Habitare 2019 suunnittelukilpailu

Habitare ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu järjestävät Habitare-suunnittelukilpailun. Kilpailun teemana on ”tête-à-tête” – intiimi tapaaminen, tai keskustelu kahden henkilön, erityisesti ystävien, välillä. Kyseessä voi olla esimerkiksi yhteenotto, rupattelu, tai romanttinen hetki; ”tête-à-tête” tapahtuu ilman kolmannen henkilön tunkeutumista. Suunnittelukilpailun pääpalkinto on 5 000 euroa, jonka lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Habitare-suunnittelukilpailun voiton jakavat Erik Lindahl työllään Palikat ja Kadri Kallaste ja Pinja Koskelin työllään Gulf of Reed. Kaikki finaaliin valitut työt nähdään Habitaressa.

Habitare-suunnittelukilpailun teema ”Tête-à-Tête” kutsui kilpailijat suunnittelemaan kahden ihmisen kohtaamiselle sopivan paikan, tilan tai kalusteen. Kilpailuun lähetettiin 40 työtä, joista ensimmäisen vaiheen tuomaristo valitsi neljä finaaliin. Ensimmäisen vaiheen tuomaristoon kuuluivat muotoilija, professori Ville Kokkonen (Aalto-yliopisto); luova johtaja Laura Sarvilinna (Habitare); arkkitehti, professori Pentti Kareoja (Aalto-yliopisto); sisustusarkkitehti ja yliopistonlehtori Martin Relander (Aalto-yliopisto).

Suunnittelukilpailun päätuomarina toimii saksalainen muotoilija Stefan Diez. Stefan perusti yrityksensä Diez Officen vuonna 2002 ja on tämän jälkeen toiminut muun muassa teollisen muotoilun professorina Saksassa University of Arts and Design Karlsruhessa, sekä Ruotsissa School of Industrial Designissa Lundissa. Hänet tunnetaan käsillä tekemisen ja teknisen osaamisen yhdistämisestä. Suunnitelmat toteutetaan yleensä yhdessä paikallisten käsityöläisten kanssa. Diez Office on suunnitellut palkittuja tuotteita yhteistyössä muun muassa Hayn, Rosenthalin ja Thonetin kanssa.

Habitare-suunnittelukilpailun finalistit 2019

KAKSIN | Mira Järvinen

Kaksin asettuu vaatteen, taideteoksen ja sisustuselementin välimaastoon, ja vie matkalle lapsuuden muistoihin. Merinovillasta ja mohair-villasta neulotun työn puettava muoto tuo ihmisen lähelle toista ja tarjoaa suojan intiimeille keskusteluille, tarinoille ja salaisuuksille.

KEVEÄ | Eveliina Juuri ja Heikki Konu

Keveä on sääolosuhteita kestämään tehty julkitilakaluste, joka toimii levähdyskeitaana, jonka ääreen on helppo istuutua syömään. Symmetrinen kokonaisuus taivutetaan reikälevystä ja on keveän rakenteensa ansiosta helposti liikuteltavissa vaikkapa tapahtumiin.

GULF OF REED | Kadri Kallaste ja Pinja Koskelin

Gulf of Reedin taustalla inspiroi Suomenlahdelta tuttu järviruoko. Monipuolisesta ja luonnonmukaisesta materiaalista luotu Mobiuksen nauhaa mukaileva veistos tarjoaa mahdollisuuksia intiimeille keskusteluille ja olemiselle veistoksen eri pinnoilla ja tasoilla.

PALIKAT | Erik Lindahl

Suorakulmaisten särmiöiden muotoisista kappaleista koostuva asetelma leikittelee massoilla luoden minimalistisen levähdyspaikan ulkotiloihin. Teoksessa palikat loksahtavat paikoilleen, kun kappaleet tarvitsevat toisiaan muodostaakseen toimivan kokonaisuuden.

 

Kilpailutulosten hyödyntäminen

Messukeskus asettaa kilpailun finalistiehdotukset eli 2. vaiheeseen valitut ehdotukset näytteille Habitare 2019 -tapahtuman yhteydessä ja käyttää kilpailuaineistoa hyväksi tapahtumaa koskevassa koti- ja ulkomaisessa markkinoinnissa ja viestinnässä.

Takaisin ylös

 

Lisätietoja kilpailusta

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu / Kilpailun sihteeri
Natalia Baczyńska Kimberley
natalia.baczynska.kimberley@aalto.fi

Messukeskus / Ohjelmatuottaja
Ida Ågren
ida.agren@messukeskus.com