Skip to content

Yhdessä: Innolux

Innoluxin taival on saavuttanut tänä vuonna kolmenkymmenen vuoden virstanpylvään. Kotimainen valontuoja on toimintavuosiensa ajan hoitanut kaamoksen nujertamia ja valaissut koteja niin Suomessa kuin laajalti ulkomaillakin. Tapasimme Innoluxin myynti- ja markkinointijohtaja Joni Ikosen ja myynti- ja markkinointikoordinaattori Mariya Sadovnychenkon ja kysyimme, mitä kolmekymppiselle kuuluu.

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuvat: Innolux

Hei Joni ja Mariya! Aivan aluksi haluan tietenkin onnitella teitä: Innolux täyttää tänä vuonna 30 vuotta! Mitä kaikkea juhlavuosi pitää sisällään?

 

Aloitimme juhlavuotemme helmikuussa jo viime vuonna käynnistyneen suunnittelukilpailun tulosten julkistuksella. Kilpailu on juhlavuotemme kärkitapahtuma ja saimmekin siihen ilahduttavasti yli 150 kovatasoista kilpailuehdotusta, joista tuomaristo valikoi kolme voittajaa sekä kaksi kunniamaininnan saajaa. Voittajien, eli kolmannen sijan Olga Aution, toisen sijan Janita Heleniuksen sekä ensimmäisen sijan Vesa Nilssonin kilpailutyöt näkevät päivänvalon ensi syksynä Habitaressa. Voimme sen verran jo paljastaa, että tuotekehityksessä ollaan jo hyvinkin pitkällä! Tänä vuonna juhlimme lisäksi kahden muotoilun suurnimen työn jälkeä. Tuomme valikoimaamme tänä vuonna Yrjö Kukkapuron suunnitteleman Perhonen-jalkavalaisimen sekä Tapio Wirkkalan suunnitteleman valaisimen, jotka myöskin näemme syksyllä Habitaressa.

Te ylläpidätte suomalaisen muotoilun perintöä valmistamalla menneiden aikojen huippumuotoilijoiden suunnittelutöitä, mutta tuotte myös aktiivisesti esiin tuoreita tekijöitä, kuten nyt mainitun Innolux 30 -kilpailunne myötä. Onko tämä tietoinen valinta, ja kuinka tärkeää Innoluxille on, että pysyy yllä tällainen balanssi?

 

Kyllä se on ihan tietoinen valinta ja olennainen osa toimintaamme! 2000-luvun alussa aloimme tekemään yhteistyötä perikuntien kanssa ja valmistamaan klassikkomalleja, jotka tuotiin uudelleen tuotantoon. Eero Aarnio taisi aikanaan olla ensimmäinen muotoilukumppanimme. Olemme aina halunneet, että mallistossamme löytyy sekä klassikoita että uusia, moderneja klassikoita. Muotoilussa pyrimme olemaan ajan hengessä ajattomasti: emme seuraa trendejä, vaan keskitymme ennemmin aikaa kestävään muotokieleen.

Innolux 30 -kilpailussa meitä ilahduttaa erityisesti se, miten osallistuneet jakautuivat: mukana oli monia maamme tunnetuimpia muotoilijoita, mutta saimme runsaasti osallistujia myös alan opiskelijoista. Ensimmäinen palkinto meni kokeneemmalle alan ammattilaiselle ja kaksi muuta olivat lupaavia, aloittelevia tekijöitä. Vaikka voittajia oli vain nämä mainitut kolme, uskomme, että pääsemme vuosien varrella tekemään yhteistyötä monen kilpailuun osallistuneen kanssa.

Merkkipaalut ovat hyvä hetki katsoa taivalta taaksepäin. Mitä kaikkea viimeiset 30 vuotta ovat pitäneet sisällään?

 

Innolux aloitti yhden miehen showsta. Perustajamme Jukka Jokiniemi oli päivätöissä saadessaan diagnoosin sokeutumisesta. Tuolloin lama vei alta työpaikankin ja Jukka olisi voinut jäädä näkövamman vuoksi sairaseläkkeelle, mutta hän koki, että hänellä oli vielä paljon annettavaa. Jukka ryhtyi opiskelemaan kuntoutusta pyrkien samalla itse taistelemaan sokeutumista vastaan. Valo oli tähän luonnollinen keino ja näin Jukka oivalsikin, että valon parissa työskentelemällä hän voisi auttaa itseään ja samalla myös muita: tuoda iloa ja valoa maailmaan. Yritys aloitti maahantuonnilla ja tukkukaupalla, mutta hyvin varhaisesta vaiheesta lähtien Innolux on tuottanut itse valaisimia.

Jukka toimii edelleenkin meillä tuotekehityksessä ja keskittyy erityisesti tuotteen valmistettavuuteen. Meille ei kannata tulla Powerpoint-esityksen kanssa, vaan ennemmin erilaisten hahmomallien kanssa. Niistä Jukkakin pystyy näkövammaisena arvioimaan muotoa ja valmistettavuutta. Hän hahmottaa kolmiulotteiset mallit käsillään, ymmärtäen miten valo kulkee ja kuinka tuote on valmistettavissa.

Kertokaa vähän Innoluxin toiminnoista, minne kaikkialle toimintanne sijoittuu?

 

Päätoimistomme sijaitsee Helsingin Kurkimäessä ja logistiikka- ja tuotantokeskuksemme sijaitsee Keravalla. Meissä erityistä on se, että valmistamme ja valmistutamme itse tuotteemme. Vuotuisesti noin 70–80 tuhatta valaisinta käy käsissämme Keravalla. Tuotantomme kotimaisuusaste kaikesta tuotannostamme on likimain 90 %. Meillä ei itsellämme ole omaa isoa tehdasta, mutta teetämme alihankinnassa Suomessa tai muualla Euroopassa osat ja loppukokoonpanon teemme omissa tiloissamme.

Missä suhteessa te käsittelette funktion ja estetiikan suhdetta?

 

Sloganimme on ”a home of good light”, hyvän valon koti. Valaistusominaisuudet ovat meille tuotteessa kaikkein tärkein asia. Me kiinnitämme ja olemme aina kiinnittäneet huomiota ensisijaisesti valon laatuun. Jos valaisin ei toimi valaisimena, se häikäisee tai valonlähde näkyy, esine ei istu meidän filosofiaamme: kutsummekin sellaista valaisinta leikkisästi himmeliksi. Vaikka muodollakin on tärkeä rooli, valon laatu on aina ykkönen: ajattelemme, että valaisimen on täytettävä funktionsa ennen kaikkea valaisimena ja vasta sitten sisustusesineenä.

Meidän valikoimassamme on monikäyttöisiä valaisimia, vaikkapa kirkasvalolaitteita, jotka täyttävät yhtäaikaisesti monta funktiota: himmennintä ja valon värilämpötilaa säätämällä niitä voi käyttää niin työpisteellä, lukuvalaisimena tai sitten kaamoksen aikaan nupit kaakossa kirkasvalovalaisimena.

Teidän valaisinvalikoimanne on vaikuttavan laaja! Kertoisitteko siitä hieman? Mitä kaikkea valikoimaan kuuluu?

 

Olemme jakaneet valikoimamme tuotteet kolmeen osaan: Heritage, Core ja Health -mallistoihin. Heritage koostuu suomalaisten suunnittelijoiden, kuten Lisa Johansson-Papen, Yki Nummen ja Tapio Wirkkalan valaisinklassikoista, Core tämän päivän muotoilijoiden nykymuotoilusta, ja Health hyvinvointia edistävistä kirkas- ja punavaloista.

Puhutaan lisää näistä hyvinvointia edistävistä valaisimista! Nehän ovat teille aivan erityinen oma osa-alueensa. Miksi Innolux on alkanut tekemään näitä ja mistä lähtien?

 

Kirkasvalolaitteet ovat kuuluneet toimintaamme liki alusta alkaen ja ne ovat meille edelleen erittäin tärkeä osa tarjontaamme. Ajattelemmekin itsemme tämän alan pioneereiksi. Olemme olleet ensimmäisten joukossa tekemässä muotoiltuja kirkasvalolaitteita. Suuri osa meistä oireilee jollakin tavoin talvella, kun luonnonvalon saanti romahtaa merkittävästi. Ongelma on tietenkin tuttu näillä omilla leveysasteillamme, mutta yllättävästi kuitenkin on käynyt ilmi, että kaikilla mantereilla osa väestöstä kaamosoireilee ja siispä hoitavalla valolla on kysyntää ihan globaalisti. Myymmekin kirkasvalolaitteita pariinkymmeneen eri maahan.

Kirkasvalon hyödyistä on vahva lääketieteellinen konsensus ja se on Käypä hoito -suositus kaamosväsymykseen ja muihin kaamoksen aiheuttamiin oireisiin. Hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen syvintä pimeää, jolloin voi välttää jopa kokonaan kaamoksen vaikutukset – tai ainakin lieventää oireita merkittävästi.
Haluamme ajatella, että tänä päivänä kirkasvalotuotteemme ovat sellaisia, ettei käyttäjän tarvitse erikseen ajatella ottavansa kirkasvalohoitoa, vaan se tulee luonnollisesti osaksi rutiinia aamiaispöydässä tai työn äärellä.

Mainitsitte kirkasvalolaitteiden lisäksi myös punavalon – mistä siinä on kysymys?

 

Punavalolaite säteilee punaista valoa ja lähi-infrapunavaloa. Ne läpäisevät ihon pintakerroksen tunkeutuen solutasolle, jossa aiheuttavat lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia. Hoidolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi ihon kuntoon, hoitaa aknea, tulehduksia ja muita kiputiloja, sitä voidaan käyttää urheiluun valmistautumiseen sekä siitä palautumiseen. Punavalolaitteet ovat olleet viime aikoina suosituimpia tuotteitamme, ihmiset ovat selvästi aktivoituneet ja todenneet punavalon hyödyt!

Kolmekymppiä on mittarissa nyt, mutta mitä seuraavat kolme vuosikymmentä tuovat Innoluxille tullessaan?

 

Kolmenkymmenen vuoden kuluttua meillä on toivottavasti tallissamme sata suomalaista muotoilijaa, kenen kanssa teemme yhteistyötä. Valaisutekniikan kehityksessä haluamme olla tiiviisti mukana, oppia uusimmista järjestelmistä sekä tietenkin pysyä aallonharjalla uusimmista hoitavista vaikutuksista – edelleen. Juhlavuotemme huipentuu syyskuussa Habitaressa, jossa esittelemme uutuusvalaisimet ja pitkän tauon jälkeen pääsemme jälleen kohtaamaan yhdessä.
Nähdään siellä!