Skip to content

Mielikuvituksen aika x Hanna Anonen

Muotoilija Hanna Anosesta piti tulla ratsastuskoulun opettaja. Muutos suunnitelmiin iski tajuntaan hetkessä, kun hän vieraili lapsena ratsastustallin pitäjän piirustusstudiolla. Siellä Anosen eteen avautui maailma, jota hän ei ollut osannut kuvitella olevan edes olemassa.

Teksti: Pia Sievinen, kuvat: Aino Huhtaniemi, Unto Rautio, Emma Sarpaniemi

1: Intuitio

Kun Hanna Anonen muotoilee ja maalaa maailmaa uusiksi, näköaistiin osuvat hienovireisen voimakas väripaletti ja yllättävät muodot, joissa on ah jotain niin tuttua ja hmm se jokin uusi vivahde. Muotoilija maalaa maailmaa esine kerrallaan uusiksi ihan konkreettisesti, sillä Anonen vastaa suunnittelemiensa tuotteiden prototyyppien värittämisestä itse – ja tekee sen joskus useampaan kertaan.

”Seuraan intuitiota. Jos on sellainen fiilis, että jokin ei toimi, se on lennosta vaihto, vaikka olisin tehnyt suunnitelman. Jos on vaikka kolme eriväristä objektia ja ne eivät rinnakkain toimi, joku mättää – esimerkiksi väärä sininen – niin vaihdan sen, että olen tyytyväinen”, hän naurahtaa.

Moni tunnistaa Hakolan mallistoon vuonna 2019 ilmestyneen värikkään Cocktail-varjostimen, sen jossa on häivähdys klassista kristallikruunua, yhdistettynä Anosen tavaramerkkiin, rikkaaseen värimaailmaan: kirkasta keltaista, tummaa vihreää, vaaleanpunaista, tomaatinpunaista, vaaleansinistä. Idea lähti kristallikruunun roikkuvista elementeistä, materiaalina puu, ja lieriömallista.

”Mietin että miten niistä saisi rakennettua puisen ja värikkään valaisimen. Mulla oli luonnoksia, ja olin tietokoneella piirtänyt valaisimen, miten se olisi ideaali. Sitten tuli Finnish Design Shopin vuoden 2017 FDS Awards -muotoilukilpailu, ja mulla ei ollut ehdottaa siihen mitään muuta. Pöytälaatikossa oli valaisimen idea ja luonnos, joka oli vasta kuvana, ja mietin pitäisikö se laittaa kilpailuun. Laitoin, ja se pärjäsikin siinä, ja siitä tuli tunne, että tämähän pitää toteuttaa”, Anonen kertoo.


Candelabra-kynttilänjalka on Hanna Anosen suunnittelemista tuotteista uusimpia. Kuva: Aino Huhtaniemi.

Niinpä hän valmisti valaisimen protomallit itse. Seuraavaksi tuli ajankohtaiseksi Milanon huonekalumessujen nousevien muotoilijoiden Salon Satellite -näyttely, johon Anonen osallistui valaisimillaan.

”Tein valaisimesta eri variaatioita, isompaa ja pienempää, niin että sain siitä malliston. Se sai tosi paljon hyvää huomiota. Hakolan luova johtaja Annaleena kävi katsomassa näyttelyn ja näki valaisimen ensimmäisen kerran, ja se oli jäänyt mieleen. Seuraavana kesänä oli Porin Asuntomessut, jossa Hakolalla oli huoneisto, ja iso Cocktail-valaisin oli siellä kesän lainassa. He olivat saaneet siitä palautetta ja miettineet kesän aikana, että siitä voisi tehdä tuotteen. Sitten aloimme yhdessä kehittää valaisimesta tuotantomallia.”

Tuore esimerkki tuotesuunnittelusta on kynttilänjalka, joka on esillä Anosen Dear Diary -näyttelyssä Kämp Gardenin galleriassa. Hän piirsi sen kahteen kertaan. Ensin oli yksi idea, josta piirustukset olivat jo menneet eteenpäin valmistukseen, sitten Anonen oivalsi miten saisi tuotteesta vieläkin pelkistetymmän ja paremman.

”Olin yhteydessä alihankkijaan, että ette kai te ole vielä ehtineet tehdä sitä, saanko korjata ja piirtää sen uudestaan”, hän kertoo. ”Tässä ammatissa on kiva itsenäisesti toteuttaa protoideoita. Siihen kuuluu tekemisen koko kaari: suunnittelu, protojen toteutus ja tuotekuvaukset. Kuvien kautta saan materiaalia nettisivuille, ja näin voi olla aktiivinen tuotesuunnittelijana.”

Tuotesuunnittelussa pitää olla oma-aloitteinen ja aktiivinen, että saa aikaan jotain uutta, Anonen korostaa. Hän tekee tuotteiden lisäksi muun muassa tilaprojekteja ja näyttelyarkkitehtuuria.

”Silloin tajusin, että vitsi että miten ihanat värikynäkotelot ja voiko tätä tehdä oikeasti ammatikseen. Siitä lähti muutos.”

2: Unelmat

Anosesta piti alun perin tulla ratsastuskoulun opettaja. Se oli ensimmäinen lapsuuden toiveammatti, kunnes tapahtui jotain, mikä muutti suunnitelmat.

”Kävimme vierailemassa tallilla toisella paikkakunnalla. Tallin pitäjällä oli lasten heppakirja, jonka hän oli kirjoittanut ja kuvittanut, ja katselin tietenkin niitä kuvituksia: hän piirsi kauniisti hevosia. Itsekin piirsin paljon, ja hevoset olivat rakkaita. Kirjailija-kuvittajalla oli piharakennuksessa studio, jossa hän piirsi kuvituksia, ja hän kysyi haluammeko käydä katsomassa sitä. Menimme sinne, ja paikka oli niin hieno, että silloin tajusin, että vitsi miten ihanat värikynäkotelot ja voiko tätä tehdä ammatikseen. Siitä lähti muutos: seuraavana jouluna joulupukki toi mulle ison rasian puuvärejä”, Anonen kertoo.


Hakolan valmistama Cocktail-valaisin on nähty lukuisissa kansainvälisissä julkaisuissa.

Yläasteella hänellä oli voimakas ajatus siitä, että hän haluaisi toimia puuseppänä tai -artesaanina. Niinpä hän opiskeli ensin peruskoulun jälkeen puuartesaaniksi, myöhemmin Muotoiluinstituutissa teolliseksi muotoilijaksi ja Aalto-yliopistossa taiteen maisteriksi.

”Uteliaisuus visuaalisen alan ammattiin on mennyt luonnollisesti asia kerrallaan. Aina on tullut eteen se, että mitä seuraavaksi. Työelämässäkin saa haasteita, joista voi oppia uutta.”

Vuonna 2015 Anonen rohkaistui perustamaan toiminimen ja osallistui Habitaren uusia prototyyppejä ja tuoteideoita esittelevään Protoshop-näyttelyyn, joka tarjosi mahdollisuuden esitellä töitä ja tavata ihmisiä, kuluttajia ja alan toimijoita. Hänen töitään on myös alusta alkaen nähty lukuisissa tunnetuissa kansainvälisissä julkaisuissa kuten Architectural Digest, Elle Decor, Financial Times, Dwell, Livingetc, Vogue ja Wallpaper.

”Koen huomion niin, että sitä tekee myös kansainvälisesti kiinnostavaa muotoilua. Onhan se positiivinen palaute, kun olemme täällä vähän syrjässä muusta Euroopasta ja kun Suomesta löydetään kiinnostavia tekijöitä. Se kannustaa myös siihen, että kannattaa rohkeasti tehdä tyyliä, jonka itse kokee omaksi”, Anonen toteaa.

”Koen huomion niin, että sitä tekee myös kansainvälisesti kiinnostavaa muotoilua.”

3: Mielikuvitus ja tulevaisuus

Korona-aikana Anoselta alkoi syntyä myös piirustuksia. Aina hän on piirtänyt, mutta nyt kuvitukset lähtivät lentoon uudella tavalla. Myös asiakkaat ja yhteistyökumppanit havahtuivat tähän, kun Anonen julkaisi kuvia Instagramissa.

”Aluksi tein kuvituksia ihan omalähtöisesti, mutta sittemmin niistä on tullut asiakkailta tiedusteluja ja yhteistyökuvioita, mikä on ollut tosi kiva. Kannatti laittaa niitä nähtäville niin, että tällaisiakin teen. Sitä kautta on tullut kyselyjä, että voisitko tehdä meille kuvia”, hän kertoo ja pohtii, että vaikkapa omalla kohdalla kuvitusten tekeminen on hyvä esimerkki siitä, että on hyvä antaa tilaa erilaisille ilmentymille samalla tavoin kuin miten elämäkin kulkee.

Entä millaisen kuvan Anonen piirtäisi elämästään ja tekemisestään kymmenen vuoden kuluttua? Missä hän haluaisi asua, miten työskennellä ja kenen kanssa?

”Vaikea kysymys. Sitä ei voi tietää eikä päättää mitä elämä tuo. Tykkään elää hetkessä, tarttua tilaisuuksiin ja päätyä yllättäviinkin tilanteisiin. Uskon että toimin vielä pitkään yrittäjänä, siihen voi suhtautua elämäntapana. Paljon on kyse siitä, keitä ihmisiä tapaa ja mitä yhteistöitä syntyy. Kyse on myös uskaltamisesta tehdä sitä omannäköistä juttua.”

 

Hanna Anosen Dear Diary -näyttely on esillä Kämp Gardenin Garden Room -galleriatilassa 31.1.2021 asti. Näyttely on avoinna ke–pe 12–18, la 10–14. Anosen suunnittelmia tuotteita löytyy myös Made by Choicen liikkeestä, joka avautuu Kämp Galleriassa Helsingissä helmikuussa.
hannaanonen.com


Made by Choicen mallistoon kuuluvien Plizé-laatikoiden sävymaailma hurmaa ensisilmäyksellä.

5 x Mielikuvituksen aika sanoina

Suunnittelufilosofiani
Tekemisen ja suunnittelun mitä tekee pitää tuntua oikealta, se liittyy omaan intuition ääneen. Silloin lopputuloksestakin tulee hyvä juttu.

Muotokieleni
Hauskaa geometriaa.

Väripalettini
Kylmä keltainen, tomaatinpunainen, Italian vihreä

Minua inspiroi tällä hetkellä
Coloradossa oli vuonna 1972 teos nimeltä Valley Curtain. Taiteilijoiden Christo ja Jeanne-Claude toteuttama iso oranssi tekstiiliteos oli ripustettu kanjoniin. Teoksessa inspiroivat sen valtava koko, intensiivinen oranssinpunainen väri ja lokaatio sekä Amerikan aurinko.

Rakastan
Näyttelymatkoja. Ne ovat vähän sellaisia seikkailuja.


Korona-aika innosti Hanna Anosen tekemään kuvituksia.