Skip to content

Habitaren näyttelyarkkitehtuuri on puolustuspuheenvuoro hitaudelle

Studio Joanna Laajiston suunnittelema Habitaren 2023 näyttelyarkkitehtuuri Slow lausuu vastalauseen yhteiskunnassa vallitsevalle tehokkuusajattelulle.

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuva (potretti): Mikko Ryhänen

Habitare kutsuu vuosittain luovan alan ammattilaisen suunnittelemaan tapahtuman näyttelyarkkitehtuurin. Tänä vuonna näyttelyarkkitehtuurista vastaa Studio Joanna Laajisto, helsinkiläinen luova suunnittelutoimisto, joka kolmentoista toimintavuotensa aikana on suunnitellut moninaisia tiloja kuin myös tuote- ja konseptisuunnittelua. Studio Joanna Laajiston työpöydällä ulkoasunsa ovat löytäneet mm. Hotelli Tornin huoneet ja huonekäytävät, Cafe Savoy sekä Runo Hotel Porvoo.

Studiota luotsaa suunnittelija Joanna Laajisto, joka näkee arvon hitaudessa. Habitaren tämän vuoden näyttelyarkkitehtuuri Slow onkin kannanotto hitauden puolesta ajassa, jossa tehokkuus ja raha ajavat kestävämmän lopputuloksen edelle.

 

Hitaasti, paremmin

 

”Kun aika ja raha ovat designin ajureina projekteissa, laatu, luovuus ja sen myötä lopputulos kärsivät”, toteaa Laajisto ykskantaan. Yli vuosikymmenen omaa suunnittelustudiotaan pyörittänyt Laajisto näkee yhteiskunnassa laajemminkin vallalla olevan ideaalin tehokkuusajattelusta erityisesti myös omassa työssään, jossa on paljolti tekemisissä rakennusalan kanssa. Viime vuosien tapahtumat ovat hankaloittaneet suunnittelutyötä entisestään. Materiaalien ja tuotteiden saatavuudet ovat vaikeutuneet ja toimitusajat venyneet: hankintapäätöksiä ei useinkaan kuitenkaan tehdä ajoissa, vaan viime tipassa tilatessa joudutaan tinkimään alkuperäisestä ajatuksesta ja laadusta.

 

Nopealla toimintakulttuurilla on kestämättömät seuraukset. Edulliset, heikkolaatuiset tuotteet ja materiaalit eivät kestä aikaa ja kuormittavat ympäristöä. Kun aika on rahaa myös työmaalla, päädytään yksinkertaisiin asennustapoihin ja kun asennuksissa oikaistaan, saatetaan puhua jo turvallisuusriskeistä. Ajan ja rahan sanellessa tehtävät valinnat tulevat köyhdyttäneeksi kulttuuriperintöämme.

 

Jari Sarasvuo on sanonut, että arvot muuttuvat arvoiksi vasta sitten, kun niistä on valmis maksamaan”, Joanna sanoo. Hyviäkin signaaleja on havaittavissa. Joanna kertoo asiakkaastaan Finnish Design Shopista, joka tilasi vuonna 2021 valmistuneen logistiikkakeskuksen showroomin, ravintolatilan ja työskentelytilojen sisustussuunnittelun. ”Suunnitteluprosessin alussa määrittelimme tilaajan kanssa yhdessä korkeat laatukriteerit ja niistä myös pidettiin yhdessä kiinni. Muutos vaatii juuri tällaisia suunnannäyttäjiä, jotka ovat valmiita panostamaan arvoihin ja laatuun”, Joanna kertoo.

Studio Joanna Laajiston suunnittelemassa kokonaisuudessa käytetään jo olemassa olevia, vuonna 2018 Mattila & Mertzin suunnitteleman näyttelyarkkitehtuurin massiivipuisia penkkejä.

 

Suurin pensselinvedoin

 

Habitaren näyttelyarkkitehtuuri sijoittuu pääosin tapahtuman Arena-päälavalle ja sisäänkäynneille. Suuri tila kysyy suuria linjoja: Joanna kertoo, kuinka Habitaren visuaalisesti virikkeelliseen ja informaationtäyteiseen ympäristöön tuntui tarpeelliselta vastata suurella pensselillä, jotta vaikutelma olisi ohittamaton. ”Meille oli olennaista massoitella arkkitehtuuri niin, että se koostuu suurikokoisista elementeistä ja on yksiaineinen, puusta valmistettu”, Joanna kertoo. Suomalaisen Verso Designin valmistamissa paneelielementeissä ja eri struktuureissa näkyy käsin tekeminen ja erityisesti sen valmistamisen vaatinut aika. Paneelit on punonut Verson työntekijä Olha Panchuk. Lisäksi kokonaisuudessa käytetään jo olemassa olevia, vuonna 2018 Mattila & Mertzin suunnitteleman näyttelyarkkitehtuurin massiivipuisia penkkejä sekä Messukeskuksen uusiokäytettävää grafiitinharmaata mattoa. Näyttelyarkkitehtuurin viesti on yksinkertainen ja tosi, mutta unohdettu: hiljaa hyvä tulee.