Skip to content

Mielikuvituksen aika x Tokyo Saikai

Tokyo Saikai on japanilainen lifestyle-brändi, joka suunnittelee ajatonta ja kestävää käyttökeramiikkaa sekä ruokailuvälineitä. Brändijohtaja Ayaka Tamaki kertoo designfilosofiasta, jossa 400-vuotiset perinteet kohtaavat modernin muotokielen. Tokyo Saikain valikoimaan pääsee tutustumaan pop up -myymälässä, joka avaa ovensa vuoden 2022 Habitaressa.

Teksti: Selina Vienola

Hei Ayaka,
Tokyo Saikain juuret ovat Hasamin kuuluisassa keramiikkakaupungissa, jossa paikallista Hasami-keramiikkaa on valmistettu vuosisatoja. Mikä merkitys paikallisuudella ja perinteillä on Tokyo Saikain designfilosofiassa?

“Perinteiden tunteminen ja pitkä historia keramiikan parissa takaavat luotettavan laadun kaikille tuotteillemme. Tokyo Saikain tuotteet valmistetaan perinteisillä tekniikoilla Japanissa. Juuremme ovat Hasamissa, jossa on vaikuttava, yli 400 vuoden historia posliininvalmistuksessa. Tämä Hasami-posliiniperinne elää Tokyo Saikain tuotteissa, moderniin muotokieleen ja tuotantomääriin mukautettuna.”

Tuotteissanne perinteiset valmistustekniikat yhdistyvätkin moderniin muotokieleen. Kertoisitko lisää tästä?

”Japanilainen elämäntapa on viimeisen 50 vuoden aikana lähentynyt länsimaista elämäntyyliä. Tämän myötä myös arkiesineistömme on muuttunut. Luonnollisesti uusia funktioita seuraa uusi muotokieli. Brändimme on globaalisti kaikkien ulottuvilla ja olemme myös siksi halunneet mukauttaa muotoiluamme entistä nykyaikaisemmaksi. Toisaalta hasamilaisilla on yli 400 vuoden kokemus kotimaisista posliinimateriaaleista. Hasamissa myös tuotantomenetelmät, kuten vaikkapa muotinvalmistustaito, ovat hioutuneet vuosisatojen kuluessa huippuunsa. Tämä perinteinen käsityötaito mukautuu joustavasti erityylisten – myös modernien – tuotteiden valmistukseen.”

Entä japanilainen estetiikka, miten se näkyy Tokyo Saikain tuotteissa?

”Eroista nauttiminen on olennainen osa japanilaista kauneuskäsitystä. Vaikka tuotteitamme sanotaan ”massatuotetuiksi”, jokainen kappale on valmistettu käsin. Kun katsoo tarkasti, yksilölliset erot piirtyvät näkyviin.”

 

Tokyo Saikai tekee yhteistyötä sekä japanilaisten että kansainvälisten suunnittelijoiden kanssa. Nuppu-lastenastiaston on suunnitellut suomalainen muotoilija, Maija Puoskari. Miten yhteistyö Maijan kanssa alkoi?

”NUPPU-astiasarja syntyi alun perin projektina vuoden 2017 Habitareen. Projektissa oli kyse uuden brändin luomisesta yhdessä japanilaisen yrityksen ja suomalaisen suunnittelijan kanssa. Habitare otti meihin yhteyttä ja kävin Suomessa tapaamassa Suomalaisia suunnittelijoita. Halusimme Tokyo Saikaissa luoda uusia tuotteita lapsille ja niin ryhdyimme yhteistyöhön Maijan kanssa, jolla oli myös omaa kokemusta lasten kasvattamisesta.”

NUPPU on nimenomaan lasten astiasto. Millaisia arvoja toivotte sen välittävän käyttäjilleen, lapsille.

”Lähtökohtana oli luoda lastenastiasto, joka ruokkii lapsissa halua pitää huolta asioista jo pienestä pitäen. NUPPU-astiaperheen tuotteiden muotokieli on tietoisesti myös sellainen, että lapsi voi kasvaa niiden kanssa ja käyttää niitä mahdollisimman pitkään. Laadukkaiden, keraamisten astioiden lisäksi sarjaan kuuluu teräksisiä ruokailuvälineitä.”

Millaisia yhtäläisyyksiä näet japanilaisten ja suomalaisten arkiesineiden muotoilussa?

”Se mikä meitä yhdistää… On hyvä tasapaino laadukkaan designin ja hinnan välillä. Molemmissa maissa laadukkaan muotoilun pitää kestää aikaa.

Entä minkälaisia arvoja haluatte yleisemmin välittää ja tuoda osaksi ihmisten arkea Tokyo Saikain tuotteilla?

”Viimeisen parin vuoden aikana hektinen elämämme on hidastunut ja elämämme painopiste siirtynyt lähemmäs kotia. Samalla saimme tilaisuuden pohtia syvällisemmin tapaamme elää. Tokyo Saikaissa suunnittelemme ja valmistamme tuotteita, jotka kestävät aikaa ja joiden toivomme tuottavan käyttäjilleen iloa pitkään. Toivomme että tuotteemme ylipäätään rikastuttavat käyttäjiensä jokapäiväistä elämää. Tavoitteenamme on myös tehdä bisnestä yhdessä kaikkien tuotteisiimme liittyvien ihmisten kanssa kaikissa tuotantovaiheissa.”

Habitaren teemana on tänä vuonna reimagine. Mikä merkitys uusien ajatuspolkujen löytämisellä on Tokyo Saikaissa, jossa samanaikaisesti säilytätte ja uudistatte japanilaista keramiikkaperinnettä?

”Mitä tahansa teemmekin, pidämme mielessämme ajatuksen, ettei mikään ole universaalia. Suhtaudumme avoimin mielin myös aikansa eläneisiin arvoihin ja ryhdymme toimiin niiden uudistamiseksi. Näemme myös paikalliset ja sosiaaliset haasteet liiketoimintamahdollisuuksina.”

4 x Mielikuvituksen aika sanoina

Designfilosofiamme…
Elinkaari, tuotantosykli.

Väripalettimme…
Ei ole rajattu.

Inspiroidumme…
Eroista.  

Tokyo Saikaissa rakastamme…
Syömistä.