Siirry sisältöön
Blogi Age with Grace – huolletaan hellästi 
Artikkeli

Age with Grace - huolletaan hellästi

Julkaistu

Age with Grace – huolletaan hellästi 

Mitä yhteistä on Artekin linoleumipintaisella pöydällä ja saksanpähkinällä? Entä koivulla ja pyyhekumilla? Vastaukset näihin kysymyksiin saat lukemalla tämän artikkelin tai vierailemalla Artek Helsinki -myymälän Age with Grace -kesänäyttelyssä. Kestävästä kuluttamisesta keskusteleva näyttely avautuu toukokuun lopulla ja jatkuu aina 31.8.2024 asti. 

Polkupyörämme saavat keväthuollon, automme käyvät säännöllisesti kylvyssä ja tuuletamme neuleet. Kaikki nämä tavanomaiset rutiinit auttavat pitämään pyörän, auton ja neuleen kunnossa ja varmistamaan, että voimme käyttää niitä mahdollisimman pitkään. Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka paljon aikaa vietät kotona ruokapöydän ääressä, nojatuolissa lukien tai sohvalla rentoutuen? Nämä kalusteet ovat läsnä arjessamme vuoden jokaisena päivänä ja ajoittain nekin kaipaavat hiukan hellimistä. 

Pinnat puhtaaksi lempeästi 

Artekin klassikoista tulee ensimmäisenä mieleen koivu, joka usein saa rinnalleen linoleumin tai laminaatin. Lakattu, maalattu tai petsattu pinta suojaa puuta ja tekee siitä kestävämmän. Puupinnoille parasta hoitoa on säännöllinen nihkeäpyyhintä neutraalissa pesuaineessa kostutetulla rätillä. Mitä miedompi aine, sitä parempi. Puhdistuksen jälkeen on tärkeätä kuivata pinnat ja erityisen tarkka kannattaa olla viilun, laminaatin ja linoleumin saumakohdissa. 

Sitkeämpiin tahroihin voi koittaa laimentamatonta neutraalia pesunestettä, mutta kovaa hankaamista tulee välttää, ettei pinta kulu liikaa. Laminaatti on pintamateriaaleista kestävin, joten siitä itsepäisimpiä tahroja uskaltaa liuottaa irti varovasti alkoholilla, asetonilla tai mineraalitärpätillä. Puhdistusaineiden käytön jälkeen pinnat tulee huuhdella puhtaalla vedellä ja kuivata huolellisesti. 

Metallista tai kumista jää joskus tuolin ja pöydänjalkoihin tummia juovia, joista pääse helpoiten eroon pyyhekumilla. 

Verhoilukangas parhaimmillaan 

Parasta huoltoa verhoilulle on hellävarainen imurointi tekstiilisuulakkeella. Kun irtolika ja pöly poistetaan säännöllisesti, lika ei pääse pinttymään ja heikentämään kankaan sidoksia. Kiinteälle verhoilulle voi tarvittaessa kokeilla nihkeäpyyhintää tai vaahtopesua, kun taas irtopäälliset pestään ohjeen mukaan. Verhoillut osat voi halutessaan myös suojata kotikäyttöön tarkoitetulla suoja-aineella, mutta kannattaa varmistaa suojakäsittelyn tarpeellisuus: esimerkiksi villa hylkii luonnostaan likaa eikä erillistä suojakäsittelyä tarvita. 
 

Katoamistemppuja naarmuille 

Koivupintojen pienet naarmut saat häivytettyä, kun sivelet naarmuun teräväkärkisellä, ohuella siveltimellä kirkasta huonekalulakkaa, jonka kiiltoaste on 20-25. Samalla naarmun päälle syntyy uusi suojakerros. Erityisen patinoituneille koivupinnoille parempi vaihtoehto on huonekaluvaha, joka sopii yleensä paremmin iäkkäämmän puun tummemmille ja keltaisemmille sävyille. Huonekaluvaha levitetään pinnalle liinalla ja kaikki ylimääräinen vaha pyyhitään pois ilmoitetun kuivumisajan jälkeen, jottei pinta jää tahmeaksi. Syvät naarmut ja viillot voidaan poistaa vain hiomalla pinta kauttaaltaan uudelleen. Tällöin kannattaa kääntyä puusepän puoleen.

Linoleumipinnan pienet naarmut katoavat saksanpähkinällä: Hiero naarmukohtaan saksanpähkinää ja häivytä ylimääräinen pähkinäöljy pyyhkimällä pehmeällä liinalla.

Ruuvit löysällä? 

No ovathan ne aina aika ajoin. Siksi päivittäin käytössä olevan ruokailuryhmän pöydälle ja tuoleille kannattaa ajoittain tehdä pieni kiristysoperaatio. Näin kalusteet tuntuvat taas yhtä tukevilta kuin vastakoottuina. Artekin kalusteissa käytetään tavallisia ristipääruuveja, jotka voit tarvittaessa myös vaihtaa rautakaupasta saatavilla ruuveilla, mikäli ruuvin kanta on esimerkiksi kulunut. 

Fiksataan varaosilla 

Alvar Aallon ja Otto Korhosen kerrotaan testanneen jakkaran kestävyyttä heittelemällä sitä tehtaan seinille. Uurastuksesta huolimatta miehet eivät onnistuneet sitä rikkomaan. Aallon tuotteet ovat kuitenkin säilyneet valmistuksessa lähes muuttumattomina vuosikymmenten ajan, joten tarvittaessa rikkoutuneen osan tilalle on saatavana varaosa.  

Kaunis patina 

Luonnonmateriaaleissa kenties parasta on niiden ominaisuus ikääntyä kauniisti. Toiset antavat kalusteille uuden ilmeen maalaamalla tai verhoilemalla, toisille käytönjäljen muistuttavat eletystä elämästä ja naarmujen annetaan näkyä. Varmaa on se, ettei tuolin tarvitse näyttää ikuisesti uudelta ollakseen silti kaunis ja kestääkseen käyttöä. 


Lue lisää