Skip to content

Habitaren teemanäyttely

Studio Plentyn suunnittelema näyttely tarjoaa yllätyksellisyyttä ja kohottavia kokemuksia sekä nostaa esiin yhdessä tekemisen ilon.

Habitare tuo syksyn tapahtumaan uuden näyttelyn, joka mukailee tapahtuman vuoden 2023 teemaa Yhdessä / Together. Näyttelyn suunnittelee teeman takana oleva Studio Plenty Anna Pirkolan ja Kirsikka Simbergin johdolla. Luvassa on iloa, kauneutta, yllätyksiä ja kohottavia kokemuksia kaikille aisteille. Näyttely sisältää päivittäin muuttuvan osion, jossa arkea kohottavat, usein huomaamattomiksi jäävät esineet nousevat keskiöön ja vaihtavat omistajaa. 

Teemanäyttelyssä keskustelevat monumentaalisuus ja arjen pienet detaljit

 

Näyttely ilmentää Habitaren 2023 teemaa Yhdessä / Together, joka pohtii aikamme kontrasteja ja korostaa yhdessä tekemisen voimaa ja tärkeyttä haastavien aikojen keskellä. Teeman tavoin näyttely tuo esiin maailman murroksen ja sen, että meidän on yhdessä pohdittava ja luotava uudenlaisia näkökulmia kuluttamiseen ja asumiseen.

 

”Yhteiskunnallisen ja paikoin raskaitakin aiheita käsittelevän teeman vastapainoksi haluamme tehdä jotain, mikä on kevyttä ja iloista, vie ilon ja inspiraation lähelle ja herättää ihmisissä sykähdyttävän fiiliksen. Ajatuksena on se, että tilan sisällä voisi olla erinäköisiä tiloja siten, että kaikkea ei näe kerralla, vaan kokonaisuus näyttäytyy yllätyksellisenä ja kiinnostavana. Parhaimmillaan näyttely herättää ajatuksia: se voi olla jollekin pakopaikka, mutta yhtä lailla inspiraationlähde tai sieltä voi löytää konkreettisesti uusia materiaaleja ja niiden käyttötapoja”, Pirkola ja Simberg kertovat suunnittelun lähtökohdista.

 

Kuvittele näyttelytila, jonka sisällä on pienempi tila, johon menet istumaan tuntemattoman ihmisen kanssa. Mitä tapahtuu? Miltä tuntuu? ”Voit tutustua uuteen ja tuntemattomaankin asiaan ja huomata, että ei olekaan niin kauheaa kohdata uutta tai olla lähellä jotain ihmistä, jota ei tunne”, Studio Plentyn Anna Pirkola vastaa.

Teemanäyttelyn taustalla olevat Studio Plentyn suunnittelijat Anna ja Kirsikka ilmentävät näyttelyssä Habitaren 2023 teemaa Yhdessä / Together

Näyttely tarjoaa kokemuksia eri aisteille

 

”Kun on nähnyt messuilla jo niin paljon kaikkea, näyttelykokonaisuus voisi olla tasapainottava ja rauhoittava. Haluamme luoda oman, pehmeämmän lähestymistavan myös äänimaailman kautta ja siten, että tila vaimentaisi messujen äänimaailmaa”, Pirkola ja Simberg valottavat.

 

”Olemme halunneet säilyttää kokonaisuudessa simppeliyden esteettisen tykityksen sijaan ja tarjota tilaa ajatuksille. Näyttelyssä on hengähdystiloja ja pohdintaa siitä, miten montaa eri asiaa yhdessäolo voi olla ja tarkoittaa” Pirkola jatkaa.

 

Monumentaalinen tila houkuttelee sisään ja tarjoaa kokemuksia eri aisteille. Värimaailma puhuu vaaleilla sävyillä yhdistettynä aktivismin väriin, rohkeaan ja provosoivaankin punaiseen. Äänimaailma tuo vastapainoa näyttelyn ulkopuoliselle elämälle. Luvassa on lisäksi pieniä yllätyksellisiä elementtejä.

 

”Sellaisia voivat olla pienten ja nöyrien arkisten juttujen kohottaminen yllättävään arvoon. Kaiken yllättävän ei tarvitse olla lähtökohdaltaan suurta ja näyttävää, vaan pienet jokapäiväiset jutut voivat olla yllättäviä. Nehän usein ovatkin arjen kohottajia. Näyttelyssä keskustelevat suuret linjat ja pienet arjen detaljit.”

Kiertotalouden teema nousee esiin näyttelyn muuttuvassa osiossa

 

Näyttelyn suunnittelu alkoi kurkistuksesta Pirkolan ja Simbergin inspiraatiokansioihin. Siellä oli kauniita kankaita ja arkkitehtonisuutta, jotka luovat suuntaviivoja myös näyttelylle. Mietinnässä oli myös se, miten näyttelyssä käytetyt materiaalit jatkavat elämäänsä Habitaren jälkeen ja mikä on niiden loppusijoituspaikka.

 

Kiertotalouden teema nousee esiin näyttelyn muuttuvassa osiossa, jossa voi olla yhtenä päivänä vaikkapa vanhoja tärkättyjä keittiöpyyhkeitä ja toisena kaksikymmentä erilaista kastelukannua. Messukävijät voivat merkitä täpällä varaamansa esineen taidegallerioista tuttuun tapaan.

Teemanäyttelyn kumppaneita ovat:
Bolon – virallinen lattiakumppani, Cover Story, Essis by Lasilinkki, Grado ja Lapuan Kankurit