Skip to content

Wild at Heart – Kokoelma suomalaista nykymuotoilua ja -taidetta

Wild at Heart -näyttely on Suomen Saksan-instituutin käynnistämä kansainvälinen näyttelyhanke, joka sai ensiesityksensä Wienin designviikolla 2019. Tämän jälkeen näyttely on kiertänyt Budapestissa, Tukholmassa ja Japanissa yhteistyössä paikallisten Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien kanssa. Värikäs näyttelykokonaisuus luo katseen kotimaisen nykymuotoilun maailmaan ja näyttää, mitä jännittävää suomalaisen muotoilun kentällä tällä hetkellä tapahtuu. Näyttelyn nimi viittaa ehkä vähemmän tunnettuun puoleen suomalaisessa kulttuurissa. Varautuneen ja ujon kuoren alta on nimittäin löydettävissä rutkasti villiä huumorintajua, kesyttömyyttä ja intohimoa.

”Haluan tuoda näyttelyssä esille erityisesti sen, miten moniulotteinen muotoilun kenttä oikein on. Mielestäni elämme tällä hetkellä eräänlaista muotoilun uutta renessanssiaikaa, jossa ihmiset liikkuvat vapaammin eri luovien alojen välillä”, näyttelyn kuraattori Tero Kuitunen kertoo.

Näyttelyn yksitoista muotoilijaa liikkuvat ketterästi taiteen ja muotoilun rajapinnassa. He työstävät rohkeasti uusia materiaaleja ja uskaltavat kokeilla ennakkoluulottomasti.

Wild at Heart koostuu kolmesta teemoitetusta kokonaisuudesta. Näyttelyn Raw Beauty –kokonaisuutta määrittää materiaalilähtöinen tekeminen ja selkeä visuaalinen kieli. Antrei Hartikainen edustaa perinteistä puuseppätaitoa, jonka käsissä raaka puumateriaali taipuu moninaisin tekniikoin herkiksi ja ilmaviksi teoksiksi. Valokuvaaja ja taiteilija Sofia Okkonen käsittelee naiseutta vahvan visuaalisen kuvaston kautta, kun taas Tero Kuitunen tutkii kosketuksen ja koskettamisen merkitystä keramiikassa. Klaus Haapaniemen visuaalisessa maailmassa on havaittavissa vaikutteita kansantaruista ja hänen kuvituksia on nähty niin keramiikassa kuin tekstiileissä.

Social Impact -kokonaisuus tarkastelee yhteiskunnallista vaikuttamista muotoilun keinoin. Milla Vaahtera tuo työssään uutta eloa lasinpuhaltamisen taitoon ja Tuuli-Tytti Koivulan vaatemallisto tematisoi muovijätteen ongelmia ja miettii sille uusia käyttötapoja. Suomalaista muotoilua ja kenialaista käsityöperinnettä tuotteissaan yhdistävä yritys Mifuko tarjoaa kenialaisnaisille turvallisen työympäristön ja säännölliset tulot ja mahdollistaa siten itsenäisen toimeentulon.

Näyttelyn teemat leikkisyys ja huumorintaju näkyvät erityisesti Wild Humour -kokonaisuudessa, johon kuuluu töitä muotoilija Eero Aarniolta, kuvanveiston ja muotoilun välimaastossa liikkuvalta Teemu Saloselta sekä Companyn Aamu Songilta ja Johan Olinilta. Wild at Heart -näyttely nähdään ensi kertaa Wienin designviikolla syyskuussa 2019. Näyttely toteutetaan sen jälkeen Budapestissa, Tukholmassa ja Tokiossa yhteistyössä paikallisten Suomen kulttuuri-instituuttien kanssa. Syyskuussa 2020 Wild at Heart nähdään Habitaressa.

Wild at Heart -näyttelyn alullepanija on Suomen Saksan instituutti ja sen kiertueen tuottaa yhteistyössä Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit Saksassa, Unkarissa, Ruotsissa ja Japanissa. Näyttelyn kumppaneina ovat Bolon, Habitare ja Lapuan Kankurit.

Habitaren näyttelyt

Onnesta soikeina

Varmaan rakkain muisto on se kun kävimme aviomieheni kanssa messuilla. Olimme onnesta soikeina. Edellisenä talvena olimme löytäneet tontin ja rakennuslupakin oli kunnossa. Lisäksi olimme pistäneet talotehtaalle tilauksen vetämään. Ja kaiken lisäksi odotin esikoistamme. Oli ihanaa kun päästiin tutkimaan ja katselemaan kunnolla mitä uuteen kotiin hankitaan. Se ei ollut enää pelkkää haavetta. Siitä on nyt 7 vuotta. Sen jälkeen ollaan päästy messuille vain kerran. Nyt esikoisemme on jo eskarilainen ja ensisyksynä koululainen. Huonettakin pitäisi muokata siihen suuntaan.

Yhteisiä hetkiä messuilla

Tapana on mennä Habitareen äidin kanssa joka vuosi, tai ainakin tehdä suunnitelmia messujen ajalle yhdessä ja vaihtaa kokemuksia jälkikäteen. Olen 40-vuotias ja äiti 70.

Habitare herätti sisustusinnon

Yläasteella, eli joskus vuonna -85 kotitaloustunteihin kuului käydä Habitaressa. Minä ja mun bestis tehtiin siitäkin reissusta seikkailu kun piti omatoimisesti suoriutua Espoosta Pasilaan. Itse messujen sisällöstä siltä kerralta en muista mitään, mutta into sisustamiseen syttyi ja aikuisena Habitaressa on tullut käytyä tosi usein. Tapahtumasta tarttuu aina mukaan kivoja juttuja, kuten tänä vuonna Timo Sarpanevan julistetaulu Karhula-Iittalan lasi, jossa on Wirkkalan Kantarelli-maljakon luonnos.

Ystäväporukan jälleennäkeminen

Habitare 2018. Ystäväporukkamme on hajautunut eri paikkakunnille etelä-Suomen alueella. Osa perheellisiä ja kaikki kiireisiä, joten yhteinen aika on kiven alla. Saimme aikataulumme sopimaan yhteen ja järjestettyä tapaamisen näiden upeiden naisten kesken Habitare-messuille. Nuo messut olivat inspiroivat ammatillisessakin mielessä, kun alan opintoni olivat vielä käynnissä. Ihana päivä rakkaiden ystävien seurassa messuilla ja hauska ilta vielä sen jälkeen. Tämän muiston voisikin toteuttaa uudelleen!