Jenni-Maria Rautio -

Onnen kukkuloilla Habitaressa – Sami Sykön 9 Habitare-tärppiä

Kun Habitaren ovet avautuvat ensi keskiviikkona, Arena-ohjelmalavan juontaja Sami Sykkö laittaa juoksukengät jalkaan. Laita sinäkin, ja lue sitä ennen Samin vinkit Habitareen 11.–15.9.2019!

 

 

Lasken öitä Habitare-messuihin. Ihan totta. Habitare on sisustuksen ja muotoilun ystävälle kuin joulu – yksi vuoden kohokohdista. Paitsi että jouluun verrattuna Habitare on terveellisempi tapaus. Messuilla ei nimittäin tule juhlittua, juotua eikä ylensyötyä. Päinvastoin osastolta ja näyttelystä toiseen juostessa kunto kasvaa. Älkää naurako, aion laittaa juoksukengät jalkaan! Tässä Habitare-tärppini:

1. Ihan ensin juoksen katsoman, mitä messujen trendinäyttely Signals tarjoaa. Millaiset ovat tämän vuoden signaalit tulevaisuudesta? Viime vuonna ne olivat niin vaikuttavat ja vakuuttavat, että minun oli hankittava kotiini näyttelyssä esillä ollut valaisin.

2. Sitten on nähtävä Talentshop-näyttely. Siellä esitellään ne suomalaismuotoilijat, jotka nyt tulee tietää ja joiden työtä kannattaa seurata.

 

 

3. Ihan vieressä on Protoshop-näyttely. Siellä olevat tuoteideat ja prototyypit on pakko käydä katsomassa, sillä tuota näyttelyä on kutsuttu uuden muotoilun esiin nostajaksi. Ja kukapa muotoilun ystävä ei haluaisi olla ensimmäisten joukossa näkemässä tulevaisuuden tähtien hengentuotteita!

4. Seuraavaksi kierrän katsomassa huonekaluvalmistajien osastot, jotka ovat olleet vuosi vuodelta tyylikkäämpiä ja yhä vain kutsuvampia.

5. Kunnes marssin Arena-lavalle. Kolmen päivän ajan toimin messujen ohjelmalavan isäntänä ja haastattelijana. Ja jos en ole lavalla, istun katsomossa. Habitare on nimittäin kuin sisustuksen ja muotoilun pikakorkeakoulu, joka tarjoaa viiden päivän aikana valtavasti uutta sisustusalan tietoa ja taustoitusta, inspiraatiota ja ideoita. Tutustu Arenan ohjelmaan »

6. Viime vuosien uutuus Habitaressa on messujen Kansainvälisen Ystävän vierailu. Tällä kertaa Kansainvälinen Ystävä on muotoilubusineksen supertähti, Alberto Alessi. Hänen vierailunsa on jo sinänsä tapaus, mutta lisäksi häntä on pyydetty valitsemaan Habitare-suosikkinsa: esimerkiksi messujen kiinnostavin osasto, tuote ja materiaali. Kihelmöivän jännittävää on kuulla, mihin tuotteeseen Alessin harjaantunut silmä tarttuu ja mikä sisustusilmiö hänet sytyttää? Mahtaako designin kultasormi peräti napata messuilta uusia muotoilijoita tai tuotteita Alessin valikoimiin?

 

 

7. Avajaispäivänä Alessi pitää myös luennon. Kertookohan hän luennossaan työstään myös suomalaismuotoilijoiden kanssa? Alessillehan ovat suunnitelleet esimerkiksi Eero Aarnio, Harri Koskinen, Kristiina Lassus ja Stefan Lindfors.

8. Alessin luennon jälkeen on toinen esitys, joka herramiessalapoliisi ja tyyliniekka Hercule Poirotin fanin on välttämättä kuultava. Millainen oli se lontoolainen kerrostalo, joka valmistui vuonna 1934 ja sai nimekseen Isokon? Mikä tuosta valkoisesta Bauhaus-tyylisestä rakennuksesta teki niin erityisen, että sinne muuttivat asumaan muiden muassa Poirotin luonut kirjailija Agatha Christie, taiteilija Henry Moore ja viisi venäläistä vakoojaa? Arena-lavalla ikoniseen asuintaloon avaavat oven Magnus Englund ja Leyla Daybelge, jotka ovat kirjoittaneet Isokonista kirjan. Luennon jälkeen on luonnollisesti mentävä Isokonista kertovaan näyttelyyn, joka kuuluu tämän vuoden messujen tarjontaan.

9. Ja koska olen yleensä ollut Habitare-messuilla onneni kukkuloilla, ajattelin sunnuntaina kuunnella psykologi Iida Mäkikallion luennon, joka kertoo onnellisuudesta. Sen aikana selviää, etsimmekö onnea vääristä paikoista ja voiko onnellisuuden tavoittelu tehdä meistä onnettomia. Veikkaan, että huippumuotoilua ja -sisustuksia messuilla nähtyään vieras lähtee Habitaresta onnellisempana kuin on sinne tullut. Ja se on aika paljon se.

Onnellisia messuja kaikille!
Nähdään Habitaressa ja Arena-lavalla!

Sami Sykkö isännöi Arena-lavaa keskiviikkona, torstaina ja sunnuntaina. Perjantaina ja lauantaina juontajana toimii Maija Lukkari-Nyman.