Siirry sisältöön
Blogi Yhdessä Yhdessä: Lapuan Kankurit
Artikkeli

Yhdessä: Lapuan Kankurit

Julkaistu

Yhdessä: Lapuan Kankurit

Lapuan Kankurit ovat tuoneet pehmeitä arvoja ja kodin tekstiilejä ihmisten koteihin jo 50 vuoden ajan. Kuullaksemme perheyrityksen kuulumisia ja tarinaa tapasimme Jaana Hjeltin, Lapuan Kankureiden markkinointijohtajan ja toisen yrittäjistä – ja saimme myös loistavan matkavinkin Suomen suveen.  

Teksti: Hanna-Katariina Mononen

Kuvat: Lapuan Kankurit

Tervetuloa Suomeen, Jaana! Olet juuri palannut kotiin Japanista. Missä merkeissä teit matkan? 

Avasimme vuonna 2019 lippulaivamyymälän Tokion Omotesandoon ja kävin nyt juhlavuotemme tiimoilta siellä tapaamassa jälleenmyyjiämme ja kuluttajia. Japani on meille tärkeä markkina-alue, sinne menee iso osa myynnistämme. Meillä on Tokion myymälän liepeillä kiva Suomi-yhteisö: Iittala avasi samalle kadulle myymälän vuosi jälkeemme ja Artek sijaitsee myös vieressä. Suunnittelemme yhdessä, millä keinoin voisimme vahvistaa tätä yhteisöä ja palvella paikallisia Suomi-designin ystäviä yhä paremmin. 

Mukaan matkalle sain tyttäreni: varasimme kalenterista vuorokauden vapaata ja matkustimme Tokion ulkopuolelle perinteiseen ryokaniin, jossa oli kolme onsenia ja kaksi saunaa. Kuljimme siellä kimonot yllämme ja nautiskelimme – oli ihanaa! 

Mitä Lapuan Kankureille kuuluu?  

Meille kuuluu aika kiireistä! Viime vuodet ovat olleet hektisiä ja hyvin erilaisia. Pandemian alussa kuvittelimme, että meillä olisi aikaa toteuttaa kaikkia sellaisia asioita, mitkä ovat aiemmin jääneet tekemättä. Käynnistimme suuren projektin, jossa aloimme keräämään suomenlampaan villaa, rakentamaan viimeistelylaitosta ja äkkiä olimmekin jo investoimassa kehräämöön. Samalla alkoi voimakas kasvu pandemian synnytettyä täysin ennakoimattoman sisustus- ja vastuullisuusbuumin. 

Viime vuodet ovat vaatineet muuntautumiskykyä: välillä on pitänyt tuottaa paljon, välillä vetää tuotantoa alas ja yhtäaikaisesti pärjätä taloudellisesti. Kriisit aiheuttavat helposti sen, että keskittyy vain niihin eikä muista fokusoida pitkän aikavälin suunnitelmaan. Meidän tavoitteemme on läpinäkyvyys ja lähituotanto: teemme investointeja Suomeen, jotta saisimme aikaiseksi tämän. Kovat ajat saattavat herkästi aiheuttaa sen, että tällaiset arvot heitetään ensimmäisenä romukoppaan ja lähdetään toimimaan toisin. On kuitenkin hyvin tärkeää tehdä asiat loppuun asti.  

Lapuan Kankurit täyttää tänä vuonna 50 vuotta! Mikä on Lapuan Kankureiden olemassaolon aikana muuttunut – entä mikä on pysynyt samana? 

Jo 1970-luvulla liikeideamme perustui jacquard-tekniikkaan, eli siihen, että kudomme kuvioita kankaaseen. Itse tuotteet ovat kuitenkin muuttuneet, sillä kilpailu ja maailmantilanteet ovat vaikuttaneet markkinoihin. 1970-luvulla tehtiin kuosiin kudottuja sängynpeittoja, jotka kuitenkin hävisivät Portugalista tuoduille, edullisemman tuotannon vastaaville tuotteille. 1980-luvulla valmistimme erilaisia seinävaatteita kodin koristukseksi: sen markkinan pyyhki alleen 1990-luvun lama.  

Maailmantilanteet ovat siis vaihdelleet ja sen myötä sanelleet tuotteitamme. Pellavan kanssa meillä on ollut onnea matkassa, sillä vaikka 1990-luvun alussa se ei ollut mitenkään trendikäs vaan oikeastaan jopa vanhanaikaiseksi ajateltu materiaali, yhtäkkiä pellavasta kiinnostuttiin ja siitä tuli taas hyvin suosittua. 

Villahuopia valmistettiin villankeruusta lähtien jo puolisoni Eskon isoisän nuoruudessa 1900-luvun alussa, jonne saakka ajattelemme Lapuan Kankurin juurien yltävän. Nyt ympyrä sulkeutuu, kun olemme itse alkaneet taas keräämään ja kehräämään villaa investoituamme omaan villakehräämöön.  

On selvää, että Lapuan Kankurit valmistaa tekstiileitä kotiin, mutta taustalla tuntuu olevan jotakin enemmän. Kertoisitko, mitä toiminnallanne oikeastaan tavoittelette? 

Meillä on intohimo tekstiilin tekemiseen. On valtavan surullista, että Suomessa on jäljellä niin vähän tekstiilituotantoa. Me haluamme kantaa vastuuta siitä, että tekstiilialan tieto ja taito säilyisi Suomessa jatkossakin. Ammennamme pitkästä historiastamme, mutta haluamme olla kehittämässä tekstiilialaa Suomessa tulevaisuutta varten.   

Laskin, että olette tehneet yhteistyötä liki kolmenkymmenen suunnittelijan kanssa. Mikä merkitys Lapuan Kankureille on näillä suunnittelijoilla?  

Suunnittelijoilla on meille valtavan suuri merkitys! Kun 2000-luvun alussa teimme sukupolvenvaihdoksen, teimme samoihin aikoihin ensimmäisen yhteistyöprojektin silloisen taideteollisen korkeakoulun kanssa. Se on ollut oikeastaan lähtökohta meidän yrittäjäpolullemme. Ymmärsimme heti, että näin haluaisimme jatkossakin toimia. Näimme valtavan taitavissa suunnittelijoissa sitä samaa intohimoa, mitä meillä oli tekstiilin tekemiseen. 

Ajattelemme, että meidän roolimme ja tavoitteemme on tehdä työtä paljon myös nuorten suunnittelijoiden kanssa ja auttaa heitä heidän ammatillisella polullaan. Se on ollut hedelmällistä ja antavaa meillekin: olemme saaneet uusia ajatuksia nuorilta ihmisiltä ja valtavan antoisia kokemuksia.  

Voisiko ajatella, että suunnittelijat ovat siis myös osa tätä perheyrityksenne perhettä? 

No kyllä, ehdottomasti! Suunnittelemme juuri 50-vuotisjuhliamme ja niidenkin osalta on kyllä selvää, että suunnittelijat ovat osa tätä perhettä ja mukana juhlinnassa.  

Niin, Lapuan Kankureilla juhlitaan tänä vuonna puolta vuosisataa! Missä merkeissä ja minkälaisin juhlallisuuksin merkkipaalua vietetään? 

Olemme kevään mittaan järjestäneet erilaisia tapahtumia jälleenmyyjille ja juoneet myös kakkukahveja kuluttajien kanssa täällä Lapualla. Kesäkuun 16. päivä avautuu Lapuan Taidemuseossa juhlanäyttelymme Kudottu matka, joka on avoinna 9. syyskuuta 2023 saakka. Näyttelyyn on kerätty asiakkaidemme vanhoja Lapuan Kankureiden tekstiilejä, ja niiden myötä myös ikimuistoisia tarinoita.  

Tässäpä oiva matkavinkki kesälomalaisille! Kertoisitko, mitä muuta kannattaa tehdä kesäisellä retkellä Lapuan Kankureiden synnyinsijoille? 

Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa on paljon kaikenlaista: taidemuseon lisäksi siellä on meidän tehtaanmyymälämme, Patruuna-galleria, harrastajateatteria ja jokilaivaristeilyjä. Lisäksi Lapuan lähellä Seinäjoella on upea Aalto-keskus! Usein designista kiinnostuneet käyvätkin täällä juuri Aalto-keskuksessa ja Paukussa, käsityön ystävät vierailevat meillä ja Kauhavalla Lankavassa, joka on suuri lankatavaratalo. Päivän päätteeksi voi sitten ajella vaikkapa Kyrö Distilleryn vierailukeskukseen.  

Syyskuussa Lapuan Kankurit puolestaan matkaa Helsinkiin Habitareen. Mitä pääsemme osastollanne näkemään? 

Habitareen tuomme tietenkin suomenlampaan villasta valmistettuja villahuopia. Kylpemiseen ja saunomiseen liittyen pääsemme esittelemään kaksi ihanaa uutta mallistoa, joista toisen on suunnitellut Samu-Jussi Koski ja toisen Elisa Defossez. Samu-Jussin mallisto on inspiroitunut Helsingistä ja tulkitsee sen eri kaupunginosia. Elisan mallisto ammentaa japanilaisesta wabi-sabista esittäen täydellisen epätäydellisen raidan. 

Lue lisää