Skip to content

Kestävä kehitys muotoilun tulevaisuudessa

Kestävä kehitys ja ympäristöystävällinen muotoilu ovat nousseet uudelle tasolle. Autoteollisuus ja designmaailma ovat ottaneet vahvan askeleen kohti kestävää tulevaisuutta ja tähän pureudutaan Habitare-messuilla järjestettävässä ainutlaatuisessa puheenvuorossa. Polestarin tarjoama paneelikeskustelu ”How will sustainability shape the future?” antaa meille mahdollisuuden sukeltaa syvälle vastuullisen suunnittelun maailmaan eri toimialojen näkökulmista.

 

 

Polestar panostaa kestävään kehitykseen 

 

Puheenvuoron tarjoava Polestar on pitkällä kestävän kehityksen tavoitteissaan. Polestarin tavoitteena on tehdä yhteiskunnasta parempi paikka elää sekä nopeuttaa siirtymää vastuulliseen ja sähköiseen ajamiseen suunnittelun ja teknologian keinoin.

 

Vastuullisen sähköauton valmistuksessa Polestar on jo ottanut tärkeitä askeleita ja asettanut tavoitteeksi ilmastoneutraalin auton vuoteen 2030 mennessä. Tällöin auton hiilijalanjälki on tehtaalta lähtiessä nolla. Tähän mennessä Polestar on onnistunut pudottamaan esimerkiksi Polestar 2 Long Range Dual motor -mallin CO2e-arvoa kolmessa vuodessa kolmella tuhannella autoa kohden. Tämä tarkoittaa hiilijalanjäljen pienenemistä yhteensä kymmenellä prosentilla mallin markkinoillaolon aikana.

 

Lisäksi Polestar tutkii keinoja parantaa sähköautojen akkujen vastuullisuutta korjaamalla, kunnostamalla ja käyttämällä niitä uusiin tarkoituksiin, sekä panostaa vastuullisten raaka-aineiden hankintaan. Polestar ei kuitenkaan halua olla tekemässä vastuullisuustyötä yksin, ja niinpä he laativat yhdessä amerikkalaisen sähköautojen valmistajan Rivianin ja liikkeenjohdon konsulttiyrityksen Kearneyn kanssa Pathway-raportin. Välittömiin ilmastotoimiin keskittyvä raportti toimii tiekarttana autonvalmistajille ja ohjaa kohti kestävämpää autonvalmistusta; oikealle tielle lähtemistä ja kurssin säilyttämistä.

 

Paneelikeskustelu kestävän suunnittelun tärkeydestä

 

Habitaressa järjestettävässä paneelissa keskustellaan vastuullisesta suunnittelusta ja sen merkityksestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Valokeilaan nousevat huippuasiantuntijat eri aloilta. He kaikki edustavat sektoreita, jotka ovat keskeisessä asemassa tulevaisuuden muotoilussa. Teemaa käsitellään laajasti  liittyen eri alojen mahdollisuuksiin ja haasteisiin, ei pelkästään autoteollisuuden tai designin näkökulmasta. Ympäristön tilan vaatiessa nopeita ja määrätietoisia toimia, on tärkeää ymmärtää, miten voimme omalta osaltamme vaikuttaa tulevaisuuden muotoutumiseen.

 

Asiantuntijapaneelissa keskustelemassa 

Max Fraser, julkaisujohtaja, Dezeen

 

 

Paneelin juontajana toimii Max Fraser, nimekäs muotoilualan asiantuntija ja tärkeä vaikuttaja alalla. Fraser on ollut mukana monissa merkittävissä projekteissa ja julkaisuissa. Hän on työskennellyt muotoilun alalla yli 20 vuotta ja kirjoittanut yli 10 kirjaa, mukaan lukien Design UK -sarjan ja ”Designers on Design” Terence Conranin kanssa. Hän on myös toiminut konsulttina useille globaaleille tahoille, toiminut London Design Festivalin apulaisjohtajana (2012-2015) ja toimittanut omaa Spotlight Press -julkaisuaan vuodesta 2009 lähtien. Hänen kokemuksensa ja syvä tietämyksensä takaavat, että paneelikeskustelu etenee syvällisesti ja ajatuksia herättäen. 

 

Maria Uggla, väri- ja materiaalijohtaja, Polestar 

 

 

Maria Uggla Polestarilta tuo keskusteluun näkemyksen siitä, kuinka autoteollisuus voi edistää kestävän kehityksen päämääriä. Värien ja materiaalien vaikutus sekä ekologiset valinnat ovat tärkeä osa vastuullista suunnittelua. Polestarilla uskotaan, että muun muassa materiaali-innovaatiot ovat avain kestävään tulevaisuuteen. Onkin odotettavissa, että jokapäiväisessä elämässämme kohtaamamme materiaalit tulevat muuttumaan dramaattisesti tulevina vuosina. 

 

Maria on rohkea visionääri, joka pyrkii rikkomaan rajoja ja luomaan innovatiivisia ratkaisuja. Hänellä on merkittävä rooli Polestarin pyrkimyksessä kohti kestävyystavoitteita, jotka painottuvat ilmastonmuutokseen, kiertotalouteen ja läpinäkyvyyteen.  

 

Håkan Nordin, vastuullisuusjohtaja, Bolon

 

 

Håkan Nordin Bolonilta tuo esiin kestävän kehityksen näkökulman sisustukseen, erityisesti mattoihin ja lattiamateriaaleihin. Bolonilla kestävä kehitys on viety pitkälle. Kaikki Bolonin lattiat valmistetaan 100 % uusiutuvalla energialla ja lattiat sisältävät kierrätettyjä materiaaleja. 

 

Håkanilla on laaja asiantuntemus kestävästä kehityksestä ja ilmastokysymyksistä yritysten näkökulmasta. Hän on ollut useissa asiantuntijarooleissa mm. Greenpeacessa sekä neuvonantajana monille kansainvälisille yrityksille sekä julkisen sektorin organisaatioille. Hänen laaja kokemuksensa ja näkemyksensä rikastuttavat paneelikeskustelua entisestään, tuoden mukanaan syvempää ymmärrystä kestävän suunnittelun monista ulottuvuuksista yritysmaailmassa. 

 

Maria Klemetti Laine, NEMO arkkitehdit 

 

 

 

Maria Klemetti Laine on arkkitehti ja NEMO arkkitehtien perustajajäsen yhdessä Jussi Laineen kanssa. Maria edustaa arkkitehtuurin maailmaa ja tuo mukaan näkökulman kestävän suunnittelun merkityksestä rakennetussa ympäristössä.  

 

Yhdessä Jussin kanssa Maria suunnittelee inhimillistä ympäristöä pienistä esineistä aina kaupunkisuunnittelun mittakaavaan saakka. He tutkivat tulevaisuuden estetiikkaa, jota luodaan suunnittelun kestävien vaatimusten myötä. Arkkitehdin työssään Maria luottaa materiaaleihin ja rakenteisiin, jotka ovat helposti korjattavissa tai palautettavissa luonnon tai materiaalien kiertokulkuun.  

 

NEMO arkkitehdit on luonut kokemuksellisen ja suunnittelua demokratisoivan Habitarematerials-konseptin, joka nähdään tänä vuonna Habitaressa neljättä kertaa. Habitarematerialsin myötä Marialla on näköala uusimpaan materiaalikehitykseen.  

 

Yhdessä voimme luoda paremman huomisen 

 

Paneelikeskustelussa käsitellään kestävän kehityksen ja vastuullisen suunnittelun monia näkökulmia. Kuinka voimme muuttaa toimintatapojamme niin, että ne tukevat ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä? Miten voimme suunnitella tuotteita ja palveluita, jotka kestävät aikaa ja vähentävät haitallisia vaikutuksia ympäristöön? 

 

Polestarin tarjoama puheenvuoro Habitare-messuilla on tilaisuus pohdiskella näitä kysymyksiä yhdessä alan huippuasiantuntijoiden kanssa. Kestävän tulevaisuuden muotoilu on yhteinen haasteemme. Yhdessä voimme olla osa muutosta kohti parempaa maailmaa. 

 

Paneelikeskustelu How will sustainability shape the future järjestetään 13.9.2023 klo 14.00–14.45,
paikkana Arena-lava. 

 

Lue lisää