Skip to content

Talentshop 2023 – esittelyssä muotoilun neljä kiinnostavinta nimeä juuri nyt

Habitare 2023 esittelee neljä kiinnostavinta suomalaista muotoilijaa, joita kannattaa seurata juuri nyt: Laura Meriluoto, Didi NG Wing Yin, Melissa Sammalvaara ja Antti Tuomi. Uuden sukupolven suunnittelijat näyttävät suuntaa sille, mitä suomalaisessa muotoilussa nähdään lähivuosina

 

Laura Meriluoto

Laura Meriluoto on helsinkiläinen, Aalto-yliopistosta valmistunut muotoilun moniosaaja. Lauran töissä keskiössä ovat esineiden aikaansaamat tunnekokemukset, esineitä kohtaan koettu kiintymys ja sen vahvistaminen muotoilun kautta. Hänen työnsä tutkivat ja tarkastelevat materiaalisia ominaisuuksia syvemmälle meneviä keinoja, joiden avulla tuotteiden elinkaarta voidaan pidentää. Hän uskoo, että tuote, joka on sympaattinen, puhutteleva tai henkilökohtainen, saa käyttäjän vaalimaan sitä, pitämään siitä huolta ja tarvittaessa korjaamaan sen. Lauran taide- ja käyttöesineiden rajalla kulkevissa töissä toistuvia teemoja ovat esineiden inhimilliset piirteet ja epätäydellisyys, ajan jättämät jäljet sekä muuntautumiskyky. Tällä hetkellä Laura työskentelee luovana johtajana ja freelance-suunnittelijana, ja hänen töitään on esitelty myös kansainvälisesti muun muassa Tukholmassa, Bernissä ja Milanossa. Suunnittelemiensa esineiden kautta Laura pyrkii herättelemään ihmisiä tarkastelemaan uudelleen omia kulutustottumuksiaan ja synnyttämään dialogia vastuullisuuden monista ulottuvuuksista. 

laurameriluoto.com 

@laura_meriluoto 

Didi NG Wing Yin

Didi NG Wing Yin on Hong Kongissa syntynyt ja Helsingissä toimiva taiteilija ja muotoilija. Valmistuttuaan teollisen muotoilun kandidaattiohjelmasta Hong Kong Polytechnic Universitystä vuonna 2012 hän työskenteli useita vuosia kalusteteollisuuden parissa. Parhaillaan Didi viimeistelee opintojaan Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin maisteriohjelmassa, jossa hän on löytänyt oman ilmaisunsa alueelta, jossa puuntyöstö, muotoilu ja käsityö limittyvät toisiinsa. Työssään Didi pyrkii haastamaan perinteisiä käsityksiä puuntyöstöstä ja tuomaan esiin puun oman materiaalisuuden kokeellisten pintakäsittelyjen ja pinnantyöstöjen kautta. Omistautuminen puulle on johtanut pieniin ja suuriin teoksiin, jotka sijoittuvat jonnekin veistoksen, installaation ja kalusteen välimaastoon. 

dd-ng.com 

@dd_ng 

Melissa Sammalvaara

Melissa Sammalvaara on Helsingissä ja erilaisilla leirinuotioilla työskentelevä, seikkailuista nauttiva taiteilija. Hän luo luonnosta ja sammaleista inspiroituneita moderneja ryijyjä, joissa tarkastellaan tilallisuutta ja nykyihmisen luontosuhdetta erilaisin pinnoin, materiaalein ja tekniikoin. Käsin toteutetut ryijyt ovat runsaan mätäsmäisiä ja muodoltaan vaihtelevia – ne kasvavat seinillä orgaanisina ryppäinä ja levittäytyvät rihmastoineen hellästi, mutta määrätietoisesti. Ryijyt toteutetaan käsin kutomalla, tuftaamalla, neulomalla ja solmimalla. Ja kuten perinteisissä ryijyissäkin, tekeminen on hyvin hidasta ja huolellista. Sammalvaara valmistui tekstiilitaiteilijaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2019, minkä jälkeen hän on toiminut täyspäiväisesti vapaana taiteilijana. Sammalvaaran teoksia löytyy muun muassa Valtion taidekokoelmista, Suomen Ranskan-instituutista Institut Finlandaisesta Pariisista sekä ryijytaiteen sanansaattajan Tuomas Sopasen kokoelmasta. Tässä Suomen suurimmassa yksityisessä ryijykokoelmassa olevat teokset ovat mukana tammikuussa 2023 Kioton modernin taiteen museossa avautuneessa näyttelyssä.  

melissasammalvaara.com 

@melissasammalvaara

Antti Tuomi

Antti Tuomi on valmistunut kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista. Viimeisten reilun viiden vuoden ajan hän on keskittynyt pääasiallisesti omaa nimeään kantavan kalustemalliston rakentamiseen sekä tilaustyönä toteutettaviin projekteihin. Mallisto perustuu kokeellisten ja kasattavien kalusterakenteiden sekä pehmytkalusteiden ergonomian parissa tehtyihin tutkimuksiin. Tuotekehitystyötä on tehty yhdessä Anna Lampisen kanssa, joka on toiminut studion suunnittelijana vuodesta 2017 lähtien. Antti haaveilee uusista työ- ja näyttelytiloista hyvien hiihtolatujen varrelta.  

anttituomi.com                

@antti_tuomi