Siirry sisältöön

Habitaren teemanäyttely

Habitaren Koskettaa/Touch-teemanäyttelyn suunnittelee arkkitehtitoimisto Collaboratorio

Habitaren 2025 teema Koskettaa/Touch pureutuu inhimilliseen tarpeeseemme kokea, koskea ja tunnustella asioita. Teema kehottaa tutkimaan tiloja moniaistillisesti, valjastamaan aidon uteliaisuuden osaksi kokemusta ja löytämään pinnoista tunteen. Syyskuussa nähtävän teemanäyttelyn suunnittelee arkkitehtitoimisto Collaboratorio. Martino De Rossin ja Kristiina Kuusiluoman perustama toimisto tunnetaan erityisesti ekologisen suunnittelun ja rakentamisen suunnannäyttäjänä.

Näyttely kaikille aisteille

”Kosketus on keskeinen elementti, kun puhutaan rakennusten ja tilojen välittämästä kokemuksesta – olipa kyseessä rouhea saviseinä tai -lattia, luonnonkivi- tai massiivipuinen lattia. Näemme Koskettaa/Touch-teeman mahdollisuutena korostaa materiaalien inhimillistä ja fyysistä ulottuvuutta sekä vuorovaikutusta niiden käyttäjien kanssa”, Martino De Rossi ja Kristiina Kuusiluoma sanovat.

Heidän ajatuksenaan on teemanäyttelyn kautta havainnollistaa, miten hallitulla keskeneräisyydellä voi luoda alustan elämälle ja kokemukselle.

”Haluaisimme tuoda esille kaikille aisteille mielenkiintoisen kattauksen meiltä ja maailmalta. Tiedettä ja taidetta, kosketeltavaa kauneutta, ekologisia ja vähemmän prosessoituja materiaaliratkaisuja. Näyttelyteema koskettelee muun muassa moraalista kunnianhimoa, eettisyyttä, kierrätettävyyttä ja uudelleenkäytettävyyttä.”

Habitaren Koskettaa /Touch-teemanäyttelyn suunnittelee arkkitehtitoimisto Collaboratorion Martino De Rossi ja Kristiina Kuusiluoma. Kuva: Justus Järnefelt

Collaboratorio on ekologisen suunnittelun suunnannäyttäjiin lukeutuva arkkitehtitoimisto

De Rossin ja Kuusiluoman vuonna 2016 perustama Collaboratorio tunnetaan ekologisesta rakentamisesta ja materiaalilähtöisestä lähestymistavasta suunnitteluun.

”Mielestämme haaste ei ole se, että rakastamme liikaa materiaaleja vaan päinvastoin rakastamme ja kunnioitamme materiaaleja liian vähän. Olemme siis hyvin materialistisia arkkitehtejä. Töissämme näkyy materiaalien vuorovaikutus – rouhean ja sileän, painavan ja kevyen yhdistäminen sekä massiivirakentamisen periaatteiden hyödyntäminen. Pyrimme ammentamaan inspiraatiota perinteisistä tekniikoista ja paikallisista materiaaleista”, De Rossi ja Kuusiluoma sanovat.

Heidän kiinnostuksensa ekologiseen rakentamiseen lähti turhautumisesta valtavirran rakentamisen hiilijalanjälkeen ja materiaalien kertakäyttöisyyteen. Käytännössä inspiraatio ja sysäys oman toimiston perustamiseen tuli heidän Tulumiin Meksikoon vuonna 2015 suunnittelemastaan projektista, jossa he piirsivät paikallisesta savesta ja puusta rakennettavia loma-asuntoja ja tutkivat projektia tehdessään paikallisten saviseinien ja palapa-kattojen käyttöä.

”Ei ollut muuta vaihtoehtoa, kun perustaa oma toimisto. Tuolloin vuonna 2015 ekologisuus ei ollut vielä niin yleinen juttu.”

Padova. Kuva-Simone-Bossi

Suunnittelufilosofiana yksinkertaisuus, materiaalien aistillinen vuorovaikutus ja ekologinen eettisyys

Collaboratorion suunnittelufilosofia pohjautuu yksinkertaisuuteen, materiaalien aistilliseen vuorovaikutukseen ja ekologiseen eettisyyteen.

”Näemme suunnittelun prosessina, jossa luonnonmukaisuus, perinteiset ratkaisut ja modernit innovaatiot yhdistyvät. Uskomme myös nöyryyteen rakennusfysikaalisten periaatteiden edessä – hyvin suunniteltu sokkeli tai räystäs on meille kauneuden ja toimivuuden lähtökohta. Yhteistyö asiakkaiden kanssa, joilla on syvä halu ekologiseen rakentamiseen, inspiroi meitä ja tuo parhaat tulokset”, De Rossi ja Kuusiluoma sanovat.

Jos havaitaan, että materiaali puuttuu, se kehitetään itse. Näin on syntynyt muun muassa luonnonbetoni, jota De Rossi ja Kuusiluoma ovat olleet kehittämässä vaihtoehdoksi perinteiselle, ympäristövaikutuksiltaan suurelle betonille.

Collaboratorion projektien skaala on laaja ulottuen pienistä kalusteista, kuten Cubile-sänky, ja omakotitaloista suuriin kouluihin ja kerrostaloihin, kuten juuri valmistunut Kuokkalan Kalon -asuntoreformikortteli Jyväskylässä.

”Erityisen mieleenpainuvia ovat olleet projektit, joissa asiakkaat jakavat intohimomme ekologisuuteen ja kauneuteen, kuten asunnon remontti Padovassa tai Villa Koppar, joissa nuori pariskunta halusi rakentaa mahdollisimman ekologisesti”, De Rossi ja Kuusiluoma kertovat.

Villa Koppar. Kuva: Niclas Mäkelä
Padova. Kuva: Simone Bossi
Päivölän piha. Kuva: Collaboratorio.

Ekologinen rakentaminen edellyttää syvällistä ymmärrystä materiaaleista ja niiden vuorovaikutuksesta. Se mahdollistaa kestävien ja esteettisten tilojen luomisen, jotka tekevät hyvää ihmisille ja ympäristölle.

”Ekologisuus on meille luonnonmukaisuutta – enemmän kuin high-tech-ajattelua – jossa ratkaisu syntyy oikeiden materiaalien ja yksinkertaisten ratkaisujen valinnasta. Ekologinen materiaalipaletti on huomattavasti suppeampi, mikä toisaalta helpottaa suunnittelijaa ja tuo selkeyttä ja keskittymistä olennaiseen. Hinnat ja sertifikaatit ovat meidän suuri haasteemme tällä hetkellä, koska kovapäästöiset materiaalit, kuten betoni, ovat aivan liian halpoja eikä hinnassa päästöt vielä heijastu”, De Rossi ja Kuusiluoma toteavat.