Skip to content

Yhdessä: Studio Plenty

Habitaren vuoden 2023 teeman takana ovat Studio Plentyn suunnittelijat Anna Pirkola ja Kirsikka Simberg. Halusimme kuulla lisää teeman taustoista sekä Habitareen rakennettavasta näyttelystä, joka mukailee tapahtuman teemaa Yhdessä / Together. Onko yhteistyössä voimaa?

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Hei Anna ja Kirsikka! Habitaren tämän vuoden teema on Yhdessä. Kertoisitteko teeman synnystä ja siitä, minkälaisista ajatuksista se kumpusi?

 

Teema syntyi melko luontevasti pandemia-ajan myötä. Aluksi ajattelimme, että teemasta tulisi jotakin aivan muuta, mutta silloiseen kollektiiviseen mielenmaisemaan nojaten olisi tuntunut tökeröltä jokin pirteä ja hauska. Ottaen huomioon vielä pandemian jälkeiset muut suuret tapahtumat ajattelimme, että ehkä tämä on juuri niitä aikoja, kun sitruunoista pitää tehdä sitruunalimonadia; miettiä, mitä hyvää voimme tästä ajasta löytää ilman, että suljemme silmiämme tosiasioilta.

Ajat ovat tuoneet ihmisiä myös lähemmäs toisiaan ja tapahtumat maailmalla ovat osoittaneet meille keinoja, joilla meidän tulisi maailmassa seuraavaksi operoida. On tavallaan korni mutta samanaikaisesti ihana ajatus, että yhdessä voimme selvitä.

 

Hyvin lyhyen ajan sisään olemme saaneet monia esimerkkejä tilanteista, joissa meillä on kokemus suuresta globaalista yhteisöstä ja ajatus yhteisestä tavoitteesta. Samalla on syntynyt myös vastakkaisia tilanteita, joissa asiat tuntuvat repivän meitä erilleen. Vaatiikohan muutos aina kriisin?

 

On totta, että usein vasta kriisi aiheuttaa toimintaa. Tässä ajassa on paljon paradoksaalisuutta. Toisaalta voimme poikkeuksellisen hyvin ja maailmassa on paljon kaikkea hyvää, mutta silti samanaikaisesti on käynnissä todella isoja teemoja, jotka ovat ristiriidassa sen hyvän kanssa. Tavallaan voisi ajatella, että olemme vedessä joka hitaasti kipuaa kohti kiehumispistettä.

Meillä on toki paljon aktiivisia ihmisiä, jotka yrittävät jatkuvasti puhua parempien toimintatapojen puolesta, mutta useimmiten nopea impakti on omiaan laukaisemaan tarpeen toimia. Me emme halua syyttää ihmisiä toimettomuudesta. Yksilöltä on vaikeaa ja kohtuutontakin vaatia suuria ratkaisuja elämäänsä. Ihmiset ovat kiireisiä omassa elämässään ja moni tekee jo parhaansa. Tilanne vaatii sen, että tekisimme yhdessä, emmekä tarkkailisi sitä, miten jokainen yksinään toimii.

Haluaisimme sanoa, että Habitaren tämänvuotinen teema on empaattinen manifesti. Ei niin, että meidän pitää tehdä yhdessä – vaan että voimme tehdä yhdessä.

On varsin helppo ajatutua huonojen uutisten limboon, jossa on vaikeaa nähdä muuta kuin ikäviä asioita niin mediassa kuin laajemmin ympärillään. Kertokaa meille hyviä uutisia!

 

Maailmassa on aika paljon hyvää ja sitä kultivoimalla hyvyys vain kasvaa. On mahdotonta olla ajattelematta omia lapsia, kun miettii mitä hyvää on. Erityisen kiehtovaa on lasten ajatukset. Annan kuudesluokkalainen on empaattinen, pohdiskeleva ja miettii, mikä on oikein ja väärin: mitä saisi tehdä ja mikä on hyväksi. Kirsikan lapset saivat juuri kehuja päiväkodin opettajalta ja kolmevuotias tuumasi vastikään: ”äiti hei, hyvä lookki!”. Lapset tuovat väistämättä toivoa tulevasta!

Teillä on yhteinen yritys, Studio Plenty. Kuinka te alkujaan päädyitte ammatillisesti yhteen?

 

Työskentelimme molemmat stailaajina saman työprojektin parissa, joka kuljetti meidät pitkälle lennolle. Lennolla meillä oli vierekkäiset paikat: puhuimme töistä ja yhdessä huomasimme, että stylistit tekevät aina yksin töitä, toisin kuin monet muun luovan alan ammattilaiset. Pohdimme, olisiko meidänkin helpompi perustella ajatuksiamme ja saada asioita aikaan yhdessä. Kirsikka kysyi, pitäisikö perustaa yhdessä firma ja Anna sanoi, että joo!

 

 

Mistä moinen yksinpuurtamisen kulttuuri mahtaa johtua? Ilmiö tuntuu tutulta muistakin yhteyksistä.

 

Ilmiö lienee sama kuin alakoulussa, jossa piirrustustunnilla kukaan ei halunnut näyttää omia ideoitaan. Se saattaa juontaa kauas suomalaiseen historiaan, jolloin ihmisillä perinteisesti oli aika vähän ja siksi vaikeaa jakaa omistaan. Uskoaksemme tämä on kuitenkin muuttumassa. Yhteiskunnassa puhutaan laajemmin jakamisesta ja siitä, miten yhdessä tekeminen vie meitä eteenpäin. Vaikuttaa siltä, että vähitellen aletaan luottamaan siihen, ettei hyvä lopu jakamalla, vaan että yhdessä voidaan saada enemmän aikaiseksi.

Tulisiko teille mieleen kivoja esimerkkejä erilaisista yhteistöistä?

 

Ei ole parempaa kuin erilaiset kollaboraatiot ja yhteistyöt: on fantastista, kun kaksi tai useampi ihanaa asiaa yhdistyy. Vaikkapa TV-sarjat, jotka limittyvät toistensa kanssa… tai 1990-luvun hitti, Linda Lampenius -siideri! Me teemme muutamia collaboja myös Habitareen pystytettävään Yhdessä-näyttelyyn. Näemme siellä ainakin Lapuan Kankureiden kanssa tehdyn Yhdessä-huovan, Cover Storyn kanssa luodun maalisävyn ja Lokalin kanssa yhdessä kuratoidun näyttelyn.

 

 

Niin, te tuotte tämän vuoden teeman myös konkreettiseen muotoon! Kertokaa siitä lisää!

 

Yhdessä-teeman pohjalta rakennetussa näyttelyssä pohdimme yhdessäoloa laajemmin ja sitä, minkälaisissa tilanteissa olemme yhdessä ja miltä se milloinkin tuntuu. Tätä kokonaisuutta varten kuratoidun Lokalin näyttelyn lisäksi meillä on päivittäin vaihtuva näyttely, joka koostuu arjen esineistä jotka usein saatetaan sivuuttaa: haluamme näyttää, että myös arkiset, tutut esineet voivat olla tosi hienoja! Teemme myös yhteistyötä Stadin AO:n sisustusartesaanien kanssa, jotka saavat näyttöjä osastolle tekemästään maalaus- ja ompelutöistä. Muita yhteistyökumppaneita näyttelyssä ovat mm. Bolon, Cover Story, CWP, Hollolan viilu ja laminaatti, Novowood, Lauritzon, ABL, Grado, Lokal, Vaarnii, Artek, Stadin AO, Essis By Lasilinkki, Nordic Copper, Lapuan Kankurit ja Woven Works.