Skip to content

Habitare-suunnittelukilpailu

Habitare-suunnittelukilpailun 2020 finalistit nähdään vuoden 2021 Habitaressa. Suunnittelukilpailun aihe ”vettä ja leipää” oli haastava, mutta ajankohtainen ja merkityksellinen. Finaaliin valittiin neljä työtä. Tutustu finalisteihin alla!

Habitare ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu järjestävät Habitare-suunnittelukilpailun. Kilpailu on vuosien aikana nostanut esiin nuoria muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita. Kilpailun päätuomariksi kutsuttiin tänä vuonna Cecilie Manz. Suomen Messusäätiön lahjoittaman kilpailun pääpalkinnon avulla (5 000 €) on kannustettu nuoria opiskelijoita jatkamaan opiskeluja ja luomaan menestyksekästä uraa.

Suunnitteluaihe ja tehtävän määrittely

Suunnitteluaihe “vettä ja leipää”

Habitare-suunnittelukilpailun vuoden 2020 teema on ”vettä ja leipää”. Kilpailussa tarkastellaan, mitkä ovat ne välttämättömät huonekalut ja esineet, joita tarvitaan nauttiaksemme hyvästä ruoasta ja seurasta. Habitare-suunnittelukilpailun tavoitteena on löytää ihanteellinen yhdistelmä esineistä, jotka muodostavat tähän tarvittavan, harmonisen ja yhtenäisen kokonaisuuden.

Suunnittelutehtävän määrittely

Kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kokonaisuus, joka sisältää päivittäisen leipämme nauttimiseen tarvittavat elementit. Pakollisina osina kilpailutöissä ovat penkki, pöytä ja kulho. Kilpailijoiden toivotaan tutkivan teeman kulttuurisia, taiteellisia ja muotoilullisia mahdollisuuksia. Osallistujia kannustetaan muodostamaan monialaisia tiimejä, joiden avulla puusta, metallista, lasista, keramiikasta ja tekstiileistä saadaan muodostettua kokonainen ja nautinnollisen kokemus.

Tekijät saavat itse valita suunnitteluehdotuksensa laajuuden. Ehdotuksen koko on vapaa, mutta kilpailun toiseen osaan valitut kilpailuehdotukset tulee voida esittää osittain tai kokonaisuudessaan Habitare-messujen yhteydessä 1:1 mittakaavassa, noin 2.5 x 2.5 x 2.5 metrin kokoisessa tilassa. Opiskelijat voivat osallistua itsenäisesti tai muodostaa minkä tahansa kokoisia joukkueita.

Kilpailuehdotusten arviointikriteerit

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissaan huomiota ehdotusten taiteelliseen, arkkitehtoniseen ja muotoilulliseen laatuun.

Finalistit


Kuva: Sara Urbanski

 

Liisa Vuorenpää ja Piia Johanna Jalkanen – KOMPOSITIO

Keskustelu, läsnäolo ja nautiskelu soivat parhaimmillaan kuin täydellisyyttä hipova konstruktivistinen kompositio. Tasapainoisessa sommitelmassa jätetään tilaa liikkeen ja katseen eteen, jotta todellinen yhteys hetkessä voidaan saavuttaa. Esineiden olemus on hiottu huippuunsa, jos estetiikkaan on kätketty funktio.

KOMPOSITIO tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden asettua värien keskelle ja tulla osaksi olemisen rytmiä. Esteettinen kokemus on siis osallistumisen, teoksen ja läsnäolijoiden summa. Jokainen meistä on kerääntynyt
joukolla ruokailemaan ja ruokkinut ruumiinsa lisäksi mielensä hilpeydellä ja syvällä ystävyydellä.


Kuva: Tero Ohranen

 

Kaisa Minkkinen – Origo

Origo lattiaruokailuryhmä koostuu pöydästä ja futon-istuintyynyistä. Se luo rennon, intiimin hetken ystävien tai perheen kokoontumiselle ja ruuan – ja hyvien hetkien – jakamiselle. Ympyrän muotoisen pöydän keskipisteenä – origossa – on syvennys, johon sopiva tarjoilukulho on jokaisen pöydässä istuvan ulottuvilla.


Kuva: Aino Huhtaniemi

 

NG Wing Yin – Monoliths

Monolith combines with different sculptural forms created a station that is designed for sharing food with friends. The unique form is referenced from the silhouette of the natural monolith. The design consists of 3 stools, 3 high stools (which can also be served as table) and 3 individual stands to hold 3 bowls in different sizes. The design allows freedom of arrangement by users.

My inspiration comes from my memory of sharing food was having a barbecue in the forest. We spontaneously formed a circle surrounding the fire and sat on random rocks. Besides enjoying good food, it’s also about enjoying the atmosphere together with friends. The way we sat reminds me that during the ancient period human beings were also acted similarly. This becomes an interesting investigation journey and the reason I tried to study rocks and get
inspired by those beautiful forms of monoliths.


Kuva: Sara Urbanski

 

Piia Johanna Jalkanen – Leipää ja sahtia

Inspiroiduin japanilaisista ruokailukalusteista ja halusin pitää kalusteet hyvin yksinkertaisina ja matalina, mutta kuitenkin yrittäen luoda jotakin hyvin tunnistettavaa suomalaista muotoilua. Suunnittelemani kalusteet saa koottua ja
purettua, osat lukkiutuvat toisiinsa lovista, pitäen kalusteet kasassa. Pitkässä korkeassa penkissä on perinteinen suomalaisen pirttikalusteen lukitussysteemi alla. Materiaaliksi valitsin kotimaisen männyn. Mänty on hieno
materiaali, joka tarvitsee ehkä pienen freesauksen mökkikalusteena pidetystä materiaalista validiksi kalustepuuksi.

Muuta

Kilpailutulosten hyödyntäminen

Messukeskus asettaa kilpailun finalistiehdotukset eli 2. vaiheeseen valitut ehdotukset näytteille Habitare-messujen 2020 yhteydessä ja käyttää kilpailuaineistoa hyväksi tapahtumaa koskevassa koti- ja ulkomaisessa markkinoinnissa ja viestinnässä.

Lisätietoja kilpailusta

Messukeskus / Ohjelmatuottaja Ida Ågren ida.agren@messukeskus.com