Poimintoja Arena-lavan ohjelmasta

 

Habitaren 2018 teema on Roots – Pintaa syvemmälle, ja eri ohjelmapäivillä on omat alateemansa. Tutustu upeaan ohjelmaan!

 

Keskiviikko: Hyperkulttuuri

Kansalliset rajat ylittävä hyperkulttuuri näyttää ajattelulle suuntaa. Traditiot korostuvat, yhdistyvät moderniin elämäntapaan ja monikulttuuriseen ympäristöön. Globalisaation ja digitaalisuuden myötä elämämme ajassa, jossa totuuksia on yhtä monta kuin niiden kertojia. Kaupunkien merkitys kansallisuuksien, identiteettien ja perinteiden kohtaamispaikkoina ja kulttuurin uusia kerroksia muodostavina tiloina korostuu.

 

Lavalla muun muassa:

13.00 Habitaren Kansainvälisen Ystävän 2018 valinnat
Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori Cara McCarty valitsee Habitaren 2018 mielenkiintoisimmat tuotteet ja ilmiöt.

14.00 Signals-trendiluento
Susanna Björklund, toimittaja ja trendianalyytikko, Habitaren Signals-alueen kuraattori

15.00 Keynote: Cara McCarty
Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori on Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2018

Lavaa isännöi Sami Sykkö

 

Katso koko keskiviikon ohjelma

 

Torstai: Ekspressiivisyys

Koti on kuin kanvas: täydellisen itseilmaisun ja rajattoman luovuuden tila. Taiteistuminen näkyy sisustamisessa yhä suorempina viittauksina kulttuurin eri osa-alueilta. Luottamus omaan makuun kasvaa, perityn ja uuden esineistön yhdistelmät tekevät kerroksellisesta tyylistä henkilökohtaisemman.

 

Lavalla muun muassa:

12.00 Kaj Franck -palkinto: haastateltavana Anna Ruohonen
Vuoden 2017 Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaja Anna Ruohonen on tehnyt pitkän ja menestyksellisen uran Suomessa ja Ranskassa.

14.00 Flower Power – kukkatrendit ja kukkasuunnittelu
Ruotsissa vastikään julkaistun Flower Power -kirjan toinen tekijä, kukkataiteilija ja -suunnittelija Hanna Piippo kertoo kukkatrendeistä ja siitä miten jokainen voi nauttia kukista enemmän kotonaan mm. hoitamalla ja stailaamalla.

15.00 Keynote: Noel Kingsbury, Nature in the Garden
Gardeners increasingly want to have a piece of nature in their gardens. We look at what it is possible to achieve in gardens in northern Europe with flowering perennials which make the most of summer, evoke nature and help support biodiversity.

Lavaa isännöi Sami Sykkö

 

Katso koko torstain ohjelma

 

Perjantai: Identiteetti

Juurien merkitys korostuu ajassamme, mutta samanaikaisesti milleniaalit kokevat identiteetin häilyvämpänä. Olemme astumassa aikakauteen, jossa sukupuolen ja iän merkitys hälvenee. Totuttuja rajoja muuttavat elämäntyylit näkyvät myös yhä persoonallisempina toteutuksina myös asumisessa ja kodeissa. Sinkkutalouksien kasvava määrä näkyy uudenlaisina asumisen ratkaisuina.

 

Lavalla muun muassa:

13.00 Identiteetti – Klisee vai arvo?
Rainer Mahlamäki, arkkitehti, Professori, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
Onko kansallista identiteettiä? Onko suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun identiteettiä, onko sille tilausta?

14.00 Trendit ja ilmiöt Habitaren 2018 Roots-teeman taustalla
Antti Rimminen, trendiasiantuntija/Urban View, Mia Dillemuth, kulttuuri- ja muotitoimittaja

16.00 Koti, tila ja mielen hyvinvointi
Heini Lehtinen, luova johtaja ja tilasuunnittelija
Yhteyttä itseen, toisiin ihmisiin, ympäristöön, aikaan ja energiaan voidaan tarkastella perustavanlaatuisina fyysisen, psyykkisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin elementteinä. Koti yhdistää asukkaansa itseensä unelmien, muistojen, menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden kautta. Se heijastaa ja tukee elintapojamme, ja yhdistää meidät myös muihin kodin asukkaisiin, naapureihin, ympäristöön ja ajan kulumiseen. Puheenvuoro tarjoaa käytännön esimerkkejä siihen, miten koti edesauttaa kuuluvuuden, yhteyden ja läsnäolon kokemusta ja asukkaansa hyvinvointia, ja miten yhteyden kokemukseen voi itse vaikuttaa.

Lavaa isännöi Maija Lukkari-Nyman

 

Katso koko perjantain ohjelma

 

Lauantai: Alkuperä

Asioiden alkuperällä ja aitoudella on merkitystä. Itse ja etenkin yhdessä tekeminen kiinnostavat. Yhä useampi on valmis maksamaan enemmän tuotteista ja palveluista, joiden valmistajat ovat sitoutuneet tekemään ympäristön ja ihmisten kannalta myönteisesti vaikuttavia valintoja. Uusi luksus on aineetonta: elämyksiä ja hiljaisuutta.

 

Lavalla muun muassa:

13.00 Onni elää käsityössä -paneelikeskustelu

Näkökulmia itse tekemisen taidosta ja käsintehdyn tuotteen ainutlaatuisuudesta. Miten kädentaidot näkyvät ihmisten arjessa ja elämässä sekä kotien sisustuksessa ja mikä on käsillä tekemisen merkitys?

14.00 Think First – muotoilu ja ympäristö

Jokainen muotoillun tuotteen ylijäämä, valmistus, pakkaus ja kuljetus sekä tapamme käyttää tuotetta vaikuttaa luontoon. Miten muotoilulla voidaan vaikuttaa ympäristön suojeluun? Miten voimme vaikuttaa?

16.00 Love Forever – muotoilu ja alkuperä

Huolella suunnitellut ja laadulla valmistetut tuotteet kestävät aikaa ja muotivirtauksia. Mikä on alkuperän merkitys kestävässä muotoilussa? Mihin lopulta rakastumme  tuotteeseen, tarinaan vai alkuperään?

Lavaa isännöi Maija Lukkari-Nyman

 

Katso koko lauantain ohjelma

 

Sunnuntai: Kokemuksellisuus

Tunteiden ja tunne-elämysten merkitys korostuu. Koti on kokemus, jonka materiaalit hellivät aisteja ja kerrosten muodostama kokonaisuus inspiroi visuaalisesti. Sisustus muodostuu kokoelmasta parhaita muistoja, kodin tehtävät monimuotoistuvat. Asumisneliöiden vähentyessä ja etätyöskentelyn yleistyessä huonekalujen liikuteltavuus ja automatisoituminen mahdollistavat uusia tilallisia ratkaisuja.

 

Lavalla muun muassa:

12.00 Habi Kids: Toukan valtakunta – miten se syntyi?
Habi Kids -lastenalueen suunnittelijat, taiteilija, graafikko Janine Rewell ja tapahtumatuottaja Aino Heikkinen, kertovat Sami Sykön haastattelussa mistä alueen suunnittelu sai alkunsa ja inspiraationsa sekä miten alue rakentui matkan varrella.

14.00 Sisustustoimittaja – lukijoita inspiroivien kotien metsästäjä, ja sisustustrendien tunnistaja
Anna Aromaa, sisustustoimittaja, Avotakka ja meilläkotona.fi Kurkistus koteihin: Miten löydämme lehteen sopivia koteja, miten kotijuttu syntyy ja mitä tapahtuu kulissien takana?

14.30 Sisustusbloggaajan arkea
Suositun Modernisti kodikas -sisustusblogin tekijä Kerttu Pylvänäinen kertoo työstään ja siitä mitä löytyy kauniiden kuvien takaa.

15.00 Uusi Luksus
Uusi luksus johdattaa ajatukset ensin aineettomiin elämyksiin, sitten aineellisiin. Kalliisti ostettu ei välttämättä olekaan tämän päivän luksusta. Sitä on oman näköinen elämisen tapa. Sitä ovat esineet, joihin menneet sukupolvet tai tekijät ovat jättäneet muistojen, tarinoiden ja kättensä jäljen. Sitä on taide ja sitä on koti, joka ilahduttaa joka päivä ja antaa tilaa uusille tarinoille ja henkilökohtaiselle merkityksenannolle.

Selina Vienola, toimittaja

 

Lavaa isännöi Sami Sykkö.

 

Katso koko sunnuntain ohjelma

 

 

Cara McCarty

Anna Ruohonen

Susanna Björklund

Anna Aromaa

Mia Dillemuth, Antti Rimminen

Sami Sykkö

Maija Lukkari-Nyman

Hanna Piippo

Heini Lehtinen

Rainer Mahlamäki