Skip to content

Habitaren teemanäyttely

Habitaren Kerroksia/Layers-teemanäyttelyn taustalla muotoilustudio Yatofu

 

Habitaressa nähdään syyskuussa muotoilustudio Yatofun eli Angela Lindahlin ja Yihan Xiangin suunnittelema näyttely, joka on ilmentymä Habitaren vuoden 2024 teemasta Kerroksia/Layers. Teema nostaa esiin kotien, tilojen ja esineiden kerroksellisuuden ja eletyn elämän sekä muistuttaa muotoilun syklisyydestä, tyylien kertautumisesta ja siitä, miten vanha ja uusi kulkevat rinnakkain joka hetki.

Näyttelyn lähtökohtana kerroksien paljastaminen

 

Helsingissä ja Shanghaissa toimivan muotoilustudio Yatofun suunnitteleman teemanäyttelyn lähtökohtana on kerroksien paljastaminen. ”Haluamme paljastaa erilaisia kerroksia – tarinoita, aikaa, estetiikkaa ja prosesseja – ja avata ja ymmärtää niitä. Samalla tavalla kuin jonkun kotona käydessä näet erilaisia vanhempia ja uudempia esineitä ja pohdit, mikä on niiden tarina ja miksi ne ovat siellä. Tätä voidaan pitää näyttelyn alateemana. Emme keskity yksinomaan tilalliseen kokemukseen tai siihen miltä asiat näyttävät, vaan myös sisältöihin”, Angela Lindahl ja Yihan Xiang kertovat.

 

”Aiomme pyytää muutamia muotoilijoita ja taiteilijoita paljastamaan näyttelyssä kerroksia ja esittelemään sitä, miten he työskentelevät. Muotoilumessuilla näkee useimmiten valmiita tuotteita, mutta haluamme näyttää myös prosessia ja käsityötaitoja”, Xiang sanoo.

 

Visuaalisten kerrosten lisäksi Lindahl ja Xiang toivovat näyttelyn olevan kohtaamispaikka ja tila, joka tuntuu keskustelulta. Erilaiset taiteilijat, yritykset ja itsenäiset tekijät voivat kaikki löytää sieltä oman paikkansa ja kertoa oman visionsa muotoilusta ja tekemisestään – eri mittakaavoissa.

Habitaren Kerroksia/Layers-teemanäyttelyn suunnittelee kosmopoliitti muotoilustudio Yatofu: ”Haluamme paljastaa ja avata kerroksia”

Kulttuurien yhdistäminen toisiinsa on Yatofun tunnusmerkki

Suunnittelijat tulivat alun perin Helsinkiin Aalto-yliopiston opiskelujen kautta. He olivat vaikuttuneita ikonisista suomalaisista muotoilijoista, kuten Alvar Aallosta, Tapio Wirkkalasta ja Eero Saarisesta, ja pohjoismaisesta muotoilusta, jossa on usein vahva lifestyle-painotus ja yhteys luontoon. Sittemmin kaupunkiin kodiksi asettunut kaksikko haluaa näyttää Habitaren teemanäyttelyssä, mitä paikallisessa muotoilukentässä on juuri nyt meneillään.

 

Taiwanilais-kanadalainen Lindahl ja kiinalainen Xiang tutustuivat toisiinsa sisustusarkkitehtuuria Aalto-yliopistossa opiskellessaan. New Yorkissa ja Pekingissä opintonsa tahoillaan aloittanut duo perusti opintojen ohessa vuonna 2017 muotoilustudio Yatofun. Toimistot ovat nykyisin Helsingissä ja Shanghaissa, mutta projekteja tehdään asiakkaille ympäri maailmaa.

 

Kulttuurien välisenä siltana toimiminen ja kulttuurien yhdistäminen toisiinsa on Yatofun eräänlainen tunnusmerkki ja niche, jolla he luontevasti toimivat. ”Alussa teimme projekteja ulkomaalaisille, joilla oli liiketoimintaa Suomessa ja suomalaisille, joilla oli liiketoimintaa muualla, esimerkiksi Kiinassa tai Pohjois-Amerikassa. Luulen että meistä tekee kiinnostavia se, että työskentelemme aina kahden hyvin erilaisen kulttuurin välissä ja kahdessa erilaisessa ympäristössä”, Lindahl sanoo.

Yatofu on luonut uusia kerroksia myös nykyiseen kotikaupunkiinsa. Heidän kädenjälkensä näkyy muun muassa Noodle Story -ravintoloissa, joiden ovesta sisään astuessa tulee tunne kuin olisi astunut toiseen kaupunkiin ja toiseen maahan. ”Noodle Storyssa konseptimme perustui ruokapöydän ympärillä kokoontumiseen ja kokemusten jakamiseen. Se on hyvin tyypillinen ja keskeinen osa kiinalaista kulttuuria. Pyrimme usein projekteissamme löytämään keskeisiä ja ilmeisiä kulttuurisia elementtejä ja nostamaan ne etualalle”, Lindahl kertoo.

 

Aasialaista kulttuuria tuo esiin myös suunnittelijaduon vitsistä alkanut nimi, Yatofu. ”Halusimme sen tuovan esiin arvojamme ja filosofiaamme, mutta myös taustalla olevaa aasialaista kulttuuria. Vitsailimme, että pidämme kumpikin syömisestä. Sitten keksimme, että mitä jos yhdistäisimme meidän kummankin etunimen kirjaimet tofuun. Nimi kuvastaa myös asennettamme: emme ota mitään liian vakavasti”, Xiang kertoo, ja molemmat nauravat.