Skip to content

Yhdessä: Timberwise

Yli 20 toimintavuotensa aikana Timberwise on nostanut parkettilattian ihmisten puheisiin aivan uudenlaisella tenholla. Loimaalta ponnistavalla kotimaisella parkettivalmistajalla on perinteitä vaaliva, mutta luova ote tuttuun materiaaliin ja ydinarvonaan vastuullisuus. Tapasimme Timberwisen markkinointipäällikön Heini Mikkosen ja opimme, miksi lattian pitäisi kiinnostaa.

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuvat: Timberwise

Hei Heini! Olemme täällä Timberwisen showroomilla, jossa seinät on ripustettu täyteen näytteitä toinen toistaan kauniimmista parketeista. On selvää, että tätä tehdään sydämellä. Mistä kaikki sai alkunsa?

Timberwise on perheyritys joka sai alkunsa, kun perustajamme Markku Mäkitalo osti Loimaan Puujalkalan alueelta yritykselleen hitsausrobottitehtaan hallin. Yrityksen nimi oli alkujaan tehtaamme alueen mukaisesti Puujalkalan Puu, kunnes vuonna 1999 nimi vaihdettiin Timberwiseksi. Nimeen tiivistyy paljon. Timber on puu, materiaalimme. Wise, viisas, kertoo ydinarvoistamme kuten laadusta, turvallisuudesta ja pitkäikäisyydestä: puu on aina viisas valinta.

 

Perustajamme Markku on Timberwisen toimitusjohtaja ja mukana toiminnassa on myös hänen lapsiaan, kuin myös muita, kaikkiaan noin viisikymmentä työntekijää tehtaalla sekä myynnin ja hallinnon tehtävissä.

 

Jutustelemme nyt täällä Helsingin toimipisteellänne emmekä synnyinsijoillanne Varsinais-Suomessa. Missä kaikkialla Timberwisella on toimintoja? Entä ovatko lattianne tuttuja Suomen rajojen ulkopuolellakin?

 

Tehdas, pääkonttori ja kaikki ydintoimintamme tapahtuu yhä maalaismaisemissa Loimaalla, peltojen ja metsien keskellä, samoissa tiloissa missä tarinamme sai alkunsa. Lisäksi meillä on Helsingissä tämä showroom, jossa voimme palvella asiakkaitamme ja esitellä tuotteitamme. Lisäksi pari vuotta sitten ostimme mikkeliläisen Parla-parkettitehtaan liiketoiminnan ja nyt osa tuotannostamme tapahtuu siellä.

 

Liki puolet tuotannostamme menee vientiin, joten se on äärimmäisen tärkeä osa liiketoimintaamme. Viennissä korostuvat Aasia ja etenkin Etelä-Korea, sekä pohjoismaista Norja. Suomessa meillä on asiakkaina niin kuluttajia kuin yritysasiakkaitakin. Pyrimme palvelemaan kaikkia monipuolisesti niin, että löytyisi aina parhain mahdollinen ratkaisu kullekin.

Minua kiinnostaa kuulla myös eräästä hotellista, josta sain vihiä kesällä ja jonka arvelen kiinnostavan myös monia muitakin kotimaan matkailijoita. Mikä on Hotelli Vihannonkulma?

Hotelli Vihannonkulma aukaistiin viime vuonna. Rakennus on vanha funkiskiinteistö Loimaan keskustassa, joka palveli aikanaan autokauppana. Paikka on nyt remontoitu ja palautettu loistoonsa. Se on paitsi hotelli ja ihana kahvila, mutta myös eräänlainen Timberwise-showroom, sillä sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvas on käyttänyt siellä tuotteitamme mitä moninaisimmin keinoin. Hotellissa on yhdeksän huonetta, jonne voi majoittua ympäri vuoden, ja toki kahvilan puolella voi piipahtaa majoittumattakin.

 

 

Timberwise on tullut monille sisustamisesta kiinnostuneille tutuksi, vaikkei parketin hankinta olisikaan elämässä ajankohtaista. Millä tavoin Timberwise erottuu edukseen ja mikä tekee lattiastanne poikkeuksellisen?

Suomalaiseen tapaan olemme turhankin vaatimattomia, mutta käytäntö ja asiakkaat ovat todistaneet, että meidät tunnetaan laadusta. Timberwise on täysin suomalainen toimija ja parkettimme rakennetaan kokonaan täällä. Pääideana tuotteessamme on, että asiakas voi itse räätälöidä sitä hyvinkin paljon. Jokainen lattiamme tehdään tilauksesta. Poikkeuksena on valikoimastamme löytyvä Country Collection, joka on varastotuote. Sen hyvä puoli on tietenkin se, että se on heti saatavilla ja hieman edullisempaan hintaan, laadusta tietenkään tinkimättä.

 

Lattian räätälöinnissä on monta mahdollista muuttujaa. Yleensä aloitetaan siitä, mitä puulajia kohteeseen halutaan – tai sitten niinkin yksinkertaisesti, että halutaanko tummaa vai vaaleaa lattiaa. Sitten voidaan valita lankun leveys, joka vaikuttaa valtavasti lattian kokonaistunnelmaan. Samoin vaikuttaa parketin oksaisuus: halutaanko lähes oksaton, runsasoksainen vai jotakin siltä väliltä. Lopuksi tietenkin mietitään haluttu sävy ja pintakäsittely. Timberwisella voi valita harjatun tai hiotun pinnan, jotka poikkeavat toisistaan tuntumaltaan. Parketti joko öljyvahataan tai lakataan.

 

Valikoimassamme erityinen osio on designparketit, joihin kuuluvat esimerkiksi perinteinen kalanruoto tai hieman modernimpi chevron. Lisäksi meillä on suomalaisten suunnittelijoiden kuten Harri Koskisen ja Joanna Laajiston suunnittelemia parkettimalleja.

 

Mutta mikä merkitys lattialla ylipäänsä on kodissa? Miksi kannattaisi valita kaikista materiaalivaihtoehdoista juuri parketti?

Mielestäni lattia on erittäin olennainen elementti kodissa. Se on pinta jolla seisot, ja jonka päälle koko kodin sisustus rakennetaan. Lattia on suuri pinta-ala, jolla voi ilmaista vaikuttavalla tavalla sisustuksellista visiotaan.

 

Kaikki toki tekevät lattiamateriaalivalinnan omista lähtökohdistaan! Parketti on kauttaaltaan puuta eli luonnonmateriaali, jossa ei ole mitään keinotekoista. Parketti on terveellinen valinta sekä sisäilmasyistä että ekologisuutensa vuoksi. Timberwisen lattioita voi hioa 2-3 kertaa eli niiden käyttöikä on pitkä ja lattia voi siis kestää normaalikäyttöä kymmeniä vuosia. Timberwisen parketti on järkevä valinta monella eri tavalla: energiaviisautta, resurssiviisautta ja vastalause kertakäyttökulttuurille.

 

Parkettilattian voisi siis kuvailla vastuulliseksi valinnaksi tehdä. Kertoisitko Timberwisen vastuullisuustoimista yrityksenne näkökulmasta?

Kaikki käyttämämme tulee PEFC-sertifioiduista metsistä, joka on kansainvälinen puun ja metsänhoidon merkki. Meillä on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus merkkinä Suomessa tehdystä tuotteesta, sekä lisäksi Allergia- iho- ja astmaliiton Allergiatunnus.

Pyrimme olemaan etukenossa erilaisten sertifikaattien kanssa, kansainvälisestikin. Esimerkiksi Aasiassa on rakennusmateriaaleille erilaisia kosteaan ilmanalaan vaadittavia standardeja ja vaatimuksia. Haluamme aktiivisesti kehittää tuotteitamme ja näin voida tarjota asiakkaillemme testattua, kestävää ja standardit täyttävää laatua.

 

Olen myös ymmärtänyt, että olette aktiivisesti pohtineet, kuinka hyödyntää tuotannon ylijäämämateriaali – eikö totta?

Kyllä! Parkettituotannossa jää väistämättä materiaalia yli ja pyrimme olemaan innovatiivisen taloudellisia sen suhteen. Kaikkein pienin ylijäämämateriaali menee hakkeeksi, jolla lämmitämme tehdastamme Loimaalla. Suuremman ylijäämän jatkokäyttöä varten olemme tuoneet valikoimaamme ylijäämämateriaalista valmistettuja tuotteita ja kalusteita. Twise-malliston tuotteisiin kuuluu mm. istuimia, pöytiä ja sisustusesineitä kuten seinäkelloja ja leikkuulautoja.

 

Mitä Timberwiselle kuuluu juuri nyt ja mitä voimme odottaa näkevämme Habitaressa?

Meille kuuluu hyvää! Elämme monin tavoin haastavia aikoja, mutta olemme varovaisen optimistisia tulevasta. Kehitämme parhaillamme tuote- ja värisävytarjontaamme ja tulemme myös näkymään vuoden aikana mediassa.

Habitare-osastomme on suunnitellut tänä vuonna suunnittelutoimisto Franzilta Heini Korpinen ja Markus Viiperi. Heini löysi puun vuosirengaskuvioista samaistumispintaa karttojen korkeuskäyriin. Osastolla esitetään oivallus kauniina ja viihtyisänä kohtaamispaikkana, jossa kävijät voivat tulla tutustumaan kauniin ja kestävän parketin maailmaan.

 

Osastolla esittelemme myös kaksi uutuutta! Toinen on uutuusparketti, jonka olemme suunnitelleet Franzin kanssa. Lisäksi esittelemme uusitun värikokoelmamme, jossa on paitsi tuttuja klassikoita mutta myös uusia tuttavuuksia