Habitaren 2024 keynote-puhujat
Habitaren keynote-puhujina kuullaan tämän hetken pohjoismaisen muotoilun tekijöitä. Ajatteluaan avaavat ruotsalainen Note Design Studio, ruotsalaismuotoilija Fredrik Paulsen , tanskalainen tekstiili- ja värisuunnittelija Margrethe Odgaard, tanskalaismuotoilija Rikke Frost ja suomalaissukuinen Alex Mustonen, joka on toinen newyorkilaisstudio Snarkitecturen perustajista. Keynote-puheenvuorot kuullaan Habitaren päälavalla, jonka juontaja on Jani Toivola.
Note Design Studio
Tukholmalainen Note Design Studio on vuonna 2008 perustettu muotoilustudio, joka monialainen tiimi tekee projekteja arkkitehtuurista, tila- ja tuotesuunnittelusta strategioihin, graafiseen suunnitteluun ja luovaan johtamiseen ympäri maailmaa toimiville asiakkaille. Nimi Note viittaa tavoitteeseen tulla huomatuksi. Studion asiakkaita ovat muun muassa Audo, &Tradition, Lammhults, Oreborg, Stora Enso, Tapwell ja Tarkett.
Toimisto tunnetaan kekseliäästä ja eteenpäin katsovasta lähestymistavastaan, ja se on saanut töistään lukuisia palkintoja, viimeisimpänä voitto Elle Deco Design Awards Sweden 2024 -kilpailun vuoden huonekalu -kategoriassa Lammhultsille suunnitellulla modulaalisella Bau-istuinsarjalla. Habitaressa keynote-puheenvuoron pitää toimiston perustajiin kuuluva Susanna Wåhlin.
Fredrik Paulsen
Tukholmassa asuva ja työskentelevä muotoilija Fredrik Paulsen (s. 1980) tunnetaan rohkeasta ja innovatiivisesta lähestymistavastaan huonekaluihin ja sisustussuunnitteluun. Lontoon Royal College of Artista maisteriksi valmistuneen Paulsenin matkaa muotoilijana leimaa käytännöllinen ja käytännönläheinen tyyli.
Paulsenin yhteistyö suomalaisen mäntyä mallistossaan käyttävän Vaarniin kanssa heijastaa hänen rakkauttaan saatavilla oleviin materiaaleihin ja sitoutumistaan suunnittelun yksinkertaisuuteen. Leikkisä estetiikka ja käsityölle omistautuminen näkyvät Paulsenin töissä. Joy Objects -yrityksen perustajana hän tuo iloa ja inspiraatiota jokapäiväiseen elämään harkitusti muotoilluilla huonekaluilla, jotka erottuvat usein eloisilla ja elävillä väripaleteillaan.
Paulsenin työ ja kiinnostus vaatimattomiin materlaaleihin sekä omistautuminen muotoilun rajojen ylittämiseen on herännyt huomiota paikallisesti ja kansainvälisesti. Hän on tehnyt yhteistyötä arvostettujen instituutioiden, kuten Röhsska Museet ja Nobel-museo, kanssa. Paulsenin teoksia on edustettuina lukuisissa museoissa, ja häntä edustaa Kööpenhaminassa Etage Projects -galleria.
Margrethe Odgaard
Tanskalainen väri- ja tekstiilisuunnittelija Margrethe Odgaard (s. 1978) tunnetaan värien aistillisten ja emotionaalisten vaikutusten tutkimisesta. Suunnittelustudionsa perustamisesta vuonna 2013 lähtien hän on yhdistänyt taiteellisen tutkiskelun kaupallisiin yhteistöihin ja luonut tuotteita, jotka miellyttävät silmää ja sielua. Odgaard on tehnyt yhteistyötä tunnettujen muotoilubrändien, kuten Kvadratin, Montanan, Muuton, Hayn ja Ikean, kanssa kääntäen tekemäänsä tutkimusta konkreettisiksi kokemuksiksi ja sisällyttäen omalaatuisen lähestymistapansa osaksi brändien ilmentymiä.
Odgaardin töitä on ollut yksityisnäyttelyssä arvostetuissa paikoissa, kuten Röhsska Museumissa Göteborgissa Ruotsissa ja Designmuseossa Helsingissä. Lisäksi hän on kirjoittanut Shades of Light -kirjan, joka esittelee 276 pohjoisen valon inspiroimaa väriä.
Odgaard on saanut työstään myös lukuisia arvostettuja palkintoja, kuten Torsten & Wanja Söderberg -palkinnon ja viimeisimpänä Einar Hansenin säätiön taide-, muotoilu- ja arkkitehtuuripalkinnon.
Rikke Frost
Tanskalainen muotoilija Rikke Frost (s. 1973) tunnetaan muun muassa yhteistyöstään Carl Hansen & Sønin kanssa. Frostin kiinnostus käsityöhön ja materiaaleihin juontaa hänen lapsuudestaan pienessä tanskalaisessa Bovin kaupungissa. Uteliaisuus vei hänet myöhemmin Århusin arkkitehtuurikouluun, josta hän valmistui teolliseksi muotoilijaksi.
Frost päätti jo varhain keskittyä huonekalusuunnitteluun ja on sittemmin suunnitellut huonekaluja lukuisille tunnetuille tanskalaisille ja kansainvälisille yrityksille. Hän perusti oman suunnittelustudionsa Rikke Frost Studion Århusiin vuonna 2004.
Frost on ollut aina utelias erilaisten käsityöperinteiden ja materiaalityyppien yhdistämisen suhteen. Perinteinen ja nykyaikainen muotoilu ilmenee hänen suunnittelemissaan sohvissa, pöydissä, tuoleissa ja valaisimissa orgaanisesti. Tämä näkyy myös Carl Hansen & Sønin Sideways-sohvassa, joka on Frostin ensimmäinen ikoniselle tanskalaisbrändille suunnittelema tuote. Hän on yhdistänyt sohvassa klassisia materiaaleja, kuten kudottua paperinauhaa ja puuta, moderniin ja toimivaan muotoiluun.
Rikke Frost on voittanut useita palkintoja ja ollut ehdolla lukuisissa kilpailuissa, mukaan lukien Danish Design Award ja Bolig Magasinets Design Award.
Alex Mustonen
Suomalaissukuinen Alex Mustonen on toinen kulttimaineen saavuttaneen, tilallisesta designista tunnetun newyorkilaisstudio Snarkitecturen perustajista. Snarkitecture on suunnitellut halikkolaiselle Made by Choicelle keväällä 2024 lanseeratun, Mustosen juuria kunnioittavan Lieksa-tuolin.
Kyenote-puheenvuorossaan Alex Mustonen kertoo Snarkitecture-suunnittelutoimiston lähestymistavasta ja työstä.
Snarkitecture on newyorkilainen suunnittelutoimisto, joka on omistautunut tuttujen asioiden uudelleenkeksimiselle. Teemme yhteistyötä kulttuuri-, liike- ja yksityisasiakkaiden kanssa ympäri maailmaa suunnitellaksemme mieleenpainuvia tiloja, kokemuksia ja esineitä. Keskittyen aistikokemukseen, studio toimii eri mittakaavoissa ja aloilla, kuten vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, asuintaloissa jaa esineyhteistyössä.
Toimintafilosofiamme ”ei taidetta, ei arkkitehtuuria” ja metodologiamme, joka haastaa perinteiset lähestymistavat materiaaleihin ja rakenteisiin, inspiroi tiimiämme luomaan ympäristöjä ja hetkiä, jotka kutsuvat ihmisiä tutkimaan, leikkimään ja pohtimaan.
Tilaa uutiskirje ja liity mukaan Habitaren messuklubiin!
Tilaa uutiskirje