Siirry sisältöön
Blogi Habitare messutärpit
Artikkeli

10 + 1 messutärppiä - näitä et halua ohittaa Habitaressa

Julkaistu

Poimi talteen 10 + 1 messutärppiä

Pian Pohjoismaiden johtava huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare on käsillä! Upea ja elämyksellinen tapahtuma tarjoaa viiden päivän ajan ajankohtaisia keskusteluja, puheenvuoroja ja työpajoja Kerroksia/Layers-teeman alla.

Habitaren ohjelma ja yli 400 huippunäytteilleasettajan tarjonta muodostavat todellisen aarreaitan, josta löydät sisustuksen ajankohtaiset trendit ja satoja ihania ideoita tunnelmalliseen syyskotiin.

Poimi talteen messutärpit, joita ei kannata jättää väliin!

1. Habitaren teemanäyttely

Tänä vuonna Habitaressa nähdään muotoilustudio Yatofun eli Angela Lindahlin ja Yihan Xiangin suunnittelema näyttely, joka on ilmentymä Habitaren vuoden 2024 teemasta Kerroksia/Layers. Teema nostaa esiin kotien, tilojen ja esineiden kerroksellisuuden ja eletyn elämän sekä muistuttaa muotoilun syklisyydestä, tyylien kertautumisesta ja siitä, miten vanha ja uusi kulkevat rinnakkain joka hetki.

Yatofun suunnitteleman teemanäyttelyn lähtökohtana on kerroksien paljastaminen. ”Haluamme paljastaa erilaisia kerroksia – tarinoita, aikaa, estetiikkaa ja prosesseja – ja avata ja ymmärtää niitä. Samalla tavalla kuin jonkun kotona käydessä näet erilaisia vanhempia ja uudempia esineitä ja pohdit, mikä on niiden tarina ja miksi ne ovat siellä.”

2. Habitare Materials

Habitare Materials on kokemuksellinen ja inspiroiva materiaalikirjasto, jossa messuvieraat pääsevät tutustumaan kodin pintamateriaaleihin ja kokeilemaan eri materiaalien yhdistelemistä toisiinsa. Kävijänä voit valita, yhdistellä ja sommitella esillä olevista materiaalinäytteistä oman kollaasin ja lisäksi saat mieleisistäsi materiaaleista valmistajien tuotetiedot mukaan hankintoja varten.

Habitare Materials näyttää suuntaa sille, mihin materiaalit ovat menossa. Kokonaisuuden suunnitelleet ja kuratoineet Nemo arkkitehdit Maria Klemetti Laine ja Jussi Laine uskovat kerroksellisuuden kunnioittamiseen ja vanhan esiin tuomiseen. He kannustavat myös hyväksymään epätäydellisyyttä, oli kyseessä vaikkapa luonnonmateriaalit, itse tehdyt värikokeilut tai tapetin asentaminen. He paljastavat, että tämän vuoden näyttelyssäkin nähdään keskeneräisiä ja viimeistelemättömiä asioita työmaan kaltaisessa kokonaisuudessa.

3. Habitare Naapurit

Syksyn 2024 uutuutena Habitaressa nähdään Naapurit-teema-alue, joka luo mahdollisuuden pohtia, kuinka ikä ja elämäntilanne näkyvät kodissa ja onko kodin kerroksellisuus sidoksissa ikään vai johonkin muuhun. Tai miettiä omistamista: minkä on tärkeää olla yksityistä ja mitä taas voimme hyvin jakaa.

Elämä samassa pihapiirissä, vaihtelevan kokoisissa kodeissa tuo yhteen sukupolvet ja eri elämäntilanteissa olevat asukkaat. Alueella tullaan näkemään mm. muunneltavia tilaratkaisuja, materiaalien monipuolista käyttöä sekä rohkeita detaljeja.

Ulla Koskisen ja Anna Pirkolan suunnittelema ja kuratoima alue pitää sisällään Naapurit-näyttelyn ja -korttelin. Korttelissa esittäytyy kiehtova joukko alan yrityksiä, kuten Nikari, Woodnotes, TEBIAN ja Essis By Lasilinkki ja monta muuta! Näyttelyssä yhdistyvät tämän päivän muotoilu ja materiaalit kuten myös asumiseen, sisustamiseen ja rakentamiseen liittyvät aiheet. Tervetuloa tutustumaan naapurustoon!

4. Tapio Anttila Pop up -kauppa

Ruudun takaa lattialle! Suomalaisen suunnittelijan Tapio Anttilan oma verkkokauppa tapioanttila.com esittäytyy Habitaressa pop up- kauppana – muuttuen messujen ajaksi verkkokaupasta pop up -kivijalkakaupaksi. Habitaren Kerroksia-teeman mukaisesti esiin nousee kerroksittain nähtävää ja kerrottavaa. Verkkokaupan tapaan tuotteiden esittely tapahtuu ruuduissa, mutta virtuaalisuuden sijaan hauskasti livenä.

Messuosaston tuotteiden esittelyruudut – laatikot – on valmistettu koivuisesta UPM:n WISA®-Birch Premium -koivuvanerista. Ja kuten suurin osa osaston tuotteista ja somisteista, myös koivuvaneriset laatikot tullaan messujen jälkeen kierrättämään tai lahjoittamaan myymäläesillepanoihin tai muuhun jatkokäyttöön.

Pop up -verkkokaupasta on ostettavissa sekä tuttuja että uusia tuotteita. Kaikkia 2024 uutuuksia yhdistää selkeästi kaksi asiaa – persoonallisuuden ja eksklusiivisuuden korostuminen.

5. Habitare Choice

Habitaressa toista kertaa nähtävä, Susanna Vennon kuratoima, Habitare Choice -alue nostaa näkyviin yritysten vastuullisia tekoja. Viime vuodesta kasvanut alue kokoaa yhteen yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat tehneet tietoisia valintoja kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Tänä vuonna alueella nähdään useita pinta- ja rakennusmateriaaleja ja esittelemme ajatuksen siitä, miten koti voi olla rakenteista lähtien ekologinen. Choicessa nähdään muun muassa uudelleen käyttöön tarkoitettuja purkurakennusmateriaaleja, vehnän oljesta valmistettua olkilevyjä- ja eristeitä, savi- ja laastipinnoitteita, hiiltämällä kestäväksi käsiteltyä puuta sekä ympäristöystävällisiä maaleja.

Choice-alueella järjestetään läpi tapahtuman myös useita työpajoja, jotka kutsuvat aineettomien elämysten ja uusien taitojen pariin. 

6. Habitare Handmade

Habitare Handmade -alue nostaa monipuolisesti esiin käsin tekemisen ja suomalaisen käsityöosaamisen ja vastaa näin digiajassa vahvistuneeseen kaipuuseen käsillä tekemisen äärelle. Susanne Hamarin kuratoima alue tarjoaa katsauksen kotimaisiin käsityötuotteisiin ja monipuoliseen materiaalitarjontaan sekä kutsuu kävijän osallistumaan diy-työpajoihin. Koulutuskumppanina alueella toimii XAMK restaurointi.

7. Habitare Kids kutsuu leikkimään 

Habitareen kannattaa suunnata myös koko perheen voimin, sillä tapahtumasta löytyy paljon tekemistä ja kokemista lapsille ja nuorille. Habitare Kids -alue kutsuu kaikki lapset ja lapsenmieliset oppimaan muotoilusta ja tekemään käsillä. Alueella nähdään tänä vuonna muun muassa Tikkurilan Värikoulu, jonka työpajassa askarrellaan värikartoista hauskoja emojeita. Granon toiminnallisissa pisteissä pääsee värittämään pöytää, sisustamaan nukkekotia ja kirjoittamaan postikortteja. Alueelta löytyy myös Skidi-työpaja, jossa askarrellaan villiä vihermaailmaa, sekä paljon muuta!

8. Shopping Night & Maustetytöt

Valmistaudu iltaan täynnä huipputarjouksia ja etuja, kun Shopping Night valtaa messujen perjantai-illan! Illan tunnelmaa nostattaa Maustetyttöjen huikea live-keikka Genelec Loungessa klo 18.

Maustetytöt, tuo ainutlaatuinen suomalainen pop-duo, on tunnettu tarttuvista melodioistaan ja hyperrealistisista sanoituksistaan, ja he ovat vakiinnuttaneet asemansa musiikkimaailman suunnannäyttäjinä. Kaikki heidän kolme albumiaan ovat olleet Suomen myydyimpien levyjen kärjessä, ja debyyttisingleä "Tein kai lottorivini väärin" on striimattu yli 10 miljoonaa kertaa.

Shoppailun ja live-musiikin lomassa nautit kuohuvaa tietysti Habi Hour -hintaan! Älä siis missaa tätä iltaa! Ota ystäväsi mukaan ja tule nauttimaan Shopping Nightin tarjouksista ja livemusiikista. Ovet ovat auki klo 20 asti.

9. Antiikki & Vintage

Antiikki & Vintage -alue tarjoaa ihania löytöjä kotiin ja tutustuttaa uusia kävijöitä antiikin ja vintagen maailmoihin! Alueella on tänä vuonna ennätysmäärä upeita näytteilleasettajia ja se tuo yhteen asiantuntijat, keräilijät, ammattilaiset, harrastajat ja kauppiaat.

Eeva Kolun hostaamalla Habitaren lavalla kuullaan runsaasti ohjelmaa antiikin ja vintagen ystäville koko tapahtuman ajan! Luvassa on muun muassa asiantuntija ja kulttuurituottaja Amanda Kääriäisen (Vintage Style Events HKI) keskustelusarja, jossa käsitellään kestävää sisustamista vintagella ja antiikilla. Lisäksi Jenny Sirénin (matkatoimisto Aarrematkat) Keskustelua kulttuurimatkailusta -keskustelusarjassa pureudutaan antiikin ja vintagen perässä matkustamiseen.

10. Ohjelman helmet

Habitaren inspiroiva ohjelma on oikea aarreaitta, joka tarjoaa viiden päivän ajan ajankohtaisia keskusteluja ja puheenvuoroja. Päälavalla kuullaan niin kansainväliset keynote-puheenvuorot kuin mielenkiintoiset keskustelut designin ja sisustamisen ystäville.

Unelmatalo Sisiliassa -tv-ohjelmasta tunnettu, supersuosittu ruotsalaissuunnittelija Marie Olsson Nylander kertoo puheenvuorossaan siitä, miten hänen uransa alkoi ja millainen vaikutus unelmoinnilla on ollut siihen, mitä hän nykyisin tekee. (Päälavalla la 14.9. klo 14.00)

Suomen seuratuin asuntoalan ammattilainen Andrei Koivumäki kertoo rehellisesti, mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu juuri nyt ja mitkä asiat vaikuttavat asunnon arvoon. (Päälavalla su 15.9. klo 12.00)

Marimekon Minna Kemell-Kutvonen paljastaa, kuinka vuosikymmenet rakensivat yhdestä maailman tunnetuimmista kuoseista, Unikosta, klassikon. (Päälavalla la 14.9. klo 13.00)

+ Extra-tärppi!

Myös kaupungilla tapahtuu – vieraile kiinnostavimmilla Showroomeilla!

Habitare levittäytyy Helsingin keskustaan esitellen paikallisia design-showroomeja. Yhdessä Helsinki Design Weekin kanssa toteutettu Showrooms Habitare x Helsinki Design Week -tapahtumakokonaisuus avaa showroomien ovet koko tapahtuman ajaksi, keskiviikosta sunnuntaihin 11.–15.9.2024.

Mukana Helsingin ydinkeskustassa ovat mm. Artek Helsinki, Aarikka, Isku, Kuusilinna, Lundia, Marimekko, Vepsäläinen... ja moni muu!

Showroomit toivottavat kaikki muotoilun ystävät tervetulleeksi tutustumaan näyttelytiloihinsa ja tarjontaansa. Avoimien ovien lisäksi monilla showroomeilla on torstaina 12.9. iltaohjelmaa! Tutustu mukana oleviin showroomeihin ja suunnittele oma reittisi kaupungilla!

Showroom-kartan saat mukaasi miltä tahansa Showroomilta tai Habitaressa jaossa olevasta messuoppaasta.

PSST! Samalla lipulla Hifimessuille

Samaan aikaan Habitaren kanssa viikonloppuna 14. ja 15. syyskuuta järjestetään HIFI2024-hifimessut, johon pääset maksutta Habitaren lipulla! Hifimessuilla pääosassa on tietenkin musiikki. Kaiuttimet, vahvistimet, vinyylisoittimet ja -levyt, kuulokkeet ja paljon muuta.

Tervetuloa Habitareen!

Lue lisää