Skip to content

Mielikuvituksen aika x Vaarnii

Vaarnii on tuore suomalainen huonekalubrändi, jonka mäntyhuonekaluissa kansanomaisuus kohtaa modernin ja brutalismi hienostuneet nyanssit. Vaarniin perustajat Antti Hirvonen ja Miklu Silvanto jatkavat ja uudistavat perinteitä perisuomalaiseen materiaaliin luottaen. 

Teksti: Selina Vienola

Hei Antti ja Miklu, Habitaren teema on tänä vuonna reimagine. Kyky ajatella asioita uudella tavalla on tärkeää myös Vaarniissa, jossa uudelleen tulkitsette suomalaista kansanomaista huonekaluperinnettä. Kertoisitteko lisää näistä lähtökohdista? 

 Antti: ”Suomalaisessa muotoilun historiassa keskitytään tyypillisesti modernismiin ja sen jälkeiseen aikakauteen. Vaarniissa haemme inspiraatiomme tätä kauempaa, ajasta, jolloin kalusteet valmistettiin itse, saatavilla olevista materiaaleista. Samaan tapaan Vaarniin tuotteet valmistetaan paikallisista materiaaleista niiden omilla ehdoilla. Tavoitteenamme on, että esikuviemme mukaisesti Vaarniin huonekalut ovat laadukkaasti tehtyjä, simppelejä kalusteita, jotka voivat kestää sata vuotta, kasvattaa arvoaan ja tuottaa käyttäjilleen iloa koko sen ajan. Puhumme luksuksesta varoen, mutta tällaiset kalusteet ovat mielestämme aitoa ylellisyyttä samaan tapaan kuin puhdas juomavesi. 

 Miklu: ”Mainitsit termin reimagine. Kyky ajatella asioita toisin on ollut meille Vaarniissa keskeistä alusta alkaen jo siinä, miten nopeasti voimme edetä brändikonseptista lanseeraukseen.  Olemme molemmat työskennelleet pitkään isoille kansainvälisille brändeille, kuten Applelle, Artekille, Tom Dixonille ja Bang & Olufsenille. Vaarniissa halusimme haastaa tuotesuunnittelun totuttuja toimintamalleja. Siinä missä uuden tuolin tuotesuunnitteluprojekti vie huonekalualalla kokonaisuudessaan tyypillisesti pari-kolme vuotta, etenimme Vaarniissa puolessa vuodessa lanseeraukseen tuotesuunnitteluineen päivineen. ” 

Vaarnii todella pöllyttää kellastuneen tunkkaista käsitystä mäntyhuonekaluista. Samanaikaisesti Vaarniin estetiikka kumartaa perinteisten suomaisten mäntyhuonekalujen brutalismille. Kuinka paljon mänty puulajina ohjaa brändin sofistikoituneen brutaalia estetiikkaa ja tuotteiden muotokieltä?  

Antti: ”Sofistikoitunut brutalismi on meille hyvin tietoinen valinta, joka kumpuaa osaltaan käyttämämme materiaalin, männyn, lainalaisuuksista. Mänty on pehmeä puulaji, josta ei voi valmistaa kovin jäykkiä ja ohuita huonekaluja. Toisaalta mänty tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuin ensin osasimme kuvitellakaan. Puun laatu vaihtelee sen mukaan missä ja miten se on kasvanut. Hitaasti kasvanut ikimänty tuntuu ja näyttää aivan toiselta kuin nopeasti kasvanut, oksainen kokokansan mänty – ja molemmilla niistä on paikkansa myös meidän mallistossamme. Myös eri työstötapojen ansiosta männystä löytyy monia sävyjä ja nyansseja, joita ei välttämättä osaisi odottaa.  

Brutaalin ja hienostuneisuuden välinen suhde tulee näkyväksi kaikissa tuotteissamme. Osuva esimerkki on vaikkapa Max Lambin suunnittelema 005-nojatuoli, joka ensisilmäyksellä näyttää robustilta kuutiolta, mutta on todella mukava istua.”   

Miklu: ”Vaarnii tasapainoilee hyvin tietoisesti brutalismin ja hienostuneisuuden välillä – jopa siinä määrin, että olemme valinneet suunnittelijat ja kaikki tiimimme jäsenet sillä perusteella, että heissä on nämä kaksi puolta. Brutal & sophisticated on mukana kaikessa kerronnassamme. Siinä kombossa on makee jenga!” 

Vaarniin suunnittelijakaarti on sangen kansainvälinen, mutta tuotteet valmistetaan Suomessa. Mikä merkitys paikallisuudella ja tradition jatkamisella on teille? 

Antti: ”Alusta alkaen oli selvää, että tuotteemme valmistetaan Suomessa paikallisesta, sertifioidusta raaka-aineesta. Kyse on periaatepäätöksestä ja yleisestä yhteiskunnallisesta velvollisuudesta säilyttää Suomessa arvokasta osaamista ylläpitämällä laadukkaiden asioiden valmistamista.  

Perustimme Vaarniin ennen Pandemiaa ja Ukrainan sotaa, mutta niiden myötä linjauksistamme on tullut entistäkin ajankohtaisempia. Monet eurooppalaiset huonekalubrändit pyrkivät nyt toden teolla siirtämään tuotantoaan takaisin Eurooppaan. 

Haluamme Vaarniissa yhdistää nykyaikaiset koneelliset valmistusmenetelmät ja perinteisen puusepäntaidon. Uudet tekniikat mahdollistavat muotoja, joita ei ennen olisi voinut puusta valmistaa. Viimeistely tapahtuu silti aina perinteiseen tapaan käsin.” 

Miklu: ”Olemme todella onnellisia, että olemme löytäneet Suomesta tänä aikana useampia puusepänverstaita ja –tehtaita, jotka valmistavat meille laadukkaita mäntyhuonekaluja. Osa tehtaista palaa kanssamme takaisin juurilleen männyn pariin. Toisten on ollut pakon edessä siirtyä muihin materiaaleihin ja nyt hekin iloitsevat voidessaan tehdä sitä, minkä kokevat omakseen. Moni mäntyhuonekalujen valmistuksen taitaja on jo eläköitynyt ja todellisia mestareita on verstailla enää vähän. Osuimme onneksemme Vaarniin kanssa hetkeen, jolloin osaaminen on vielä mahdollista siirtää tekijäsukupolvelta toiselle. Olemme todella ylpeitä siitä, että saamme osaltamme olla vaikuttamassa siihen, että mäntyhuonekalujen valmistamisen perinne säilyy Suomessa elävänä.” 

4 x Mielikuvituksen aika sanoina

Suunnittelufilosofiamme…
Rehellinen. Jos tuotteessa näkyy vaarna tai liitos, niin se myös on sitä. Se näyttää puulle ja on sitä. Mitään ei piiloteta. 

Muotokielemme…
Brutaali, mutta sivistynyt! Brutaali tulee tuotteiden jokseenkin ronskista ulkonäöstä ja sofistikoituneisuus kaikista yksityiskohdista, mitkä tekevät tuotteesta käytössä erittäin toimivan. 

Väripalettimme…
Pidämme luonnollisista väreistä ja siitä, miten asiat ikääntyvät. Mänty ikääntyy hyvin kauniisti ja muuttuu täysin ennalta-arvaamattomasti kaksiväriseksi, kun sydänpuu muuttaa väriä muuta puuta voimakkaammin. Jossain vaiheessa haluamme kyllä tuoda mukaan myös varsinaisia värejä, mutta nyt nautimme puusta vielä mahdollisimman luonnollisessa sävyssä.     

Meitä inspiroi tällä hetkellä…
Ajatus siitä kuinka yritys voi olla ”regenerative” eikä ainoastaan ”sustainable”. Sustainable tietysti tarkoittaa, että voisimme ylläpitää tätä vaatimatonta tilaa missä planeettamme tänä päivänä on. Mieluummin pohdimme sitä, kuinka voisimme omasta puolestamme parantaa sitä.