-

Pilvenhattaroita sisätilassa

Habitaren Ahead-alueen näyttelyarkkitehtuurissa lisätty todellisuus tekee mahdottomastakin mahdollista.

 

Kuva: Osma Harvilahti

 

Habitare kutsuu vuosittain luovan alan ammattilaisen suunnittelemaan Ahead-alueen näyttelyarkkitehtuurin. Tänä vuonna arkkitehtuurista vastaa Marimekon art directorina työskentelevä muotoilija Laura Väinölä. Uransa aikana hän on työskennellyt moninaisten projektien parissa luoden mielikuvituksellisia, poikkitaiteellisia kokonaisuuksia installaatioiden, tapahtumien, tilojen ja konseptien muodossa.

”Mindspaces-teema on mielestäni valtavan inspiroiva ja sen pohjalta näyttelyarkkitehtuurin suunnitteleminen äärimmäisen kiinnostavaa”, Laura Väinölä kertoo. Vahvana inspiraation lähteenä Väinölällä toimivat surrealisti René Magritten työt, joissa arkipäiväisetkin elementit ottavat mielikuvituksellisen, maagisen roolin. ”Habitare on ainutlaatuinen mahdollisuus esitellä suurelle yleisölle jotakin aivan uudenlaista”, hän iloitsee.

Väinölän suunnittelema arkkitehtuuri muodostuu teemaa mukaillen kahdesta eri osa-alueesta: todellisesta ja virtuaalisesta. Todellinen, käsin kosketeltava installaatio rakentuu Habitaren ohjelma-alueelle verhoista. ”Mietin, mikä arkipäiväinen asia istuisi tämän vuoden teemaan”, Laura taustoittaa. ”Verhot tuovat tilaan mukavuutta, lämpöä ja suojaa, mutta samalla niiden takaa saattaa paljastua aivan uudenlaisia maisemia ja maailmoja. Verhoilla voi myös rakentaa tiloja tilojen sisään.” Runsas verhoinstallaatio rajaa Arena-ohjelmalavaa, jossa nähdään koko Habitaren ajan kiinnostavia puheita, keskusteluja ja esitelmiä.

Lisätyn todellisuuden teknologiaa hyödyntävän Arilyn-sovelluksen avulla toteutuu näyttelyarkkitehtuurin aineeton ulottuvuus. Taidemuseo Amos Rexissäkin hyödynnetyn Arilyn-sovelluksen avulla ympäristöstä löytyy asioita, joita ei muuten silmin voisi havaita. Väinölä on suunnitellut tilaan Habitaren ensimmäisen aineettoman kodin malliston, jossa tutut elementit saavuttavat epätodellisen tason. ”Jos tilassa on matto, se onkin lentävä matto. Messukeskuksessa saattaa myös leijailla virtuaalinen pilvi”, Väinölä paljastaa.

Laura Väinölä kertoo The Shades-nimeä kantavasta näyttelyarkkitehtuurista Arena-ohjelmalavalla keskiviikkona 11.9. Kumppaneina näyttelyarkkitehtuurin rakentumisessa toimivat Arilyn, Bolon ja Svensson.

Hanna-Katariina Mononen