Skip to content

Christmas with Kaisa – Kattaus on puoli ruokaa

Kaunis kattaus kertoo ruokailijoille kuinka paljon heitä on odotettu pöytään. Varsinkin talvella on kiva tuoda juhlaa arkisiinkin hetkiin, kun taas kesällä parasta on saada syödä ulkona: puutarhassa, rannalla tai vaikka metsässä. Perheessäni joulun juhlakausi alkaa jo marraskuusta. Tuolloin pimeät illat valaistaan kutsumalla ystävät syömään, sytytetään kynttilät ja rauhoitutaan hetkeksi.

Teksti: Kaisa Kuokka
Kuvat: Christmas with Kaisa

Aloita perusteista

Kattamisen perusteet lähtevät astioiden sijoittamisesta pöydälle. Aterimet katetaan lautasen molemmin puolin, haarukat vasemmalle ja veitset ja lusikat oikealle. Veitset asetetaan teräpuoli kohti lautasta. Lasit laitetaan suoraan riviin lautasen yläpuolelle, juomajärjestyksessä oikealta vasemmalle. Juhlailtana käytössä voi olla useitakin laseja ja näistä vesilasi on aina äärimmäisenä oikealla, sillä se on käytössä läpi koko aterian. Jos viinilaseja ei riitä uutta jokaiselle viinille, voi niitä hyvin huuhtaista kesken aterian. Juhlailtana käytössä on myös leipälautanen, se katetaan ruokalautasen vasemmalle puolelle. Ja jos pieniä veitsiä on riittävästi, niin leipälautaselle voi kattaa jokaiselle oman voiveitsen. Huolehdi myös, että sekä lasit että aterimet ovat kirkkaita. Usein tiskikoneen jäljiltä laseihin saattaa jäädä ikäviä valumia ja nämä on hyvä pyyhkiä pois.

Värit ja tekstiilit

Valitse kattaukselle värimaailma. Väriä pöytään tulee astioista, pöytäliinasta ja lautasliinoista sekä toki ruoasta. Jos ruoka on kovin värikästä, voi kattaus olla rauhallisempi. Tasaisen sävyiselle sosekeitolle taas näyttävämpi kattaus tuo lisää herkullisuutta. Pöytäliinaa hankkiessa kannattaa tarkistaa myös oman ruokapöydän koko. Illallispöydän pöytäliina ulottuu noin 30 cm pöydän reunan yli, kun taas buffetpöydässä se voi olla lattiaan asti pitkä. Arki-iltana lautasliinoiksi toimivat paperiservetit, mutta viikonloppuna kankaiset lautasliina ovat sopivat. Perheen kesken niitä voi käyttää myös arki-iltaisin. Ei tarvitse pestä joka päivä, kun perheenjäsenillä on omat paikat missä istutaan ja lautasliina odottaa pöydässä. Myös oma nimetty servettirengas auttaa tunnistamaan lautasliinan aina omakseen.

Astiat ja koristeet

Itse kattaminen on hauskaa. Voi käyttää sekaisin uusia ja vanhoja astioita, perittyjä ja itse hankittuja. Juhlavaan illalliseen katetaan jokaiselle myös katelautanen, joka jää pöytään illallisen ajaksi ja kannetaan pois vasta ennen jälkiruokaa. Muista asetella lautasten kuvioit kohti ruokailijaa.

Mikäli ruoat tarjoillaan eikä niille tarvitse jättää tilaa, pöydän keskelle voi tuoda koristeita. Näyttävät kukkalaitteet ja korkeat kynttilät luovat helposti hienon tunnelman, pöydässä istuessa ne voivat kuitenkin olla hankalia. Kukkien takaa ei näe vastapuolella istuvaa ystävää ja korkeiden kynttilöiden valo voi häikäistä. Suosi siis matalampia kukkia. Voit laittaa vaikka jokaiselle oman pienen kukkakimpun vesilasiin. Tuikkukynttilät tuovat kauniin valomeren koko pöytään. Pöytäkoristeina voit käyttää kukkien sijaan myös käpyjä, havuja, oksia, kiviä ja hedelmiä.

Harmoniaa viimesilauksilla

Pienillä silauksilla kattaukseen tuodaan harmoniaa. Ruoanvalmistusastiat jätetään keittiöön ja ruokalajit tarjoillaan tarjoiluastioista. Vanhoissa astiastoissa oli ennen paljon erityyppisiä tarjoiluastioita, nykyään tuntuu olevan vähemmän. Itsekin nostan arki-iltana uunivuoan pöytään, mutta viikonloppuisin ja vieraille pyrin laittamaan kaikki kauniisti esille. Tällöin ei tarvitse huolehtia myöskään sormien polttamisesta patojen reunoihin.

Harmoniaa pöytään tuo myös kaiken etiketillisen jättäminen pois pöydästä. Maidot ja mehut kaadetaan kannuihin ja voi asetetaan kauniille pienelle lautaselle. Viiniä ei toki tarvitse aina kaataa karahviin, mutta muista laittaa pieni lautanen viinipullon alle suojaamaan liinaa!

Tärkeintä kattamisessa on kuitenkin tilanteeseen sopivuus ja huolettomuus. Aina ei tarvitse kattaa etiketin mukaan, mutta joskus voi olla hyödyllistä tietää miten sekin tehdään. Astioita ei myöskään tarvitse olla hirveän paljoa tai erilaisia. Juuri se on sopiva, mikä täyttää kunkin perheen tarpeet.