Skip to content

Luther ja Isokon – arkkitehtuurin ja vanerin uranuurtajat

Habitaren uusi Luther ja Isokon -näyttely tuo Lontoon ja Tallinnan tapahtumaan. A.M. Lutherin ja Isokonin arkkitehtuuria ja vaneria käsittelevä näyttely juhlistaa myös Bauhaus-taidekoulun satavuotista historiaa.

Luther ja Isokon -näyttely esittelee tekijöitä ja toimijoita kuuluisan urbaanin Lontoon Isokon-asuinrakennuksen taustalla, sekä rakennuksen tunnetuimpia asukkaita 1930-luvulta, joihin kuuluivat muun muassa Bauhaus-taidekoulun perustajat. Rakennusta varten suunnitellut, käyttäjien tarpeet huomioivat ja modernit huonekalut pääsevät myös esittelyyn. Virolainen vanerivalmistaja A. M. Luther on yksi merkittävimmistä henkilöistä Isokon-rakennuksen takana. Lutherin Isokonille valmistamat materiaalit toimivat inspiraationa monille 1900-luvun merkittävimmille huonekaluille.

Näyttelyn alullepanijana on toiminut Estonian Association of Designers (EAD). EAD on yhdessä Lontoon Isokon Galleryn kanssa koonnut Tallinnasta huonekalut näyttelyyn. Näyttelyn ensiesiintyminen nähtiin Tallinn Design Festival DISAINIÖÖ –tapahtumassa, jonka lisäksi se on vieraillut Marseillen Le Corbusier Housessa ja Lontoon Covent Gardenissa.

 ”On hienoa nähdä modernismin ja Viron, Suomen ja Iso-Britannian kansainvälisen yhteistyön näkyvän siinä, miten vaneria käytetään. Bauhausin ja Isokonin yhteys avasi uusia mahdollisuuksia urbaaneille huonekaluille, ja harva tietää, että vanerissa käytettävät kosteutta hylkivät aineet ovat saaneet alkunsa Tallinnassa. Estonian Association of Designers on ylpeä tuodessaan Luther-Isokon –näyttelyn maahan, jossa vaneri on näin keskeisessä osassa”, kertoo Estonian Association of Designersin johtaja Ilona Gurjanova.

Näyttely juhlistaa myös tunnetun Bauhaus-taidekoulun satavuotiasta historiaa. Isokon-rakennuksen tunnetuimpiin asukkaisiin 1930-luvulla kuuluivat muun muassa Bauhaus-taidekoulun perustaja Walter Gropius sekä taidekoulun professorit Marcel Breuer ja László Moholy-Nagy, jotka myös suunnittelivat ja toteuttivat Isokonille tuotteita.

Magnus Eglund ja Leyla Daybelge ovat puhumassa kirjastaan Isokon and the Bauhaus in Britain Arena-lavalla tapahtuman avajaispäivänä keskiviikkona 11.9. Tutustu ohjelmanumeron tarkempiin tietoihin täällä »

Tutustu muihin näyttelyihin