Handmade-alueella pääroolissa taitavat kädet
”Ei käsityöalan tarvitse pysyä muuttumattomana, vaan se kehittyy siinä missä mikä tahansa muukin”, yrittäjä ja käsi- ja taideteollisuusalan moniottelija Susanne Hamari toteaa. Hamari on mukana toteuttamassa Habitaren uutta Handmade-aluetta, joka keskittyy kädentaitoon ja sen moninaisiin mahdollisuuksiin.
Teksti: Hanna-Katariina Mononen
Habitaressa syksyllä ensimmäistä kertaa nähtävällä Handmade-alueella juhlitaan käsin tekemisen taitoa ja suomalaista käsityöosaamista. Uusi alue esittelee kotimaisia käsityötuotteita sekä materiaaleja ja kutsuu diy-työpajoihin ja seuraamaan alueella esittäytyvien toimijoiden työnäytöksiä. Alue on toteutettu yhteistyössä käsi- ja taideteollisuusalalla pitkään toimineen suunnittelijan ja yrittäjän Susanne Hamarin kanssa, joka uskoo vanhojen taitojen mukautumiskykyyn – ja hyvinvointia tarjoavaan voimaan.
Liiketoiminnan ajurina pehmeät arvot
Susanne Hamari on tehnyt pitkän ja monivaiheisen uran käsi- ja taideteollisuusalalla sekä kiertotalouteen erikoistuneena yrittäjänä. ”Kun aloitin kiertotalouteen perustuvan liiketoimintani, sanoja kiertotalous tai uusiökäyttö ei käytetty lainkaan”, Susanne kertoo ja jatkaa, ”vallalla oli oikeastaan ajatus siitä, että kierrätetty tuote tai materiaali on jollakin tapaa nuhjuinen tai epämääräinen”. Susannen vuonna 2007 perustama yritys Think Today valmistaa rakennus- ja muiden alojen toiminnasta sekä tuotannosta ylijääneistä materiaaleista tuotteita sisustukseen ja vaikkapa liikelahjoiksi. Sen rinnalla yritys tekee mm. tapahtumatuotantoa, sisustussuunnittelua ja ohjaustoimintaa. Visuaalisuus ja innovatiivisuus yhdistettynä vastuullisiin arvoihin ovat Susannen työssä kantavia voimia. ”Liiketoiminnan pitää perustua muullekin kuin rahalle”, Susanne toteaa.
Käsin tekeminen kehityksessä mukana
Oli aika, kun kädentaidot olivat arkinen ja tavanomainen osa ihmisten elämää, mutta nyt teknologian voimakkaan kehityksen myötä ne ovat hiljalleen hiipumassa. Sen merkkeinä ovat yhä harvemmin löytyvät erikoisosaajat ja toisaalta ihmisten heikkenevä ymmärrys ja tieto eri tekniikoista ja taidoista: harva enää tietää mitä on pitsinnyplääminen, saati sitten intarsia tai ootraus. Hamari näkee, että kädentaidot voivat pysyä kuitenkin kehityksessä mukana. ”Käsityöala kehittyy: tulee tekniikoita, jotka joko korvaavat tai tulevat perinteisten rinnalle ja niitä sovelletaan. Jos joskus on tehty tietyllä tavalla, nyt voi tullakin uusia teknologioita jotka mahdollistavat osan tehdyksi eri tavalla. Ei käsityöalan tarvitse pysyä muuttumattomana, vaan se kehittyy siinä missä mikä tahansa muukin”, hän tiivistää.
Tänä päivänä käsityötaitoisen tekemä tuote voidaan nähdä jopa luksuksena. Susannen mielestä kädentaidoilla on moninaista merkitystä sekä itse tekijälle ja toisaalta alasta kiinnostuneellekin. Kun näkee ja sisäistää, mitä taitoja valmistaminen vaatii ja minkälainen prosessi on, ymmärtää asioiden arvon ja kenties sitoutuu huolella tehtyyn esineeseen voimakkaammin. Itse käsin tekeminen on monin tavoin rikastuttavaa ajanvietettä. ”Käsin tekeminen tukee henkistä hyvinvointia samoin kuin vaikkapa luonnossa samoilu. Se myös palkitsee tekijäänsä ja mahdollistaa itsen kehittämisen”, Susanna toteaa.
Uusi alue Habitaressa
Habitaren uudella Handmade-alueella päästään tutustumaan kädentaitoihin monin eri tavoin. Susanne on omalla ammattitaidollaan räätälöinyt alueen tarjontaa ja huolehtinut sen laaja-alaisuudesta: syksyllä Habitare Handmadessa nähdään työnäytöksiä, osallistetaan kävijöitä ja hankitaan materiaaleja omiin projekteihin ja samoin tutustutaan kiehtoviin kotimaisiin käsityötuotteisiin, joiden joukosta voidaan tehdä löytöjä kotiin tai lahjaksi. Edustettuna ovat materiaalit ja niiden osaajat monipuolisesti tekstiileistä metalliin. ”Suomessa on hienoa taituruutta ja hyvää laatua, jota haluamme tuoda enemmän esille: ja tietenkin haluamme nostaa esiin harvoin huomioituja, upeita käsityöläisiämme”, Susanne kiteyttää.