Siirry sisältöön
Blogi Habitare Choice 2024
Artikkeli

Habitare Choice nostaa näkyviin yritysten vastuullisia tekoja

Julkaistu

Habitare Choice 2024

Kirjoittanut: Susanna Vento

Valokuvat: Wilma Hetemaj, Styling Susanna Vento

Habitaressa toista kertaa nähtävä Habitare Choice -alue nostaa näkyviin yritysten vastuullisia tekoja. Viime vuodesta kasvanut alue kokoaa yhteen yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat tehneet tietoisia valintoja kohti kestävämpää tulevaisuutta. 

Muutos alkaa yksittäisistä valinnoista ja uudenlaisista tavoista toimia, ja kun jokin yritys tekee jotain vastuullisuuteen liittyvää erityisen hyvin, kuluttajien tulee kuulla siitä. Samalla on tärkeää muistaa, että yritykset eivät voi muuttua hetkessä. Habitare Choice on paikka siihen, että jo ensimmäiset vakavasti otettavat vastuullisuusaskeleet tulevat huomatuiksi. Tänä vuonna nostamme esiin useita pinta- ja rakennusmateriaaleja ja esittelemme ajatuksen siitä, miten koti voi olla rakenteista lähtien ekologinen. Habitare Choicessa nähdään muun muassa uudelleen käyttöön tarkoitettuja purkurakennusmateriaaleja, vehnän oljesta valmistettua olkilevyjä- ja eristeitä, savi- ja laastipinnoitteita, hiiltämällä kestäväksi käsiteltyä puuta sekä ympäristöystävällisiä maaleja. Tänä vuonna nostamme myös esiin oppeja, taitoja ja aineettomia elämyksiä. Tämän syksyn Choicen workshop-alueella vieraat pääsevät muun muassa sitomaan hukkakukista kimppuja, tekemään oman tuoksun, kustomoimaan Mifukon vastuullisia lampunvarjostimia ja oppimaan kuparitöiden perusteita.

Syksyn 2024 Habitare Choicessa ovat mukana:

Arkivé Atelier

 Arkivé Atelier on vaatehuollon ja kodinhoidon verkkokauppa, moderni vaikuttajayritys ja arjen ongelmanratkaisija. Maailman hukkuessa tavaraan Arkivé Atelier tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden vaatteiden ja kodin tavaroiden käyttöiän maksimoimiseen oppien ja huoltotuotteiden myötä.

Artek 

 Artek on hyvä esimerkki suomalaisesta designin pitkästä elinkaaresta. Jo yli 80 vuoden ajan Artek on valmistanut vastuullisesti, uusiutuvia luonnonmateriaaleja hyödyntäen muotokieleltään ajattomia tuotteita. Kerran hankitun Artek-tuotteen käyttöikä on pitkä, sillä tuotteet ovat helppohoitoisia, helposti korjattavia ja ne soveltuvat luontevasti eri käyttötarkoituksiin. Vastuullista kuluttamista on tietää, miten tuotteet on tehty, mistä raaka-aineet tulevat ja kuinka niiden valmistus ja käyttö vaikuttavat ihmisiin ja luontoon. Suurin osa Artekin tuotteista valmistetaan a-factorylla Turussa, missä Aallon suunnittelemia kalusteita on valmistettu 1920-luvulta saakka. Artek käyttää Suomessa kasvatettua, sahattua ja käsiteltyä koivua yhdistäen moderneja tuotantomenetelmiä taidokkaaseen käsityöhön. Yhdistämällä ihmisten ja koneiden paras osaaminen syntyy äärimmäisen laadukkaita huonekaluja. Laadukkaista luonnonmateriaaleista valmistetut Artek-tuotteet ikääntyvät kauniisti: puu, nahka, linoleumi ja pinnoittamaton messinki saavat ajan myötä arvokkaan patinan. Puun luonnolliset kuviot tekevät tuotteesta yksilöllisen ja käytön jäljet lisäävät sen luonnetta. Vuodesta 2006 alkaen Artek on ostanut takaisin käytettyjä Aalto-huonekaluja ja tuonut ne uudelleen saataville. Helsingin keskustassa sijaitsevassa Artekin 2nd Cycle -myymälässä on esillä kokoelma arkistokappaleita ja lisäksi myynnissä on laaja valikoima iäkkäämpiä kotimaisia ja ulkomaisia design-aarteita, jotka odottavat uutta kotia valmiina aloittamaan uuden elämän.

Bolon 

Bolon Jo yli 70 vuotta sitten Bolonin liikeideana oli kutoa vinyyli- ja tekstiiliylijäämät kierrätysräsymatoiksi. Matkailuvaunujen matot ovat vaihtuneet ympäristömerkittyihin ja edelleen kierrätysmateriaaleista valmistettuihin designlattioihin ja mattoihin. 100 % matoista valmistetaan edelleen Ruotsissa ja kaikessa tuotannossa käytetään 100 % uusiutuvaa energiaa.

Ecopanel (ent. Olkilevy)

Ecopanel (ent. Olkilevy) on rakentamisessa käytettävä luonnollinen levymateriaali, joka koostuu suulakepuristetusta oljesta. Materiaali on energiatehokas, ekologinen ja kestävä vaihtoehto perinteiselle kipsilevylle. Levyn paloturvallisuus ja äänieristys on omaa

Flower rescue

Flower rescue on vapaaehtoisvoimin toimiva yhteisö, joka pelastaa hukkakukkaa niin kukkakauppiailta, kukkatukuilta kuin marketesta. Myynnistä poistetut kukat käydään läpi, pelastetaan kunnossa olevat ja sidotaan niistä ilahduttavia kimppuja niin vanhustentaloihin kuin palvelukeskuksiin.

Franckly 

Franckly Oletko second hand designin ystävä? Käytetyn desigin markkinapaikka Franckly yhdistää designin myyjät ja ostajat. Francklystä löytyy niin kauniisti käytetyt huonekalut, valaisimet, astiat kuin sisustustuotteet.

Genelec 

Genelec on paljon enemmän kuin pelkkä teknologiayritys. Samalla kun yrityksen päämäärä on valmistaa maailman parhaimpia tarkkailukaiuttimia ja ratkaisuja äänentarkkailuun, on toimintaan ja tuotesuunnitteluun sisäänrakennettu aito ihmisistä, ympäristöstä ja toimitusketjusta välittäminen. Genelecin kaiutinkoteloissa käytetään joko alumiinia tai MDF-levyä. Alumiini on kevyttä ja muotoiltavaa, joten siitä valmistetut kotelot ovat kevyitä ja seinämiltään ohuempia kuin muista materiaaleista valmistetut. Alumiini myös toimii erinomaisena sähkömagneettisena suojana vahvistimelle. Tiesitkö, että jo vuodesta 2020 Genelecin tuotannossa käytetystä alumiinista 97 % oli kierrätettyä? Kierrätysalumiinin kolme tärkeintä lähdettä ovat juomatölkit, vanhat auton osat ja uusien alumiiniosien ja -komponenttien valmistuksesta syntyvä ylijäämä.

Uutena vastuullisuustekona Genelec on avannut kierrätettyjen laitteiden verkkokaupan, jossa huolletut käytetyt kaiuttimet kiertävät uusiin koteihin. Tehdashuolletut ja takuunalaiset Genelec Certified Pre-Owned™ -kaiuttimet ovat täällä: https://preowned.genelec.com/

Jokipiin pellava

Jokipiin pellava on jo vuodesta 1920 toiminut kotimainen kutomo Jalasjärven Jokipiissä. Pääosin liikelahjoihin keskittyvältään yritykseltä löytyvät kauniit ja kestävät pellavatekstiilit saunaan ja kylpyyn, keittiöön ja sisustukseen. Kaikki tekstiilit ovat kemikaalivapaita ja luonnonmukaisia. Jokipiin pellava on mukana kehittämässä kierrätyslankaa Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilikuidusta. Näissä Kierto-pellavatekstiileissä Jokipiin Pellavan pellavaloimi yhdistyy farkuista kierrätettyyn lankaan. 

Lapuan Kankurit

Lapuan Kankurit kutovat Lapualla tuotteensa itse langasta valmiiksi tuotteeksi. Oman kutomo, luonnonmukaiset materiaalit ja lahjakkaiden muotoilijoiden ja suunnittelijoiden käyttö tuotesuunnittelussa takaavat tuotteille pitkän elinkaaren. Lapuan kankurit on viime vuosina olleet pääroolissa pelastamassa suomalaista lampaanvillaa. Oman viimeistelylaitoksen ja villakehräämön myötä he voivat hallita villan koko tuotantoketjua ja tehdä suomalaisen villan kanssa uniikkia tuotekehitystä. 

Loki 

Loki Luonnonkiven ystäville on hyvä muistuttaa kotimaisesta luonnonkivestä. Suomalainen graniitti soveltuu sisä- ja ulkotiloihin, ja on materiaalina ikuinen. Kotimaisen luonnonkiven lähituotanto ja lyhyet kuljetusmatkat takaavat matalan hiilijalanjäljen. Kiven louhinta on luvanvaraista toimintaa ja esimerkiksi graniitin louhintaan tarvitaan maa-ainesten ottolupa sekä ympäristösuojelulain mukainen ympäristölupa. Loki-kivipöytien kansien pohjaan on kaiverrettu koordinaatit louhimolle, josta kivi on tullut sekä koordinaatit tehtaalle Loimaalle, jossa kivi on jalostettu pöydän kanneksi. Loimaan tehtaan tuotannossa on panostettu yhä ympäristöystävällisempään suuntaan ja kaikki tehtaan sivukivi kierrätetään 100 %:sti.

Martela

Martelan verkkokaupasta ja myymälöistä löytyy laadukkaita kierrätettyjä ja kunnostettuja kalusteita toimistojen ja kotien tarpeisiin. Martela tunnetaan laadukkaana kotimaisena toimistokalustevalmistajana, ja heidän tuotteensa kestävät vuosia säilyen lähes alkuperäisessä kunnossaan. Martelan kierrätetyistä kalusteista löytyy niin Martelan omia kuin maahantuomia julkitilojen designkalusteita.

Mifuko 

Mifuko on suomalainen muotoiluyritys, jonka tehtävänä on tuottaa iloa asiakkailleen ja parantaa samalla naisten hyvinvointia Afrikan maaseudulla. Mifukon koreja, laukkuja ja sisustustuotteita valmistaa yli 1300 käsityöläisnaista Kenian, Tansanian ja Ghanan maaseudulla, ja niitä myydään yli 30 maassa. Jokainen Mifuko-tuote on ainutlaatuinen, käsintehty esine, jossa yhdistyvät moderni pohjoismainen muotoilu ja perinteinen afrikkalainen käsityötaito. Jokainen Mifuko-tuote kantaa valmistajansa nimeä.

Niimaar 

Niimaar valmistaa käteviä ja kestäviä lajittelukalusteita, jotka sopivat sisustukseen. Edelleen liian usein jätelajittelu jää retuperälle, koska rumat kierrätysastiat vievät tilaa sisustuksesta ja epäkäytännöllisinä eivät palvele arjessa. Niimaar suunnittelee ja valmistaa tyylikkäitä lajittelukalusteita niin koteihin kuin julkitiloihin, ja tuotteiden valmistus tapahtuu Suomessa.

Onepan 

Onepan on maailman ensimmäinen kierrätettävä paistinpannu. Jokainen ONEPan on osa ainutlaatuista palautus- ja kierrätysjärjestelmää, jossa kulunut ONEPan kunnostetaan uutta vastaavaksi, jotta sitä voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Kierrätysalumiiniset ONEPanit valmistetaan Ruotsissa. ONEPania voi käyttää kaasu- ja sähköliedellä, keraamisella liedellä, induktioliedellä sekä uunissa, jonka lämpötila on korkeintaan 300 astetta.

Pidät 

Pidät Julie ja Mika Tolvasen perustama Pidät hyödyntää tuotteissaan kierrätysmateriaaleja ja valmistaa tekstiilinsä eettisesti tuotetusta villasta. Tuotteiden kuljetuspakkaukset ovat joko helposti kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä. Hitaan muotoilun ja kestävän suunnittelun ansiosta löydät yrityksen valikoimasta kekseliäät kodintuotteet, joista varmasti pidät. Habitare Choicessa on esillä Bird Silo, minimalistinen lintulauta, jonka materiaaliksi on valittu kestävä ja ympäristöystävällinen kierrätetty polypropeeni.

Sees 

Sees on luontoystävällinen, kotimainen ja laadukas vaihtoehto kodinpuhdistus- ja luonnonkosmetiikkamaailmaan. SEES tuoteperheessä kohtaavat niin ekologisuus, estetiikka kuin ihastuttava 

tuoksumaailma. Nyt tämä kotien vastuullinen ja tyylillä tuoksuva tuoteperhe löytyy myös yhä useammasta hotellista ja julkitilasta. Tänä vuonna Habitare Choicen omalla workshop-alueella pääset osallistumaan SEESin omiin tuoksutyöpajoihin.

Spolia design

Spolia design on purettujen rakennusmateriaalien uudelleen käyttöön erikoistunut yritys, joka auttaa rakentamaan luonnonvaroja säästäen. Spolia design tekee purkusuunnittelua, jossa pyritään rakennusmateriaaliseen kierrätys- ja uudelleenkäyttöasteen maksimointiin. Choice-alueen näyttelypöydät on koottu Spolian purkutiilistä ja kierrätetyistä rakennuslevyistä.

Suomen luonnonmaalit

Suomen luonnonmaalit on Suomen ainoa oikea ekomaalikauppa. Heiltä löytyvät aidosti ympäristöystävälliset pintakäsittelyaineet sekä johtavaa ja rehellistä tietotaitoa aihealueesta. Suomen luonnonmaalien Lauri tietää mitä mikäkin ekomerkki - tai merkittömyys, purkin kyljessä kertoo.

Sustonable 

Sustonable on uusi pintamateriaali, joka on valmistettu luonnonkiven ja kierrätetyn PET-muovin yhdistelmästä. Sustonable on ohut ja kevyt, mutta erittäin kestävä materiaali, jonka pääraaka-aine on kvartsi ja sideaineena ainoastaan kierrätetty PET-muovi. Sustonable on perinteisten komposiittikivipintojen ja -tasojen ekologinen vaihtoehto, joka vähentää luonnonkiven käyttöastetta 80 %.

Studio EGGI

Studio Egginensimmäinen tuote on kierrätysmateriaaleista valmistettu lasten minikeittiö, jolla osallistutaan perheen pienemmät mukaan ruoanlaittoon. Tyylikäs ja leikkisä minikeittiö sopii osaksi keittiötä, tarjoaa tilaa vuorovaikutukselle oikeiden ruoka-aineiden kanssa ja rohkaisee lapset osallistumaan aterioiden valmistukseen. Eggi auttaa kehittämään käyttäjälleen elinikäisen, leikkisän ja terveellisen suhteen ruokaan. 

UKU 

UKU tuo luonnolliset pintamateriaalit sisustuksiin. Savi- ja kalkkilaastit ovat 100 % luonnontuotteita ja takaavat ekologisuuden lisäksi asuintilojen hyvän mikroilmaston. UKUn tuotteista löytyy vaihtoehtoja niin sisä- kuin ulkokäyttöön.

Vink / Green Cast Metallic

Vink / Green Cast Metallic Green Cast metallic on 100 % kierrätetty ja kierrätettävä akryylilevy näyttelyrakentamiseen ja esillepanoihin. Metallinhohtoisena välkehtivää materiaalia saa useassa värissä ja sitä myy Suomessa Vink Finland.

XAMK Biotuotemuotoilijat

Ekologinen muotoilu (muotoilija AMK) on koulutuslinja, josta valmistuvat muotoilijat tulevat luomaan ilmastopositiivista ja ympäristöystävällistä tulevaisuudenkuvaa yhteistyössä edelläkävijäorganisaatioiden ja -valmistajien kanssa. Biotuotemuotoilijat suunnittelevat tuotteita, joiden valmistuksen, käytön ja hävittämisen vaikutukset aiheuttavat mahdollisimman vähän negatiivisia ympäristörasitteita. 

Lue lisää