Lauantai 16.9.2017

Arena-ohjelmalava, Ahead-halli, juontaja Hanna Sumari 

 

11.00 Toimittaja, trendianalyytikko Susanna Björklund – Signals trendiluento: Millä laseilla katsot?
Olemme subjektiivisia, meillä kaikilla on omanlaisemme maku ja kiinnostuksen kohteet. Silti haluamme kotimme olevan persoonallisia ja itsemme näköisiä. Kaikkea ei voi kontrolloida – kuinka paljon sattuma vaikuttaa siihen, millainen kodistamme muodostuu? Mitä kotimme meistä kertoo?

 

12.00 MOBILE HOME – kodin merkityksiä Euroopassa
Mobile Home 2017 on Suomen Pariisin, Berliinin, Benelux-maiden sekä Lontoon kulttuuri-instituuttien yhteinen suurhanke, joka tutkii ja tulkitsee kodin merkityksiä eri puolilla Eurooppaa Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Kotia käsitellään elämyksellisyyden, arkkitehtuurin, taiteen, tieteen ja yhteiskunnallisuuden kautta. Mobile Home 2017 -hankkeessa mukana olevien instituuttien johtajat kertovat omista kotiprojekteistaan sekä hankkeen taustoista ja kodin teemoista.

Osallistujat: Laura Hirvi, Suomen Saksan-instituutin johtaja, Meena Kaunisto, Suomen Ranskan-instituutin johtaja, Aleksi Malmberg, Suomen Benelux-instituutin johtaja ja Pauliina Ståhlberg, Suomen Lontoon-instituutin johtaja

 

13.00 Toimittaja, taidehistorioitsija ja ruokabloggari Selina Vienola: Kodin kerroksellisuus
Miten eri-ikäiset ja -tyyliset esineet, viherkasvit, taide, aidot materiaalit ja kodissa eletty elämä muodostavat asukkaittensa näköisen kodin? Aika ja kulttuuri painavat jälkensä koteihin aina, mutta nämä periaatteet ovat ajankohtaisia nyt ja myös tulevaisuudessa. Kerroksellisuus ja persoonallisuus sekä yhteisöllisyys leimaavat tulevaisuuden koteja nykyistä vahvemmin. Kaiken virtuaalisuuden vastapainona aidot kohtaamiset korostuvat tulevaisuudessa.

 

14.00 Esineeni syntytarina – Design District Helsingin muotoilijat kertovat, miten klassikko syntyi
Haastateltavina: Johanna Gullichsen, Timo Niskanen/Himmee ja Salla Luhtasela/Kaksikko
Haastattelija: Sirpa Linnanmäki

 

15.00 Sisustussuunnittelija Milla Alftan: Sisustuksen ABC
Mistä hakea inspiraatiota oman kodin sisustukseen? Miten huomioida oikeat asiat remontoidessa, entä miten välttää kompastuskivet? Mitkä elementit korostavat sisustuksen ainutlaatuisia yksityiskohtia ja saavat kotisi täyteen loistoon?

 

16.00 Mobile Home Panel Discussion: Home in a mobile world (EN)
Mikä merkitys on kodilla ja kotipaikalla ajassa, jossa maailmanlaajuinen liikkuminen on helpompaa kuin koskaan? Mikä luo kodin, kun ihmiset muuttavat paikasta toiseen? Voiko yhdellä ihmisellä olla monta kotia? Entä millaista on tulevaisuuden asuminen?

Näitä kysymyksiä tutkii Mobile Home -projekti, joka toteutettiin Suomen itsenäistymisen juhlavuoden kunniaksi Suomen kulttuuri-instituuteissa ympäri Eurooppaa. Berliinissä Suomen Saksan-instituutissa nautittiin Mobile Home -teeman inspiroimasta installaatiotaiteesta ja kulttuuritapahtumista, joita luomassa olivat monien muiden muassa taiteilija-aktivisti Jaakko Blomberg ja arkkitehti Olga Hungar. Blomberg, Hungar ja Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi kertovat projektista ja avaavat omia näkökulmiaan teemaan liittyen. Keskustelemassa on myös Goethe Institut Finnlandin johtaja Isabel Hölzl, joka kansainvälisen työnsä puolesta liikkuu alituisesti kahden maan ja kulttuurin välillä.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

 

Hanna Sumari 300px

Hanna Sumari

Suski

Susanna Björklund

Selina Vienola

Laura_Hirvi

Laura Hirvi

Milla Alftan

OlgaMariaHungar

Olga Hungar