Skip to content

Habitare-suunnittelukilpailu

Habitare-suunnittelukilpailun 2020 finalistit nähdään vuoden 2022 Habitaressa. Suunnittelukilpailun aihe ”vettä ja leipää” oli haastava, mutta ajankohtainen ja merkityksellinen. Finaaliin valittiin kolme työtä. Tutustu finalisteihin alla!

Habitare ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu järjestävät Habitare-suunnittelukilpailun. Kilpailu on vuosien aikana nostanut esiin nuoria muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita. Kilpailun päätuomariksi kutsuttiin tänä vuonna Anna von Schewen. Suomen Messusäätiön lahjoittaman kilpailun pääpalkinnon avulla (5 000 €) on kannustettu nuoria opiskelijoita jatkamaan opiskeluja ja luomaan menestyksekästä uraa.

Suunnitteluaihe ja tehtävän määrittely

Suunnitteluaihe “vettä ja leipää”

Habitare-suunnittelukilpailun vuoden 2020 teema on ”vettä ja leipää”. Kilpailussa tarkastellaan, mitkä ovat ne välttämättömät huonekalut ja esineet, joita tarvitaan nauttiaksemme hyvästä ruoasta ja seurasta. Habitare-suunnittelukilpailun tavoitteena on löytää ihanteellinen yhdistelmä esineistä, jotka muodostavat tähän tarvittavan, harmonisen ja yhtenäisen kokonaisuuden.

Suunnittelutehtävän määrittely

Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kokonaisuus, joka sisältää päivittäisen leipämme nauttimiseen tarvittavat elementit. Pakollisina osina kilpailutöissä ovat penkki, pöytä ja kulho. Kilpailijoiden toivotaan tutkivan teeman kulttuurisia, taiteellisia ja muotoilullisia mahdollisuuksia. Osallistujia kannustetaan muodostamaan monialaisia tiimejä, joiden avulla puusta, metallista, lasista, keramiikasta ja tekstiileistä saadaan muodostettua kokonainen ja nautinnollisen kokemus.

Tekijät saavat itse valita suunnitteluehdotuksensa laajuuden. Ehdotuksen koko on vapaa, mutta kilpailun toiseen osaan valitut kilpailuehdotukset tulee voida esittää osittain tai kokonaisuudessaan Habitare-messujen yhteydessä 1:1 mittakaavassa, noin 2.5 x 2.5 x 2.5 metrin kokoisessa tilassa. Opiskelijat voivat osallistua itsenäisesti tai muodostaa minkä tahansa kokoisia joukkueita.

Kilpailuehdotusten arviointikriteerit

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissaan huomiota ehdotusten taiteelliseen, arkkitehtoniseen ja muotoilulliseen laatuun.

Finalistit


Kuva: Tero Ohranen

 

Kaisa Minkkinen – Origo

Origo lattiaruokailuryhmä koostuu pöydästä ja futon-istuintyynyistä. Se luo rennon, intiimin hetken ystävien tai perheen kokoontumiselle ja ruuan – ja hyvien hetkien – jakamiselle. Ympyrän muotoisen pöydän keskipisteenä – origossa – on syvennys, johon sopiva tarjoilukulho on jokaisen pöydässä istuvan ulottuvilla.


Kuva: Aino Huhtaniemi

 

NG Wing Yin – Monolith (‘Monoliitti’)

Monolithissa erilaiset veistokselliset muodot yhdistyvät ja muodostavat kokonaisuuden, joka on suunniteltu yhteisiin ruokailuhetkiin ystävien kanssa. Ainutlaatuinen muoto viittaa luonnollisen monoliitin siluettiin. Kokonaisuus pitää sisällään kolme jakkaraa, kolme korkeaa jakkaraa (jotka voivat toimia myös pöytinä) ja kolme erillistä tasoa, joihin voi laittaa kolme erikokoista kulhoa. Käyttäjät voivat vapaasti järjestellä tuotteen osia.

Monolith on saanut innoituksensa yhteisestä grillaustuokiosta metsässä. Muodostimme spontaanisti piirin tulen ympärille ja istuuduimme sattumanvaraisesti kiville. Hyvästä ruuasta nauttimisen lisäksi on kyse myös hyvästä tunnelmasta yhdessä ystävien kanssa. Istumistapamme muistutti minua siitä, että ihmiset ovat toimineet samoin jo muinaisina aikoina. Tästä tuli mielenkiintoinen tutkimusmatka, ja se on syy siihen, että päädyin tutkimaan kiviä ja inspiroiduin monoliittien kauniista muodoista.


Kuva: Sara Urbanski

 

Piia Johanna Jalkanen – Leipää ja sahtia

Inspiroiduin japanilaisista ruokailukalusteista ja halusin pitää kalusteet hyvin yksinkertaisina ja matalina, mutta kuitenkin yrittäen luoda jotakin hyvin tunnistettavaa suomalaista muotoilua. Suunnittelemani kalusteet saa koottua ja purettua, osat lukkiutuvat toisiinsa lovista, pitäen kalusteet kasassa. Pitkässä korkeassa penkissä on perinteinen suomalaisen pirttikalusteen lukitussysteemi alla. Materiaaliksi valitsin kotimaisen männyn. Mänty on hieno materiaali, joka tarvitsee ehkä pienen freesauksen mökkikalusteena pidetystä materiaalista validiksi kalustepuuksi.

Muuta

Kilpailutulosten hyödyntäminen

Messukeskus asettaa kilpailun finalistiehdotukset eli 2. vaiheeseen valitut ehdotukset näytteille Habitare-messujen 2022 yhteydessä ja käyttää kilpailuaineistoa hyväksi tapahtumaa koskevassa koti- ja ulkomaisessa markkinoinnissa ja viestinnässä.

Lisätietoja kilpailusta

Messukeskus / Ohjelmatuottaja Ida Ågren ida.agren@messukeskus.com

Päätuomari Anna von Schewen

Anna von Schewen

Ruotsalainen muotoilija ja arkkitehti Anna von Schewen valmistui Tukholmassa sijaitsevasta Konstfack-muotoilukorkeakoulusta vuonna 1995. Hän on ollut myös vaihto-oppilaana Taideteollisessa Korkeakoulussa Helsingissä.

Pelikan Design -muotoilutoimistossa Kööpenhaminassa suoritetun kahden vuoden harjoittelun jälkeen hän perusti vuonna 1997 Tukholmassa oman yrityksen, Anna von Schewen Design and Architecturen.

Von Schewen suunnittelee huonekaluja ja esineitä ruotsalaisille valmistajille kuten Articles, Gärsnäs, String ja Svenskt Tenn sekä kansainvälisille brändeille kuten De Padova, Ditre Italia, Zanotta ja Arflex Japan. Oman toimistonsa kautta hän suunnittelee myös asuntoja ja näyttelyitä.

Von Schewenin lähestymistapa on kokeileva ja tutkiva, ja hän yhdistää skandinaavisen materiaali- ja muotoajattelun vahvaan tekstiiliosaamiseen. Lopputuloksena syntyy hyödyllisiä esineitä, joissa konsepti ja panostus yksityiskohtiin sulautuvat yhteen.

Von Schewen on saanut Bruno Mathsson -palkinnon, Masonic Order Scholarship -stipendin, hankeapurahoja Ruotsin taideapurahakomitealta (Konstnärsnämnden), erikoispalkinnon Svensk Form -taidekäsityö- ja muotoiluyhdistykseltä, EDIDA Award Sweden -palkinnon, Sköna Hem -lehden Årets Möbel -palkinnon, Residence Designer of the Year -palkinnon ja German Design Award -palkinnon.

Anna von Schewenin töitä on esillä pysyvissä kokoelmissa seuraavissa museoissa: Stedelijk-museo Amsterdamissa, Kunstindustrimuseet Oslossa, Röhsska museet Göteborgissa, Ruotsin kansallismuseo (Nationalmuseum) Tukholmassa ja Möbeldesignmuseum Tukholmassa.