-

Sami Sykkö: Ystävää odotellessa

Habitaren 2019 Kansainvälinen Ystävä on Alberto Alessi, eikä Sami Sykkö ole pysyä housuissaan.

 

 

 

En millään malttaisi odottaa kokonaista vuotta! Kun tämän viikon alussa julkistettiin tieto siitä, kuka on Habitaren ensi vuoden Kansainvälinen Ystävä, aloin laskea päiviä seuraaviin messuihin.

Kansainvälinen Ystävä on nimittäin Alberto Alessi.

Ja Alberto Alessin johtama Alessi taas on se legendaarinen designbrändi, jonka tuhannen tuotteen valikoima on täynnä yllättäviä muotoja, hienostunutta tyyliä ja huumoriakin.

Habitareen ensi syyskuussa saapuvaa Alberto Alessia kutsutaan Italian designmaailman kummisedäksi ja hänen sanotaan uskovan siihen, että kauneus voi pelastaa maailman.

Minäkin uskon kauneuteen!

Ja uskon myös kummisetään! Alberto Alessi on kolmas polvi suvun yrityksen johdossa. Alberto aloitti vuonna 1970 ja hän on nostanut Alessin tähtiin. Johtajalla on tarkka ja rohkea silmä, jolla hän poimii tuotteita mallistoon. Seuraavassa Habitaressa syyskuussa 2019 sitten kuullaan, mitä hän miettii suomalaisesta muotoilusta ja messujen annista. Ja ehkä laajemminkin menestystuotteiden muotoilusta, alan trendeistä ja designin tulevaisuudesta.

 

”Habitareen ensi syyskuussa saapuvaa Alberto Alessia kutsutaan Italian designmaailman kummisedäksi ja hänen sanotaan uskovan siihen, että kauneus voi pelastaa maailman.”

 

 

Alessi on jännittävä muotoilualan yritys, sillä 1950-luvun jälkeen sillä ei ole ollut omia muotoilijoita.

Mutta kun maailman kovimmat muotoilijat ja arkkitehdit ryhtyivät suunnittelemaan yritykselle tuotteita, ihan arkisiin tavaroihin ilmestyi poikkeuksellisia muotoja ja ne alkoivat jättää jälkiä muotoiluhistoriaan.

Nämä designmaailman kuuluisuudet, kuten Alessin vesipannut ja sitruspusertimet ja hammasharjat päätyivät maailman tunnetuimpiin museoihin – Metropolitaniin New Yorkiin, Victoria & Albertiin Lontooseen ja Pompidou-keskukseen Pariisiin.

Alessin käyttämien muotoilijoiden luettelo on yhtä kuin designmaailman all stars -lista. Siltä löytyvät esimerkiksi Philippe Starck, Ettore Sottsass, Achille Castiglioni, Jean Nouvel, Daniel Liebeskind, Zaha Hadid, Ron Arad, Matali Grasset – ja Eero Aarnio!

Viime Habitaren aikaan saunoimme Aarnion kanssa hänen pienessä savusaunassaan. Löylyt olivat pehmeät ja Aarnion tarinat kiinnostavat. Muotoilija mainitsi jälleen kerran myös Alessin nimen. Herrojen yhteistyö on selvästi ollut suomalaiselle muotoilijalegendalle mieleinen. Ja toisinpäin.

Kun Eero Aarnion elämäntyöstä järjestettiin muutama vuosi sitten suurnäyttely Designmuseossa Helsingissä, näyttelyn yhteydessä julkaistuun kirjaan kirjoitti myös Alberto Alessi. Lyhyessä tekstissään Alessi ylisti Aarniota ja kertoi tunteneensa pitkään suomalaismuotoilijan huikeat työt, kuten Pallotuolin, Pastillin ja Kupla-tuolin. Mutta miehet tutustuivat kuulemma vasta, kun Alessi rakensi vaimonsa Lauran kanssa uutta kotia, ja Laura unelmoi saavansa Aarnion Kuplan roikkumaan uuden talon keittiöön.

Silloin Alberto Alessi otti yhteyttä Eero Aarnioon, ja niin alkoi myös miesten yhteistyö. Nykyisin Alessin mallistossa on kaksi Aarnion suunnittelemaa tuotetta: sitruspuserrin ja vitsikäs muovinen kastelukannu.

Aarnion lisäksi suomalaisista ovat suunnitelleet Alessille ainakin Eija Helander, Harri Koskinen, Kristiina Lassus ja Stefan Lindfors. Tällä hetkellä Helanderilta on myynnissä tarjoiluastioita ja mausteikko, Lassukselta elegantti kermakko, sokerikko ja termoskannu.

Ehkäpä ensi syksyn Habitaren jälkeen suomalaismuotoilijoiden lista täydentyy.

 

”Kun maailman kovimmat muotoilijat ja arkkitehdit ryhtyivät suunnittelemaan yritykselle tuotteita, ihan arkisiin tavaroihin ilmestyi poikkeuksellisia muotoja ja ne alkoivat jättää jälkiä muotoiluhistoriaan.”

 

 

Kansainvälisen Ystävän perinne aloitettiin kolme vuotta sitten, kun Habitare-messut uudistuivat. Heti ensimmäinen kerta todisti, että Kansainvälinen Ystävä -konsepti oli klassikko jo syntyessään. Ensimmäinen ystävä oli kuuluisa brittiläinen muotoilutoimittaja Alice Rawsthorn, seuraava japanilaisen Mujin johtaja Masaaki Kanai. Tänä syksynä oli vuorossa Cara McCarty, joka on New Yorkissa sijaitsevan Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori. Heidän kertoessaan messupoiminnoistaan ja pitäessään luentojaan katsomot ovat pullistelleet ja kuulijat naulautuneet paikoilleen.

Nämä Habitaren ystävät ovat alansa huippuja, muotoiluvaikuttajia, edelläkävijöitä. He tuovat messujen ohjelmaan tuulahduksen maailmalta. Heidän näkemyksensä ja ajatuksensa ruokkivat messuvieraita ja avaavat silmiämme ja avartavat mieliämme.

Olen päässyt haastattelemaan kaikkia Habitaren Kansainvälisiä Ystäviä messujen Arena-lavalla, ja toivottavasti pääsen ensi vuonnakin. Signore Alessi, tervetuloa Suomeen, mietin jo täällä kysymyksiä!

Montako yötä niihin seuraaviin messuihin taas olikaan?

Sami Sykkö