Skip to content

Protoshop 2020 sisustusratkaisut ja tuoteideat

Protoshop on Imun ja Habitaren yhdessä tuottama kuratoitu näyttely, joka järjestetään tänä vuonna jo kahdettatoista kertaa. Habitaren The Block-alueelle sijoittuvan Protoshopin missiona on löytää loistavia tuoteideoita, esitellä ne yrityksille ja yleisölle, sekä auttaa suunnittelijoita löytämään tuoteideoille valmistajan.

Protoshopiin on tänä vuonna valittu yhteensä 12 työtä. Tutustu suunnittelijoihin ja tuotteisiin alla!

KITA
Tatu Laakso

Kita on monitoiminen sivupöytäsarja, joka sopii sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Kaksitasoinen pöytä toimii sekä laskutasona että säilyttimenä. Sen puoliksi suljettussa alaosassa voi säilyttää esimerkiksi lehtiä tai laukkua. Korkeamman mallin saa muotonsa takia vedettyä osittain sohvan päälle, jolloin se toimii rentona työpisteenä tai kahvipöytänä.

Tatu Laakso on valmistunut muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2017 ja viimeistelee parhaillaan sisustusarkkitehtuurin maisterintutkintoa Aalto-yliopistossa. Tatun suunnittelun tavoitteena ovat funktionaaliset ja tuotannollisesti järkevät kalusteet, jotka kestävät aikaa niin fyysisesti kuin visuaali-sestikin. Hän työskentelee mieluiten puun kanssa, joka on ainutlaatuisuudessaan ja kestävyydessään ihmiselle luonteva materiaali. Tuotteillaan Tatu haluaa tuoda esiin perinteikkään materiaalin oivaltavaa ja nykyaikaista käyttöä.

tatu.laakso@me.com
www.tatulaakso.com
@tatu.laakso

FLOW
NG Wing Yin (Didi)

FLOW on puinen lepotuoli, joka on valmistettu koivuvanerista ja massiivipuusta. Sen ontto rakenne korostaa vaneriosan luomaa jännitettä ja lujuutta. Suoraviivainen jalkarakenne muodostaa tehokkaan kontrastin istuinosan kaareville linjoille. Tyhjä tila niiden välissä synnyttää visuaalisen tasapainon ja harmonisen lopputuloksen.

Alunperin Hong Kongista kotoisin oleva Didi opiskelee parhaillaan sisustusarkkitehtuurin MA-ohjelmassa Aalto yliopistossa. Tilojen, kalusteiden ja muiden esineiden suunnittelun lisäksi häntä kieh-too myös taide. Tutkimalla muodon ja estetiikan suhdetta, hän pyrkii luomaan esineitä, jotka herättävät mielenkiinnon ja stimuloivat aisteja.

didi@dd-ng.com
dd-ng.com

BASIL
Essi Aalto

Basil on kahdesta erikokoisesta maljakosta koostuva sarja. Suunnittelun lähtökohtana oli luoda isokokoinen maljakko, jossa kukat pysyisivät ryhdissä, eivätkä kellahtaisi reunoille. Suupuhalletusta lasista valmistettu pisa-ramainen malja on saanut parikseen puisen, rei’itetyn kannen. Kannen reiät pitävät kukat pystyssä ja luovat maljakolle persoonallisen ilmeen.

Essi Aalto viimeistelee maisterin opintojaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ohjelmassa. Suunnittelussaan Essi pyrkii ratkaisemaan ongelmia yksinkertaisin oivalluksin, ja käyttämällä suoraviivaista ja ajatonta muotokieltään.

essi.aalto@aalto.fi
@essiaalto
+358 40 169 5558

BIRDBOX
Tautvydas Petruškevičius

Birdbox on uudenlainen, kasaan taittuva linnunpönttö, jossa ei ole käytetty liimaa tai metalliosia. Kokonaan puusta ja vanerista koostuva Birdbox voidaan tuottaa helposti massavalmisteisena. Tuote rakentuu kahdeksasta vaneripalasta, jotka taivutetaan ja yhdistetään kahden puisen tapin avulla kotilomaiseksi pesäksi.

Tautvydas Petruškevičius on liettualainen teollinen muotoilija, joka opiskelee Lontoon Middlesex-yliopistossa ja joka on suorittanut Erasmus-vaihdon Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulussa. Hän on ollut mukana liiketalouden metorointiohjelmissa Singaporessa ja Italiassa ja toiminut yhteistyössä suunnittelijoiden, yrityskehittäjien, diplomaattien ja innovatiivisten teknologiayritysten kanssa. Vuonna 2018 Tautvydas valittiin Junior Achievement Europen mentorointiohjelmaan yhtenä kuudestatoista europpaalaisesta nuoresta vaikuttajasta. Monipuolisen kokemuksensa ansiosta hän on hyvä ongelman-ratkaisija ja suunnittelija, joka uskoo kestävään ja tehokkaaseen muotoiluun.

tp478.myportfolio.com
tautvydas.design@gmail.com
@petruskevicius.tautvydas
+44 7464 816695

LINNOITUS
Elina Parmakoff & Katarina Westerlund

Linnoitus on päiväkotiympäristöön suunniteltu tilanjakaja, jolla voidaan myös parantaa akustiikkaa ja inspiroida uusiin leikkeihin. Tuotteen päädyissä olevat magneetit mahdollistavat osien kytkemisen yhteen, jolloin niistä voidaan rakentaa maja. Materiaalina on käytetty kierrätetyistä muovipulloista valmistettua PET-huopaa.

Elina ja Katarina valmistuivat kalustemuotoilijoiksi Lahden Muotoiluinstituutista keväällä 2020. Muotoilijoina heitä kiinnostavat ajaton, käyttäjälähtöinen muotoilu sekä kestävä kehitys.

elinaparmakoff@gmail.com
@elinaparmakoff
+358 40 536 7416

westerlundkatarina@gmail.com
@westkata
+358 50 468 8765

ALVARI
Maiju Räty

Alvari on koottava flatpack vanerivalaisin. Sen ajaton muotokieli yhdistettynä vesi- ja laserleikkauksen mahdollistamaan valmistusmenetelmään ja kauniiseen puumateriaaliin luovat mielenkiintoisen yhdistelmän, joka kestää aikaa. Skandinaavisen pelkistetty valaisin sopii niin julkitilaan kuin kotiympäristöön, luoden ympärilleen kauniin valon ja varjon.

Maiju Räty on sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun 4. vuoden opiskelija Lahden Muotoiluinsti-tuutista. Muotoilu on Maijulle ongelmanratkaisua ja vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Tulevaisuu-den unelmana hänellä on työskennellä laaja-alaisesti erilaisissa tilasuunnittelu- ja muotoiluprojekteis-sa. Aiemmalta koulutukseltaan Maiju on yhteiskuntatieteiden maisteri, minkä hän näkee vahvuutena myös muotoilun alalla.

raty.maiju@gmail.com
@maijupauliina.visuals

LOU
Laura Kuusajoki

Muotokieleltään herkkä ja runollinen Lou on klassinen pöytävalaisin modernilla twistillä. Geometrinen kaari kannattelee varjostinta luoden kevyen ja kelluvan vaikutelman. Valonlähde sijaitsee piilossa lieri-ön muotoisessa jalassa, jolloin valo heijastuu varjostimen kautta.

Laura Kuusajoki opiskelee tällä hetkellä Lahden Muotoiluinstituutissa sisustusarkkitehtuurin ja kalus-temuotoilun ohjelmassa. Hänen työskentelynsä perustuu värien, kestävien materiaalien ja erilaisten muotojen käyttöön. Lauraa kiehtoo arjessa läsnä olevat värit, kaupunkimaisema ja se miten valo vaikut-taa maisemaan ja kuinka se muotoilee muodot uudelleen.

lkuusajoki@gmail.com
@laurakuusajoki
+358 50 501 2679

MATAMI
Miika Ruotsalainen

Matami on matala, koivusta valmistettu sivupöytä. Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä jotakin taiteel-lista, mutta silti käytettävää. Pöydän jalat on tehty sorvaamalla, ja yksi jaloista on ontto, joten se toimii myös maljakkona kukille. Pöytä on saanut inspiraatiota japanilaisesta ikebana-taiteesta.

Miika Ruotsalainen on helsinkiläinen sisustusarkkitehti, joka viimeistelee sisustusarkkitehtuurin mais-teriopintoja Aalto-Yliopistossa. Suunnittelijana häntä kiinnostaa taiteen ja käytännöllisyyden yhdistä-minen, epätäydellisyys sekä ekologiset arvot.

miika.k.ruotsalainen@aalto.fi
@miikaruo
+358 41 436 5558

T03
Aleksi Peltonen

T03 on kevyt, mutta kestävä massiivipuurakenteinen pöytä kotiin ja julkitiloihin. Sarjaan kuuluu kaksi erikokoista sohvapöytää sekä korkeampi baaripöytä.

Aleksi Peltonen on valmistunut muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista ja opiskelee tällä hetkellä Aalto yliopistossa Contemporary Design-maisteriohjelmassa. Aikaisemmalta koulutukseltaan Aleksi on puuseppä ja puu onkin yksi tärkeimmistä materiaaleista hänelle. Muotoilussa ajattomuus ja korkea laatu ovat tekijät, jotka asettavat suunnan ja tavoitteet Aleksin työlle.

aleksi.o.peltonen@gmail.com
aleksipeltonen.myportfolio.com
@studioaleksipeltonen

SAMMAL
Lilli Ilmavirta

Sammal-maton inspiraatio on lähtöisin halusta tuoda pala luontoa sisätiloihin. Matossa on leikitelty runsaudella, väreillä ja tekstuureilla, mutta säilytetty silti maanläheisyys. Materiaalina villa tuntuu pehmeältä jalan alla, aivan kuten oikea sammal.

Lilli Ilmavirta on Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistunut tekstiilisuunnittelija. Hänen työnsä ovat usein värikkäitä, runsaita ja luonnonläheisiä. Inspiraation lähteinä hän käyttää kasveja ja luontoa, niin matkoiltaan kuin omalta takapihaltaankin.

lilliilmavirta@gmail.com
@lilliilmavirta

NAKU
Veli-Antti Virtanen

NAKU on luonnosta inspiraationsa saanut leikkisä vaatesäilytin. Sen muotoa ja toiminnallisuutta on suunnittelussa lähestytty kuvanveiston ja sommittelun keinoin. Raikkaana ja veistoksellisena element-tinä se soveltuu sekä kotiin että julkisiin tiloihin ja riviin aseteltuna se toimii myös tilanjakajana.

Veli-Antti on sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelija Lahden muotoiluinstituutissa. Hän tarkastelee muotoilua ekologisuuden, toimivuuden ja tunnelman näkökulmasta sekä inspiroituu arki-sista havainnoista ja luonnosta.

virtanen.vellu@gmail.com
@virtanendesign
+358 40 723 0747

UNISONO
Virpi Heikkinen

Ajatus Unisono-valaisimen muotoon tuli vanhasta leipien jäähdyttämiseen käytetystä esineestä. Kol-men erilaisen pelkistetyn muodon käyttäminen varjostimissa muodostaa ajattoman, selkeän mutta kui-tenkin visuaalisesti kiehtovan kokonaisuuden. Valaisinta on helppo varioida skaalaamalla kokoa tai yhdistelemällä varjostimet uudella tavalla. Taustalla on ajatus siitä, miten erilaiset yksilöt täydentävät toisiaan ja muodostavat yhdessä jotain aivan uutta.

Virpi Heikkinen opiskelee muotoilua Metropolia ammattikorkeakoulussa. Ammatillisena pääaineena hänellä on tekstiilisuunnittelu. Opinnoissaan hän haluaa kuitenkin tutkia myös muita materiaaleja sekä kolmiulotteisuutta. Muotojen, materiaalien ja toiminnallisuuden välinen vuoropuhelu innoittaa häntä hakemaan suunnittelussaan uusia, kestäviä arjen ratkaisuja.

virpi.m.heikkinen@gmail.com
+358 408388281