Skip to content

Yhdessä: Habitaren yhteistyökumppanit

 

Habitare on joka vuosi yhdessä tekemisen juhlaa. Tänä vuonna saamme tehdä yhteistyötä monien alan tärkeiden toimijoiden kanssa: nimien, jotka tulevat vastaan mitä moninaisemmissa yhteyksissä, mutta jotka saattavat olla vielä osalle tuntemattomampia toiminnassaan. Vielä ennen syyskuun kohokohtaa halusimme tavata tärkeät ystävämme, kysyä kuulumisia ja ajatuksia paremmasta huomisesta. Saammeko esitellä: Suomen Muotoilusäätiö, Design District Helsinki, Ornamo, Designmuseo, Sisustusarkkitehdit SIO ja Alvar Aalto -säätiö!

 

Kuvat: Alvar Aalto -säätiö, Ananya Tanttu / Design District Helsinki, Paavo Lehtonen / Designmuseo

 

 

Suomen Muotoilusäätiö on yleishyödyllinen toimija, jonka ydintehtävä on edistää muotoilun käyttöä suomalaisissa yrityksissä ja auttaa yrityksiä ymmärtämään muotoilun mahdollisuudet. Säätiö toimii monella tasolla ja järjestää mm. opettavaisia muotoilun tapahtumia, tarjoaa muotoilun käytön neuvontaa, toteuttaa viestintää muotoilun käytön ympärillä ja koordinoi muotoiluprojekteja yrityksille ja organisaatioille. Suomen Muotoilusäätiön kotipaikka on Lahti ja toimialue koko Suomi. Habitaren tämänvuotinen teema, Yhdessä, on säätiölle erityisen sopiva: ”Käytämme usein lausahdusta: yhdessä muotoilun puolella! Tämä kiteyttää hyvin myös sen lähtöajatuksen, että yhdessä olemme enemmän ja hyvään muotoiluunkin tarvitaan usein monialaista tiimiä työstämään paras mahdollinen lopputulos yhdessä”, kertoo Muotoilusäätiön toimitusjohtaja Heli Pöyry.

 

Habitareen Muotoilusäätiö tuo osallistavan ja ajatuksia herättävän vastuullisuusosaston. Siellä peilataan vastuullisuutta Utopia & Dystopia -installaation kautta, saadaan vinkkejä vastuullisuusteoista kertomiseen säätiön luomien vastuullisuussymbolien avulla ja matalan kynnyksen ehdotuksia yksilön arjen vastuullisuuteen. Yhteisen vastuumme symbolina jokainen messukävijä voi osallistua paperi-installaation rakennukseen kiertotaloushengessä antamalla vanhoille esitteille vielä kerran uuden elämän. Habitaren Folk-lavalla nähdään Muotoilusäätiön tietoiskuja päivittäin klo 12.30-13.00. Niissä kuullaan Muotoilusäätiön toiminnasta ja tutustutaan kaikille vapaaseen käyttöön suunniteltuihin vastuullisuussymboleihin.

 

Design District Helsingin tunnuksen olet saattanut huomata Helsingin katukuvassa eri liiketilojen ikkunoissa. Design District Helsinki on luovien tekijöiden keskittymä ja Helsingin design-painotteisten kivijalkayrittäjien yhdistys, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsingin tunnettuutta muotoilukaupunkina sekä kasvattaa kaupungin kivijalan vetovoimaa. ”Mitä vilkkaampi kivijalka, sitä parempi huominen”, toteaa Design District Helsingin toiminnanjohtaja Mia Saporito. Hän kertoo yhdistyksen jäsenistön luottamuksen tulevaisuuteen nojaavan aivan erityisesti yhdessä tekemisen voimaan: siihen, että yhdessä yritysten ja kaupungin kanssa kivijalkayrittämisen moniulotteiset haasteet saisivat vastauksia ja ratkaisumalleja.

 

 

Habitaressa pääsemme kuulemaan paneelikeskustelun Helsingin kivijalan tilasta, sen yrittäjistä, vetovoimasta sekä roolista osana kaupunkikulttuuria. Paneelikeskustelu kuullaan Arena-lavalla torstaina 14.9. klo 16 ja keskustelua luotsaa Design District Helsingin toiminnanjohtaja Mia Saporito.

 

Ornamo on Suomen suurin muotoiluyhteisö, joka käsittää jo 3000 eri alojen muotoilijaa. Habitare-viikolla Ornamo lanseeraa Finnish Designers -alustan, joka kokoaa yhteen paikkaan muotoilun ja suunnittelun ammattilaiset, työnäytteet ja tietenkin yhteystiedot. Samoin alustalta löytyvät muotoilun avoimet työpaikat, projektit, kilpailut ja työharjottelut. Alusta toimii siis välineenä niin muotoilupalveluiden ostajille kuin muotoilijoille itselleenkin. ”Juuri tällä hetkellä huomisen kuvittelussa tärkeintä on luottamus. Parempi huominen merkitsee muotoilijoille sitä, että he työllistyvät mielekkäisiin työtehtäviin. Suurten yhteiskunnallisten muutosten keskellä parempi huomen on myös sitä, että muotoilijat ovat onnistuneet hyödyntämään luovuutensa ja ammattitaitonsa kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Muotoilijat ovat ratkaisuntekijöitä, ja heillä on erinomaiset työkalut jalkauttaa ilmastonormeja kestävän arjen ja elämäntavan tueksi. Viitteitä paremmasta lupauksesta on olemassa jo tänään – siksi, että muotoilu on jo tunnistettu eri alojen yrityksissä laajasti. Myös siksi, että alalla on paljon kestävyyden parissa työskenteleviä muotoilijoita, jotka vievät asiaa omissa organisaatioissaan ja työssään eteenpäin”, kertoo Ornamon viestintäpäällikkö Elina Perttula.

 

Habitaressa Arena-lavalla perjantaina 15.9. klo 11.30 SIOn Marjut Nousiainen ja Ornamon asiantuntija Anna Rikkinen keskustelevat restoratiivisten tilojen vaikutuksesta ihmisten palautumiseen. Habitaren kävijät voivat poimia mukaansa myös vuosijulkaisuksi uudistuneen Ornamon lehden, josta voi oppia lisää yhdistyksen muotoilijoiden ajatuksista ja tarinoista.

 

Designmuseolla on käynnissä juhlavuosi: Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitseva museo täyttää tänä vuonna komeat 150 vuotta. Juhlavuotta on vietetty upeiden näyttelyiden siivittämänä. Esillä on ollut mm. Vuoden graafikko 2023 Tomi Leppäsen töitä, tekstiiliteoksillaan säväyttävän Kustaa Saksin teoksia sekä juuri avautunut, ruotsalaismuotoilija Jenny Nordbergin näyttely. Marraskuussa Designmuseo avaa ensimmäisen yhteisen näyttelyn naapurissa sijaitsevan Arkkitehtuurimuseon kanssa. ”Designmuseossa on 150-vuotisjuhlavuosi, mutta upean muotoiluhistorian ohessa katseemme on vahvasti suunnattu tulevaisuuteen ja uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon”, kertoo Designmuseon yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen. ”Uuden museon suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet. Me Designmuseossa uskomme, että maailma tarvitsee luovuutta, rajoja rikkovaa ajattelua ja kykyä suunnitella yhdessä kestävämpää tulevaisuutta. Uudessa museossa suunnittelualojen työkalut tuodaan kaikkien käyttöön.”

 

 

Joka toinen vuosi Habitaressa nähdään Designmuseon ja Habitaren erikoisnäyttely Habitare Collection, joka tänä vuonna esittelee uuden digitaalisen Metsän poika -videoteoksen. Sen pääroolissa on Kustaa Saksin tekstiiliteos Metsän poika (2023), jonka fyysinen seitsenmetrinen versio on esillä Designmuseossa Kustaa Saksin Rajamailla -näyttelyssä. Sekä fyysinen että digitaalinen Metsän poika ovat osa Habitare Collection -muotoilukokoelmaa.

 

Sisustusarkkitehdit SIO on ensi vuonna 75 vuotta täyttävä ammatillinen yhdistys, jonka jäsenistöön kuuluu jo lähes 900 henkilöä. ”Yhdistyksemme toiminnan tavoitteena on parantaa ympäristön hyvää laatua ja edistää kulttuurisia, eettisiä ja kestävän kehityksen arvoja sekä jakaa tietoa sisustusarkkitehtien monipuolisesta ammattitaidosta”, kertoo SIO:n pääsihteeri Minna Borg. Hän ajattelee, että tulisi pyrkiä sisustusarkkitehtien ja muotoilijoiden työn arvon laaja-alaiseen ymmärrykseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon arvostuksen nousuun. Paremmassa huomisessa kuluttajat osaavat myös ostaa tuotteita vastuullisesti ja kiertotaloudelle on annettu mahdollisuus.

 

Habitaressa SIO jakaa torstaina 14.9. klo 10.45 Bryggman-rahaston apurahan SIOn nuorelle jäsenelle. ”Stipendin saa tänä vuonna hyvin ajankohtaisen aiheen asiantuntija”, Borg paljastaa.

 

Alvar Aalto -säätiö vaalii nimessäänkin kantamansa arkkitehdin ja muotoilijan perintöä sekä tekee hänen suunnittelunsa taustalla vaikuttaneita ajatuksia tunnetuksi. Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön valtakunnallisena vastuumuseona toimivan säätiön laajat arkkitehtuuripiirustus-, valokuva- ja esinekokoelmat toimivat pohjana säätiön näyttelyille, julkaisuille, tapahtumille sekä rakennus- ja muotoiluperintötyölle. Yleisölle säätiön toiminta näyttäytyy mm. rakastetuissa museokohteissa kuten Alvar Aallon ateljeessa ja kotitalossa Helsingissä, sekä Muuratsalon koetalossa ja Aalto2-museokeskuksessa Jyväskylässä. ”Alvar Aalto -säätiön ydinhän perustuu Alvar Aallon perinnön, ajatusten ja ideologian säilyttämiselle ja vaalimiselle. Meille on hyvin tärkeää, että yhdessä rakennamme parempaa huomista säilyttämällä meille tärkeitä asioita ja vaalimalla niitä”, kiteyttää säätiön myynti- ja markkinointipäällikkö Julia Vierros. Säätiö juhlii tänä vuonna 125-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden tapahtumakalenteri pitää sisällään runsain mitoin tarjontaa kaikille Aallon aineellisesta ja henkisestä perinnöstä kiinnostuneille.

 

Habitaressa Alvar Aalto -säätiö on mukana Design crimes and icons -keskustelussa torstaina 14.9. klo 15. Keskustelun moderaattorina toimii Dezeenin julkaisujohtaja Max Fraser ja säätiötä keskustelussa on edustamassa Mirkku Kullberg, joka vaikuttaa Alvar Aalto -säätiön hallituksen lisäksi myös mm. Paimion parantolan toimitusjohtajana.