Pia Sievinen -

Huomisen koti on siellä missä sydän

muji-home

 

Koti. Mitä kaikkea sillä tarkoitammekaan, mitä siltä tahdomme?

Tiloja – koteja ja kodinomaisia – suunnitteleva Ilse Crawford toteaa kirjassaan A Frame for Life, että odotukset tilojen suhteen muuttuvat, kun esimerkiksi yksityiset ja julkiset elämänalueet limittyvät yhä enemmän toisiinsa. Työskentelemme kotona, ja yksityinen elämämme pilkahtelee vaikkapa sosiaalisessa mediassa.

Crawfordin mukaan kodikkuuden ja yksityisen tilan luominen jätettiin pitkään asujille itselleen, arkkitehtuuri ja design eivät kiinnittäneet tähän juurikaan huomiota. Mutta olemme vihdoin tulleet aikaan, jossa tiloihin liittyvä aistikkuus on siirtymässä myös julkiselle alueelle. Voimme ja meidän tulisi voida tuntea olomme kodikkaiksi missä tahansa: lentoaseman loungessa, hotellissa, bussissa, työpaikassa, baarissa.

Vuonna 2003 Studioilse-suunnittelutoimiston perustaneen ja muun muassa Georg Jensenille ja Ikealle tuotteita suunnitelleen Crawfordin filosofiana on luoda ympäristöjä, jotka tuntuvat hyvältä: julkisia tiloja, joissa ihmiset tuntevat olevansa kuin kotonaan ja koteja, jotka ovat asuttavia ja merkityksellisiä niissä eläville ihmisille ja sopivat heidän elämäntyyleihinsä.

”Tulevaisuudessa tiloja ja rakennuksia suunnitellaan sisältä ulospäin”, hän kiteyttää.

Koti siirtyy yhteiseen tilaan

Ensin on tunne.

Tukholmassa sijaitseva hotelli Ett Hem on esimerkki kodinomaisuuden tuomisesta yhteisiin tiloihin Studioilsen kosketuksella. Hotellirakennus on entinen yksityiskoti, jonka yhteisissä tiloissa kuten aamiaishuoneessa ollaan kodin ja hotellin välimaastossa. Aamiaista voi nauttia keittiössä yhtä hyvin kuin kirjastossa, vieraiden toivotaan olevan kuten mielivät.

Kodin käsite liikkuu mukanamme. Sen ilmentymiä muodostuu elämämme suuntiin: työpaikalle, lempikahviloihin, harrastusyhteisöjen luokse, hotelleihin ja niihin virtuaalisiin tiloihin, joissa inspiroidumme. On tiloja ja mielentiloja, joihin tahdomme palata aina uudelleen, toiset eivät yhtä voimakkaasti kuiski meitä luokseen.

Haluamme kodin ja kotiemme olevan paikkoja, joissa tunnemme olevamme turvassa.

Asuminen on elämisen alusta

Huomisen koti. Miten muutokset esimerkiksi tavassamme tehdä töitä ja olla yhteisöllisiä heijastuvat kotiin ja käsityksiimme kodista? Omistammeko kotimme, asummeko kaikki yhdessä?

Habitare 2017:n teema kulkee läpi messujen osastojen ja ohjelman, sitä on suunniteltu yhdessä mm. Flow Festivalin Flow Talks -osallistujien ja Demos Helsingin kanssa.

”Asuminen ei ole vain suoja vaan koko elämisen alusta”, Roope Mokka Demos Helsingistä määrittelee Huomisen kodin.

Lontoolaisen yhteisasumisen startup-yritys The Collectiven johtajan James Scottin mukaan ns. y-sukupolven tarpeiden muuttuessa edessä voi olla tulevaisuus, jossa olemme kaikki ’kodittomia’. Nuoret aikuiset asettuvat aloilleen ja menevät naimisiin aiempaa myöhemmin ja suhde omistamiseen on usein toisenlainen kuin edeltävillä sukupolvilla. Scott arvioi, että sosiaalisesti vapautuneemmat milleniaalit ovat taipuvaisempia valitsemaan asumisen palveluna.

”Kun irrotamme asumisen funktion sen fyysisestä paikasta, meidän tulee tukea yhteisöjen muodostumista. Lopulta siirrymme malliin, jossa maksamme kodista tilausmaksun tyyliin tai tarjoamme asumista palveluna”, Scott totesi Dezeen-lehdessä heinäkuussa 2016.

Vuonna 2010 perustetulla The Collectivella on yhteisasumisen tiloja eri puolilla Lontoota, ja yhtiö avasi maailman suurimman yhteisasumisen tilan Länsi-Lontooseen kesällä 2016.

Mobile Home 2017 liikkuu Berliinistä Pariisiin

Kodin merkitystä, asumista ja asunnottomuutta pohditaan myös Habitare 2017:n Mobile Home 2017 -seminaareissa, joiden tuottajina ovat Suomen Berliinin, Brysselin, Lontoon ja Pariisin kulttuuri-instituutit.

Instituuttien yhteishanke tutkii ja tulkitsee kotia elämyksellisyyden, arkkitehtuurin, taiteen ja yhteiskunnallisuuden kautta. Berliinissä, Brysselissä, Helsingissä, Lontoossa ja Pariisissa nähtävän Mobile Home 2017:n kumppaneita ovat mm. muotoilijat ja taiteilijat.

Koti ja ajatuksemme kodista muuttuvat, kun maailma ja me muutumme. Ensin tulee kuitenkin tunne. Haluamme tuntea turvaa, viihtyä, voida hyvin.

Suomen suurin huonekalu-, design ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017 teemana Huomisen koti. Suunnittelutoimisto KOKO3:n luoma näyttelyarkkitehtuuri kantaa nimeä ILO!

 

Kuva: Muji