Siirry sisältöön

Habitare-suunnittelukilpailu 2024

Habitaren ja Aalto-yliopiston järjestämä Habitare-suunnittelukilpailu 2024 järjestetään nyt 20. kertaa. Kilpailun teemana on Mukavuusalue. Kilpailun finalistityöt ovat esillä Habitaressa 11.–15.9.2024.

Suunnittelukilpailun teemana on Mukavuusalue

Habitare ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu järjestävät Habitare-suunnittelukilpailun. Kaksivaiheiseen kilpailuun kutsutaan osallistumaan Suomessa muotoilua ja arkkitehtuuria opiskelevat henkilöt sekä Taideyliopiston opiskelijat ja heidän muodostamansa työryhmät.

Habitaren ja Aalto-yliopiston järjestämä kilpailu on jo vuosien ajan nostanut esiin nuoria arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoita. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 € pääpalkinnon avulla nuoria opiskelijoita on kannustettu jatkamaan opiskeluja ja luomaan menestyksekästä uraa.

Tänä vuonna kilpailun teema on Mukavuusalue.

Habitare-suunnittelukilpailu 2024

Suunnitteluaihe ja tehtävän määrittely

Tänä vuonna kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja rakentaa Mukavuusalue yhdelle tai useammalle henkilölle Habitaren vuoden 2024 teeman Kerroksia/Layers hengessä. Kilpailutyön konseptin tai materiaalin käytön tulisi heijastaa Kerroksia/Layers-teemaa.

Habitare haluaa tutkia teeman kautta sitä, miten kodit tai tilat syntyvät: miten nykyisyys muotoutuu menneestä, yksilöllisistä tyyleistä, asioista joita emme havaitse, vuoropuheluista sekä asioiden törmäytyksistä.

”Mukavuusalue tuo inhimillisen lisäulottuvuuden Habitaren teemaan – millaisissa tiloissa tai paikoissa, olotiloissa tai muodoissa olemme elementissämme? Mitä ympärillemme tarvitaan, jotta tiloihin syntyy yksilöllinen mukavuuden kerros?” Habitaren Creative Lead Päivi Helander sanoo.

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa muotoilua ja arkkitehtuuria opiskelevat henkilöt sekä Taideyliopiston opiskelijat ja heidän muodostamansa työryhmät. Työryhmien kokoa ei ole rajoitettu. Kilpailun järjestäjät kannustavat kilpailijoita kokoamaan monialaisia työryhmiä, jotka antavat mahdollisuuden tehtävän ennakkoluulottomalle käsittelylle. Osallistujien, myös työryhmien kaikkien jäsenten, tulee olla kirjoilla edellä mainituissa oppilaitoksissa kilpailun julkistamishetkellä 7.3.2024.

Kilpailun aikataulu

Kaksiosaisen kilpailun ensimmäisen vaiheen osalta kilpailutöiden jättöpäivä on 3.5.2024 klo 16. Ensimmäisessä vaiheessa tuomaristoon kuuluvat Habitaren Creative Lead ja Aalto-yliopiston luennoitsija Päivi Helander, arkkitehti ja Aalto-yliopiston professori Pentti Kareoja, sisustusarkkitehti ja Aalto-yliopiston luennoitsija Martin Relander sekä muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Tomek Rygalik.

Tuomaristo valitsee kilpailun finalistit, joiden kilpailutyöt ovat esillä Habitaressa 11.–15.9.2024. Kilpailun voittajan valitsee päätuomari, joka julkistetaan myöhemmin. Voittaja julkistetaan Habitaressa avajaispäivänä 11.9.2024.

Habitare-suunnittelukilpailun 2024 palkinto on 5000 euron stipendi, jonka lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Kilpailuehdotusten arviointikriteerit

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissaan huomiota ehdotusten taiteelliseen ja muotoilulliseen laatuun. Kilpailuehdotuksia arvioidaan myös niiden toiminnallisten, materiaalien ja rakenteellisten ominaisuuksien perusteella.