Habitare Protos
Habitare Protos 2024 suunnittelijat ja prototyypit
Habitare Protos 2024 tarjoaa kiehtovan näkymän nuorten muotoilijoiden tuoteideoihin ja ajatuksiin. Kiinnostus materiaaliin sekä merkityksellisyyden ja kestävyyden kysymykset näkyvät näyttelyssä esiteltävien prototyyppien suunnittelun taustalla. Nuoret muotoilijat haluavat suunnitella esineitä, jotka haastavat perinteisiä kauneuskäsityksiä ja joista tulee tärkeitä omistajilleen.
Imu Design kuratoi Habitare Protos -näyttelyn
Näyttelyn kuratoinnista ja tuottamisesta vastaa Imu Design. Juryssä oli tänä vuonna lisäksi Habitaren Creative Lead Päivi Helander ja vaihtuvana jäsenenä Habitaren Talentshop-näyttelyssä vuonna 2019 nähty muotoilja Rasmus Palmgren.
”Habitare Protosiin valittuja suunnittelijoita yhdistää kiinnostus materiaaliin ja sen työstämiseen luovan prosessin kautta, antaen materiaalin johdattaa kohti lopputulosta. He haluavat suunnitella esineitä, joista tulee käyttäjilleen tärkeitä ja merkityksellisiä ja tätä kautta vastata kestävän kehityksen haasteisiin”, näyttelyn kuratoivat Imu Designin Elina Aalto ja Saara Renvall sanovat.
Habitare Protos 2024 nuoret muotoilijat ovat:
Aini Alastalo, Hanna-Kaarina Heikkilä ja Hanna Säll, Laura Johansson, Hanna Klie, Shunsuke Koya, Anusuya Krishnaswamy, Atso Kurri, Reeta Laine, Fanni Laukkanen, Anni Pitkäjärvi ja Sanni Rajapolvi.
YHDESTÄ PUUSTA I Aini Alastalo
Yhdestä puusta on moniosainen sarja käsinveistettyjä istuimia, joista kukin on valmistettu yhdestä tietystä puuyksilöstä. Puun yksilöllinen muoto ja materiaalin intuitiivinen työstäminen ohjasivat veistoa korostaen puulle ominaisia piirteitä. Istuinten hahmomainen ulkomuoto kutsuu luokseen koskettamaan ja laskeutumaan kannateltavaksi.
Aini Alastalo on Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva muotoilija, jonka työskentely perustuu syventymiseen eri materiaaleihin. Into tekemiseen löytyykin usein materiaalien luontaisista ominaisuuksista, joita Aini pyrkii töissään korostamaan. Sattumalle saumaa antaminen ja spontaanius ovat tärkeä osa töiden syntyprosessia.
TROPHIES OF FAILURE I Hanna-Kaarina Heikkilä ja Hanna Säll
Me kaikki koemme epäonnistumisia elämässä, joten miksi emme sallisi niitä myös muotoilussa? Käyttämällä erilaisia lasinpuhallustekniikoita ryhdyimme luomaan esineitä, jotka hyväksyvät epätäydellisyyden ja jotka juhlivat epäkonventionaalista estetiikkaa. Perinteisiä kauneusstandardeja haastavat esineet säteilevät tunnelmaa kohottavaa loistoa. Sallikaa meidän esitellä: Epäonnistumisen pokaalit.
Hanna-Kaarina Heikkilä (aka hk) on suomalainen muotoilija, jonka tausta on arkkitehtuurissa ja muotoilussa. Hän toimii omassa Studio Finna -suunnittelutoimistossaan ja opettaa Aalto-yliopistossa. Hanna Säll on ruotsalainen teollinen muotoilija, joka opiskelee Aalto-yliopistossa Collaborative & Industrial Design- sekä Creative Sustainability -maisteriohjelmissa. Yhteisen etunimen lisäksi Hannoja yhdistää kiinnostus materiaaleihin, kokeelliseen muotoiluun sekä tarinankerrontaan fyysisten objektien kautta.
hanna-kaarinaheikkila.com I @hannaformsall
OX I Laura Johansson
OX on seinälle kiinnitettävä monikäyttöinen säilytyskaluste. Se on oman voimakkaan visuaalisen luonteen omaava elementti, joka samalla tarjoaa monia tapoja säilyttää ja ripustaa. Tyhjänä sitä ei välttämättä ensi näkemältä yhdistäisi käyttötarkoitukseensa, ja se tuokin tilaan identiteettiä ja luonnetta sekä käytössä että tyhjänä.
Laura Johansson suorittaa parhaillaan sisustusarkkitehtuurin maisterin tutkintoa Aalto-yliopistossa. Hän pyrkii suunnittelussaan tuomaan yllätyksellisiä elementtejä yksinkertaisiin muotoihin, unohtamatta kalusteen funktiota. Laura painottaa työssään kalusteen ja ihmisen välistä suhdetta sekä vuoropuhelua kalusteen ja tilan välillä.
SENSEAT I Hanna Larissa Klie
Senseat on istuin, joka vahvistaa arjen hyvinvointia ja terveyttä sekä tukee yhteyttä itseemme moniaistisen lähestymistavan kautta. Se on ulkoisilta häiriötekijöiltä rauhoitettu pesä nopeatempoisessa maailmassamme. Käsin tuftattu luonnonvillainen peite yhdistelee erilaisia tekstuureja hienovaraiseen tuoksuun puhutellen laajasti eri aistejamme. Se lepää pelkistetyn teräsrungon päällä, mikä luo tehokkaan kontrastin ja nostaa tekstiilin pääosaan. Senseat kutsuu koskemaan, tuntemaan, haistamaan ja jopa piiloutumaan sen syleilyyn tarjoten turvapaikan aisteille.
Hanna Klien muotoilu punoo yhteen intuition ja käytännöllisyyden luoden objekteja, jotka ovat enemmän kuin funktionaalista taidetta. Ne kutsuvat kokemaan tunteita ja läsnäoloa. Hän korostaa prosessin ja luovan matkan merkitystä, jossa intuitio johdattaa odottamattomaan kauneuteen. Hannalle on tärkeää että hänen suunnittelemansa esineet koskettavat niitä, joiden kanssa ne päätyvät vuorovaikutukseen. Tämä voi tapahtua herättämällä visuaalista mielihyvää, funktionaalista tukea tai herättämällä tunteita, jotka maadoittavat meidät käsillä olevaan hetkeen. Hänen tavoitteenaan on luoda siltoja, jotka auttavat käyttäjää löytämään ja ankkuroimaan itsensä hetkeen.
LÄHDE I Shunsuke Koya
Audiokokemus liittyi ennen vahvasti visuaalisuuteen ja muotiin. Vinyylilevyt kauniine kansineen tuntuivat taideteoksilta. Levysoittimen liike oli visuaalinen linkki äänen lähteeseen. Lähde on betonista valettu kaiutin, jonka muoto on kunnianosoitus levysoittimelle. Se on nykyaikainen sisustuselementti, jonka visuaalinen ilme viittaa omiin juuriinsa.
Shunsuke Koya on helsinkiläistynyt japanilainen arkkitehti. Hän valmistui Aalto yliopistosta ja on nyt SAFAn jäsen. Hänen toimintansa ytimessä on materiaalien ja niiden ominaisuuksien kunnioitus. Hän pyrkii kuuntelemaan materiaalia ja antaa sen synnyttää arkkitehtuuria ja esineitä. Työssään hän minimoi materiaalin kulutuksen ja tähtää ajattomiin ratkaisuihin.
shunsukekoya.com I @shunsukekoya
VANTAGE SHIFT I Anusuya Krishnaswamy
Vantage Shift on monikäyttöinen sisustustekstiili, joka on saanut inspiraationsa keittiön työtasoja reunustavista käsipyyhkeistä ja tiskiräteistä. Tvillisidoksia varioimalla kankaan diagonaalilinjat vaihtavat suuntaa eri värialueilla luoden nyrjähtäneen liikkeen tunteen. Villa- ja kierrätyspuuvillalangat yhdistettynä hellävaraiseen huovutukseen luovat selkeän, lämpimän ja pehmeän pinnan.
Anusuya Krishnaswamy on äskettäin Aalto-yliopistosta valmistunut muotoilija. Hän kokee suunnitteluprosessinsa jatkuvana vuoropuheluna valitun materiaalin kanssa. Arki on hänen suunnittelunsa keskiössä, ja hän imee vaikutteita jokapäiväisistä kokemuksista tekstiilin ja haptisuuden parissa. Anusuya toivoo voivansa suunnitella esineitä, joiden kautta avautuu näkymiä arjen pieniin yksityiskohtiin.
OLAVI.2 I Atso Kurri
Olavi.2 on kokopuinen tuoli, joka hyödyntää saarnen hyvää taivutettavuutta. Tuolin ulkomuoto on inspiroitunut japanilaisuudesta, ja se leikkii epätavallisilla mittasuhteilla. Lopputuloksena on hillitty mutta persoonallinen puutuoli.
Atso Kurrin tie muotoilijaksi alkoi puuartesaanin tutkinnolla, minkä jälkeen hän valmistui sisutusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:sta vuonna 2022. Hänen suunnittelunsa tähtää kestävään ja esteettisesti mielenkiintoiseen muotoiluun.
atsokurri.carbonmade.com I @atsokurri
ELEMENT I Reeta Laine
Suunnittelun lähtökohtana oli luoda tuoli, jonka voi purkaa ja pakata mahdollisimman pieneen pakettiin. Tuoli koostuu nimensä mukaisesti useasta elementistä, jotka kootaan yhteen. Osien kiinnityskohdat jäävät reilusti esiin myös tuolin ollessa koottuna. Tuolin katseenvangitsijana toimivat rei’itetyt sivut, jotka on jyrsitty koivuvanerista. Rei’itys toimii paitsi visuaalisena elementtinä, myös rakenteen keventäjänä tasapainottaen raskaan massiivipuisen selkänojan ja istuimen painoa.
Reeta Laine on muotoilija, joka pyrkii työssään toimivuuden ja estetiikan tasapainoon. Hän haluaa suunnitella tuotteita, joista tulee tärkeitä omistajilleen. Hän uskoo, että silloin tuotteiden elinkaari on pidempi ja pidämme niistä parempaa huolta. Reeta suunnittelee tuotteita huonekaluista pienempiin esineisiin, ja tyypillisesti niitä määrittelee vahva visuaalinen ilme yhdistettynä harkittuun käytännöllisyyteen.
FOLDI I Fanni Laukkanen
Foldi on veistoksellinen valaisin, joka on saanut inspiraationsa elegantin yksinkertaisesta kolmiosta. Valaisimen muoto syntyy liittämällä yhteen kaksi tetraedriä, jotka on taiteltu origamin tapaan yhdestä metallilevystä. Valo kajastaa epäsuorasti toisiaan leikkaavien tetraedrien väliin jäävästä kolmion muotoisesta aukosta yhdistäen muodon ja toiminnallisuuden. Foldi voidaan valmistaa useassa eri koossa erilaisia tiloja silmällä pitäen.
Fanni Laukkanen on juuri Aalto-yliopistosta valmistunut sisustusarkkitehti. Uudenlaisten lähestymistapojen löytäminen tavanomaisiin muotoihin ja ideoihin on Laukkasen suunnittelun lähtökohtana. Suunnittelun filosofiana toimii kestävyys, joka näkyy pyrkimyksenä pitkäikäisyyteen toimivuuden ja puhtaan muotokielen kautta.
FLOW I Anni Pitkäjärvi
Flow-naulakko on saanut inspiraationsa postmodernismin kaarevista muodoista ja ripauksesta leikkisyyttä. Takkeja ja muita asusteita voi ripustaa naulakkoon monella tavalla käyttäjän omien mieltymysten mukaan. Naulakosta löytyy kaksi erilaista mallia: korkea versio sopii näyttävyyttä hakevalle sisustajalle ja matala versio istuu hillitympään sisustukseen. Naulakko toimii oivallisesti niin kotona kuin julkisissa tiloissa.
Anni Pitkäjärvi on valmistunut tila- ja kalustesuunnittelun maisteriksi Aalto-yliopistosta ja pyörittää tällä hetkellä muotoilutoimisto Studio Finnaa Hanna-Kaarina Heikkilän kanssa. Anni on ollut aikaisemmin mukana Habitaren Talentshop- ja Protoshop-näyttelyissä, joista tuotteita on päätynyt valmistukseen kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille. Annin tunnusomainen tyyli on selkeä ja pelkistetty, mutta ei koskaan tylsä. Suunnittelussaan hän haluaa yhdistää taiteellisen näkemyksen ja tuotannollisen toteutettavuuden.
studiofinna.com I @studiofinna
FURRY I Sanni Rajapolvi
Furry on valaisin, joka yhdistää tutun esinetyypin yllättävään materiaaliin. Sen pelkistetyn tunnistettava muoto yhdistettynä villasta käsin tuftattuun pintaan, kutsuu koskettamaan ja tutkimaan sitä lähemmin. Valaisin tuo lämmintä ja pehmeää tunnelmaa myös silloin, kun valo ei ole päällä. Sen ystävällisen lähestyttävä hahmo tuo iloa niin silmälle kuin mielelle.
Sanni Rajapolvi on Aalto-yliopistosta vuonna 2022 valmistunut helsinkiläinen sisustusarkkitehti ja muotoilija. Sannin suunnittelun punaisena lankana toimivat muoto, funktio ja hauskuus. Hänen suunnitteluaan määrittävät kestävät materiaalit, harkitut liitokset, leikillisyys, taide ja runollisuus. Oli kyse sitten tilasta tai objektista, hän haluaa luoda inspiroivaa ja aikaa kestävää tunnelmaa huomioiden suunnittelun ympäristövaikutukset.
sannirajapolvi.com I @sannirajapolvi
Tilaa uutiskirje ja liity mukaan Habitaren messuklubiin!
Tilaa uutiskirje