Siirry sisältöön

Choice-alue viitoittaa tietä kohti kestävämpää tulevaisuutta

Sisustusstylisti Susanna Vento kuratoi Habitareen tänä vuonna ensimmäistä kertaa nähtävän teema-alueen Choice. Alue esittelee yrityksiä, jotka ovat tietoisesti tehneet vastuullisia valintoja kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuvat: Susanna Vento, Juho Huttunen ja Danyi Zou

Susanna Vento

Susanna Vento tekee työssään sisustusstylistinä itse valintoja siitä, minkälaista mainoskuvastoa ja materiaa näemme. Jos Susannalta kysytään, se on mahdollisuuksien rajoissa enenevissä määrin vastuullisempaa, kierrätetympää ja tietenkin aina kaunista. Vuosien varrella karttuneella tietotaidollaan ja hieman myös löytöretkeillen Susanna on nyt kuratoinut Habitaren uuden teema-alueen Choice. Se avaa näkymiä huomiseen, jossa valinnat tehdään vastuullisemmin.

Choice kannustaa yrityksiä parempiin valintoihin

Kuluttajan roolista parempien valintojen tekijänä puhutaan paljon ja samoin siitä, kuinka haastavaa valintojen tekeminen tänä päivänä on. Susanna on poiminut alueelle yrityksiä samoin periaattein, joilla hän itse tekisi kuluttajana valintoja. Kaikki alueelle valitut yritykset ovat toimijoita, jotka ovat tehneet valinnan paremmasta, kestävämmästä toiminnasta. Alueelta löytyy vastuullisempia valintoja kodin eri osa-alueille: lattiamateriaaleista, maaleista ja tapeteista kalusteisiin, vuodevaatteisiin, astioihin, maljakoihin ja leikkokukkiin. ”Haluaisin ajatella niin, että palkitsemme ja nostamme esille näitä yrityksiä kiitoksena hyvistä valinnoista”, Susanna summaa.

Choice-alueella yritykset kertovat paremmista valinnoistaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Uuden Choice-alueen pehmeää päätyä edustaa Villa & Peite.

Rakenteita unohtamatta

Vastuullisuus on otettu huomioon osaston rakenteita myöten, kertakäyttöisyyttä välttäen. Alueen messurakenteet ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä ja valmistettu tiiviiksi puristetusta, pahvipinnotteisesta olkilevystä, jotka pintakäsitellään luonnollisista raaka-aineista valmistetuilla, biohajoavilla Auro-maaleilla. ”Rakenteiden runkona käytetään kertopuuta ja saumoja ei pakkeloida, jotta voimme saada seinät purettua ja levyt varastoitua läjissä jatkokäyttöä varten”, Susanna kertoo, ”Messukeskus varastoi levyt ja käyttää jatkossa uudelleen ja uudelleen. Kun ne lopulta tulevat tiensä päähän, ne kierrätetään asianmukaisesti”.

Choice-alueella yritykset kertovat paremmista valinnoistaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Mukana mm. Jokipiin pellava.

Mukana uusia ja vanhoja tuttavuuksia

Choice-alue on Susannan mukaan näyttelytilan ja messuosaston välimuoto. Puitteissa on esteettistä yhteneväisyyttä ja kokonaisuus rakentuukin kuin omaksi pieneksi kyläkseen Habitaren sisälle. Mutta mitä toimijoita alueella päästään näkemään? ”Villa & PeiteUdumbaraStudio FröSeesArkivé AtelierFrancklyIittalaKinnarpsJokipiin pellavaOrganoidElisa PenttiläBolon”, Susanna luettelee alueella tavattavia yrityksiä. Kaikki tuovat alueelle oman esimerkkinsä tai useamman valinnoista, jotka tallovat polkua kohti parempaa tulevaisuutta.

Ostamatta jättäminenkin on ostopäätös

”Onko minun ostettava tämä asia? Tarvitseeko sen olla uusi, vai voisinko löytää sellaisen käytettynä? Jos pitää olla uusi, minkä näistä vaihtoehdoista valitsen? Vai voisinko sittenkin lainata tai vuokrata?”, Susanna kehottaa hankintojen kohdalla pohtimaan. Susannan oma herääminen vastuullisempaan kuluttamiseen tuli vuosia sitten omantunnon – ja oman blogin – kautta. ”Huomasin, että ihmiset saattoivat tehdä ostopäätöksiä sen perusteella, mitä itse olin kertonut hankkineeni. Aluksi se oli hauskaa, sitten se lähti lapasesta”, Susanna tiivistää ja kuvailee tunteneensa olevansa osasyyllinen alati kiihtyneeseen sisustushurmioon, ”tajusin, että nyt on opiskeltava uusi ala tai jollakin muulla keinoin pestävä omantunto puhtaaksi”. Lopulta ainoa järkevältä tuntunut teko oli ohjata omaa kommunikointia kestävämpään suuntaan: tehdä parempi valinta. Nyt Susanna Vento puhuu aktiivisesti kiertotalouden, huolellisesti harkitun kuluttamisen kuin myös ostamatta jättämisen puolesta.