembled) muun muassa nykytaiteen, arkkitehtuurin ja Lähi-Idän tutkimuksen näkökulmista. Kirja julkistetaan Habitaressa ja siitä ovat kertomassa teoksen toimittaja Annukka Vähäsöyrinki, kustantaja Eleonoor Jap Sam sekä yksi esseisteistä, syyrialainen arkkitehti Marwa Al-Sabouni.

Toimitus: Suomen Benelux-instituutti
Kustantaja: Jap Sam Books

 

Pe 15.9.

11.00-12.00 Toivo kodista – kohti Suomea
Suomessa on virallisten arvioiden mukaan yli 7 000 asunnotonta. Heistä joka neljäs on maahanmuuttajataustainen ja kolme neljäsosaa Suomen asunnottomista elää Helsingissä. Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry järjestää tilaisuuden jossa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA) erityisasiantuntija Hanna Dahlmann ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.) keskustelevat Suomeen pakolaisena tulleiden asumistilanteesta, maahanmuuttajien asuntojen valintaan vaikuttavista seikoista sekä asunnottomuuden ennaltaehkäisytyöstä.

Tule mukaan keskustelemaan, miten voimme rakentaa sellaista yhteiskuntaa, jossa jokaiselle löytyy koti. Tilaisuus järjestetään kuvataiteilija Anssi Pulkkisen Street View (Reassembled) -teoksen läheisyydessä Messukeskuksen näyttelyhallissa 2. Pulkkisen teos koostuu Syyrian sodassa tuhoutuneen kodin raunioista, jotka on installoitu 13-metrisen rekan lavalle. Teoksen tilaaja on Suomen Benelux-instituutti.

Keskustelutilaisuuden moderoi Moniheli ry:n koordinoiman Katto-hankkeen projektikoordinaattori Melis Ari. Tilaisuuden avaa Suomen Benelux-instituutin johtaja Aleksi Malmberg.

 

Taitelija Anssi Pulkkinen tavattavissa päivittäin teoksen luona klo 13.00-13.30.