Pia Sievinen -

Muji, olisiko aika tulla Helsinkiin?

705px__talokonsepti_muji-1

 

Millaisia ovat tulevaisuuden lifestyle-myymälät? Ovatko ne kuten japanilainen vuonna 1980 syntynyt Muji, vähäeleinen ja elegantti arkea rauhoittavan muotoilun supermarket?

 

’Tervetuloa tänne! Olen hämmästellyt, kun ei vielä ole tullut.’

Näin saattaa huudahtaa hyvän muotoilun ystävä, kun häneltä kysyy mitä ajatuksia ja tunnelmia sana Muji herättää.

Kukapa arjen yksinkertaisia muotoja rakastava ei olisi joskus juossut kartta kädessä suurkaupungin kaduilla löytääkseen tätä japanilaista pelkistetyn muotoilun taivasta? Eleettömien kotitossujen, nimettömien pienesineiden, muistiinpanovälineiden, säilytyslaatikoiden, vaatteiden, kasvonaamioiden, ruokatarvikkeiden: mustekalan, teen, kastikkeiden, suklaan, keksien. Talojen.

Luit oikein. Habitare 2017:n Kansainvälinen Ystävä tähyilee tulevaisuuteen myös talokonsepteillaan, ns. prefab-kodeilla ja vanhoilla kerrostaloilla, joita se kunnostaa Japanissa. Prefab (engl. prefabricated) viittaa usein erilaisiin osissa valmistettaviin taloihin ja erityisesti moderniin, minimalistiseen tyyliin.

Muji-kotien ensimmäiset prototyypit, arkkitehti Kengo Kuman suunnittelemat Window House ja Tree House (kuvassa), julkistettiin vuonna 2009. Vuonna 2014 esiteltiin Vertical House – vastaus Japanin kaupunkien kapeiden tilojen haasteisiin. Konstantin Gricin, Jasper Morrisonin ja Naoko Fukasawan suunnittelemat minimalistiset valmistalot, Muji Huts, nähtiin 2015, ja niiden tuotanto aloitettiin tänä vuonna.

Kun Muji-kotien uusin prototyyppi esiteltiin elokuussa 2016, yhtiö julkisti samalla kilpailun: sen voittaja saa asua talossa kahden vuoden ajan, raportoiden asumiskokemuksistaan Mujin muotoilu- ja tuotekehitystiimille.

Mitä Mujista ei löydy, sitä ei ehkä tarvita

Muji-brändi syntyi vuonna 1980, kun Seiji Tsutsumi loi brändäämättömien kodintuotteiden konseptin Seiyu-supermarketketjussa myytäväksi. Brändin lupaus oli ’lower prices for a reason’, virallinen nimi Mujirushi Ryohin tarkoittaa japaniksi brändäämättömiä laatutuotteita.

Mujin suunnittelufilosofia yhdistää estetiikan ja maltilliset kustannukset, lähtökohtia ovat yksinkertaisuus, kauneus ja käytettävyys. Tuotteet ovat muodoiltaan viehättäviä, hienostuneitakin, materiaalit voivat olla esimerkiksi teollisia bulkkimateriaaleja, joita käsitellään mahdollisimman vähän.

Konsepti on osoittanut ajattomuutensa. Muji tänään on yksi maailman arvostetuimmista muotoilutaloista ja japanilaisen kulttuurin tunnetuimpia vientikonsepteja noin kahden miljardin euron liikevaihdollaan (noin kuusi kertaa Fiskars tai 20 kertaa Marimekko) ja yli 800 myymälällään ympäri maailmaa. Yhtiö kasvaa voimakkaasti, erityisesti Kiinassa, vähäeleinen estetiikka on kaikessa hiljaisuudessa hiipinyt Tokiosta Shanghaihin, New Yorkista Tukholmaan.

Mujin pelkistetyt muodot ja hiljaisuuden estetiikka solahtavat paljouden ja äänekkyyden aikaan erityisen hyvin – vaikutus on rauhoittava. Mitä Mujista ei löydy, sitä ei ehkä vielä tarvita.

Ja kun kartalle ilmestyy Muji Helsinki, se on iloinen yllätys.

Tervetuloa, japanilainen ystävä!

 

Mujin pääjohtaja Masaaki Kanai on kutsuttu Habitare 2017:n Kansainväliseksi Ystäväksi. Kansainvälinen Ystävä valitsee Habitaresta suosikkinsa ja pitää tapahtumassa keynote-puheenvuoron. Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017.