Intohimosta valoon – XAL Finland Oy


Intohimosta valoon – XAL Finland Oy
”Olin keskellä ikihonkakorpea, lumisella joen penkalla,
virveli kädessä, kun soitto tuli. Siitä hetkestä alkoi matka, joka on ollut jo tähän mennessä upea. Ja joka tuntuu paranevan vaan koko ajan.” Näin muistelee XAL Finlandin toimitusjohtaja Antti Hongisto vuodelta 2018 hetkeä, jolloin
yrityksen perustaminen varmistui.
Teksti: Mikko Suursalmi
Kuvat: XAL Finland Oy
Mikä on XAL Finland Oy?
XAL Finland Oy on Helsingissä sijaitseva valaisinalan huippuyritys. Toimialueena on Suomen lisäksi Viro, Latvia ja Liettua. Baltian maissa toimii paikalliset partnerit, ja niiden maiden liikevaihtoa ei lasketa XAL Finlandin liikevaihtoon. Firman ytimen muodostavat myyntijohtaja Jari Partanen ja toimitusjohtaja Antti Hongisto, joilla molemmilla on vuosikymmenten kokemus alalta. Toiminnan menestymisen yksi edellytyksistä on toimialan tuntemus, sekä hyvät henkilökohtaiset suhteet. Ilman niitä ei nollasta perustettu yritys olisi reilussa kuudessa vuodessa noussut 4,5 miljoonan liikevaihdon toimijaan, jossa on johtoporras mukaan lukien vain viisi työntekijää.
Mistä kaikki alkoi?
”Olihan se alku jo melko jännää aikaa. Elettiin siinäkin mielessä erilaisessa maailmassa, että Venäjälle oli mahdollisuus matkustaa. Me oltiin parin serkkumiehen kanssa Varzuga-nimisessä paikassa kalassa. Joesta oli paria päivää aiemmin lähtenyt jäät, rannat oli lumen peitossa, ja siellä mä kahluuhousut jalassa palelin, kun vahvistussoitto toiminnan aloittamisesta tuli. Siitä lähtien ollaan painettu hiileen, ja kasvu on ollut kovaa. Mutta kun toimitaan rehellisesti ja pidetään se, mitä on sovittu, niin tällainen nousukiito on ollut mahdollinen”, Hongisto fiilistelee.
XAL Finland Oy toimii julkisissa sekä yksityisissä rakennushankkeissa valaistuksen asiantuntijana. Käytännössä tiivistä yhteistyötä tehdään esimerkiksi arkkitehtien, valaistussuunnittelijoiden ja sisustussuunnittelijoiden kanssa. Kohteina on muun muassa hotelleja, kauppakeskuksia, ja ravintoloita. Yritys on osa itävaltalaista XAL-konsernia, joka on yli 30 vuotta alalla toiminut markkinajohtaja.
”Meidän tuotemerkkejä on XAL, Wästberg ja Wever & Ducre, jonka XAL osti vuonna 2007. Tuo viimeisin oli hyvin tunnettu, mutta sillä alkoi mennä vähän heikommin 2000-luvun alussa, kun se ei lähtenyt riittävän nopeasti led-generointiin mukaan. XAL-kaupan myötä brändi sai uuden hengen, ja alkoi jälleen kukoistaa. Brändin nimi tulee muuten sanoista WERklust (ahkeruus), VERtrouwen (luottamus), DUrf (uskallus) ja CREativiteit (luovuus). Wever & Ducre on esillä merkittävästi myös Habitaressa, ja suunnitelmissa on, että ne tuotteet olisivat jatkossa helpommin myös kuluttaja-asiakkaiden saatavilla”, Partanen paljastaa.


XAL Finlandin ammattilaisten työ alkaa usein jo kaksi-kolme vuotta ennen kuin esimerkiksi hotelli saadaan auki. Eli ihan kohteen suunnittelun alussa.
”Se on myös meille ideaali tilanne”, Jari Partanen toteaa.
Koska kilpailu alalla on kovaa, täytyy yritysten panostaa toimintojen sujuvuuteen.
”Meillä työkalut ja materiaalit suunnittelijoille on huippuluokkaa. Meidän nettisivuilta löytyy esimerkiksi valtava määrä erilaisia valaisinsymboleja, tuotetietoja, sekä valonjakotiedostoja eri suunnittelutyökaluille. Eli meidän nettisivujen kautta saa kaikista tuotteista erittäin kattava määrän dataa, ja samalta sivulta tuotteen voi suoraan ladata suosituimpiin suunnitteluohjelmiin. Tämä helpottaa suunnittelutyötä merkittävästi”, Antti Hongisto avaa.
Rakennusalan haastavista ajoista huolimatta XAL Finlandin toiminta kasvaa.
”Me nähdään tässä kasvun mahdollisuuksia. Tällaisessa tilanteessa korostuu myös eurooppalaisuus. Eli se, että kaikki toiminnot sijaitsee vanhalla mantereella. Toimitusvarmuus, lyhyet toimitusajat, ja laatu. Niiden merkitys korostuu”, Hongisto summaa.
Tämän hetken trendeistä kaksikolla on selkeä näkemys:
”Nousussa ovat esimerkiksi lasi ja raaka alumiini, sekä käsittelemättömät materiaalit. Ne sopii hyvin skandinaaviseen arkkitehtuuriin. Luonnossa on aika vähän esimerkiksi valkoista, mutta musta ja alumiini, joka on siis maankuoren yleisin metalli ja kolmanneksi yleisin alkuaine, ovat yleisimpiä”, Partanen linjaa.
”Työskentelytiloista tehdään yhä enemmän kodinomaisia. Valaistus on siksi entistä tärkeämpää. Yksityisten rakentajienkin kannattaisi perehtyä paremmin valaistuksen mahdollisuuksiin, ottaa se huomioon aikaisemmin, miettiä sitä tarkemmin. Silloin se myös säästää kustannuksia, kun sitä ei tarvitse tehdä kahteen kertaan. Asunto tai talo on kuitenkin todella monella elämän suurin hankinta”, Hongisto muistuttaa.

