Skip to content

Ehea Living sai kimmokkeen unohtuneesta tehtaasta

Alkuvuodesta Tukholman huonekalumessuilla lanseerattiin uusi suomalainen yritys, Ehea Living. Sen ensimmäisen tuotteen syntytarina alkoi äkkiarvaamatta Kortesjärven metsässä, vuosikymmenet sitten toimintansa lakanneen ja sinne sijoilleen unohtuneen tehtaan raunioilla.

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuvat: Ehea Living

Alkupiste metsän valtaamassa tehtaassa

Ehea Livingin Teo-valaisin löysi muotonsa juuri sieltä. Tiina Roosin puolison suvun tarinaa vahvasti määrittänyt tehdas oli valmistanut toimiessaan savitiiliputkia peltojen salaojitukseen. ”Siinä muutoin ränsistyneessä paikassa siistiin pinoon asetellut putket hehkuivat kauniin punaisina”, Roos muistelee. Ajoitus inspiraatiolle oli oikea. Elettiin erikoista poikkeusaikaa paitsi maailmanlaajuisesti, myös Tiina Roosin henkilökohtaisessa elämässä: jollekin uudelle ja innostavalle oli tilaa ja tilausta.

Salaojaputkesta yllättävä inspiraatio

Putken muotoa tutkimaan Roos kutsui kanssaan muotoilijakaksikko Jokinen Konun. Ideointi- ja luonnosteluvaiheen myötä sai ääriviivansa Teo, keraaminen valaisin, jonka pyöreä, sympaattinen muoto kutsuu koskettamaan. Teo-valaisinta valmistetaan kattoon ripustettavana sekä pöytävalaisimena. Jälkimmänen on muunneltavissa niin pystyyn kuin kyljelleenkin aseteltavana: näin valon suuntaa ja luonnetta voi muunnella helposti itse. Kiiltävälasitteisia valaisimia on neljässä eri värissä, vihreä, musta, valkoinen, sekä tietysti savitiiltä muistuttava punainen. Keraamiset rungot valmistaa keraamikko Jari Puttonen Lapinlahdella ja valaisimiksi ne kootaan Seinäjoella. ”Olen päättänyt tehdä yhteistyötä vain sellaisten tahojen kanssa, joista syntyy hyvä tunne”, Roos kiteyttää tyytyväisenä yhteistyökumppaneistaan.

Eheampi tulevaisuus

Roos ajattelee Teo-valaisimen kantavan Kortesjärveläisen tehtaan muistoa mukanaan. Teo onkin nimetty juuri savenvalaja Teodor Roosin mukaan: tarina jatkuu, vaikka muuttaisikin muotoaan. Tuntuu selvältä, että samanlaiset ajatukset viitoittavat myös Ehea Livingin tulevaisuutta: Roosilla on paljon ajatuksia siitä, minkälaisia tarinoita voisi tuoda menneestä tähän päivään. Mutta sitä ennen Ehea Living saapuu syyskuussa Habitareen. ”Tuomme Habitareen Teo-valaisimet. Alkuvuodesta olimme Tukholmassa ja nyt saamme tehdä Teon suomalaisillekin tutuksi”, Roos toteaa.