Skip to content

Habitaren 2023 näyttelyarkkitehtuurin suunnittelee Studio Joanna Laajisto

Habitaren 2023 näyttelyarkkitehtuuri on kannanotto yhteiskunnan tehokkuusvaatimuksia vastaan. ”Aika ja raha ovat maailman kaksi ajuria, jotka vaikuttavat lähes poikkeuksetta negatiivisesti suunnittelun lopputulokseen”, sanoo suunnittelija Joanna Laajisto. 

 

Habitaren vuoden 2023 näyttelyarkkitehtuurin suunnittelee Studio Joanna Laajisto. Näyttelyarkkitehtuuri näkyy tapahtuman Arena-päälavalla ja sisäänkäynneillä. Studio Joanna Laajiston suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri kantaa nimeä Slow.

Näyttelyarkkitehtuuri Slow kehottaa hidastamaan

Näyttelyarkkitehtuuri Slow on kannanotto sekä rakennusalaa että yleisemmin yhteiskuntaa leimaavaa tehokkuuden vaatimusta vastaan. ”Halusin tehdä kannanoton alalle ja maailmaan, jota ajaa aikataulujen tiukkuus ja tehokkuuden vaatimus. Aika ja raha ovat kaksi ajuria, joiden edessä koko maailma joutuu taipumaan. Ne vaikuttavat lähes poikkeuksetta negatiivisesti suunnittelun lopputulokseen, kun joudutaan tekemään kompromisseja ja tyytymään heikompaan laatuun”, kertoo suunnittelija Joanna Laajisto. 

Näyttelyarkkitehtuuri jatkaa globaalia ilmiötä, jossa omaksutaan erilaisia keinoja hidastaa. Hidastaminen näkyy muotoilussa esimerkiksi slow travel -ilmiössä, jossa suunnitellaan matkakohteita ja hotelleja, joissa aika pysähtyy. 

”Tuntuu siltä, että ennen vanhaan suunnittelulle ja materiaalien hankkimiselle olisi annettu niiden tarvitsema aika. Jostain syystä tänä päivänä aikaa ei ole samalla tavalla”, Laajisto huomauttaa. 

Näyttelyarkkitehtuurin materiaalit käsintehtyjä 

Näyttelyarkkitehtuurin elementeissä Laajistolle on tärkeää, että niistä näkyy käden jälki ja niiden valmistamiseen käytetty aika. Materiaalien valmistuksesta vastaa suomalainen Verso Design. 

Näyttelyarkkitehtuuri koostuu suurista elementeistä, ja pääroolissa ovat isot paneelit, jotka toimivat materiaalien ja valmistustavan manifesteina. Arkkitehtuurissa hyödynnetään kierrätettyä: mukana ovat muun muassa vuoden 2022 Habitaren päälavalla nähdyt Mattila & Mertzin penkit. 

”Habitaren näyttelyarkkitehtuurin suunnittelussa on käytettävä isoja pensellinvetoja, sillä tapahtumassa liikkuu isoja massoja. Kaupallisten projektien ohessa Habitaren näyttelyarkkitehtuurin suunnittelu on ollut tietynlainen terapiaprojekti”, kertoo Laajisto näyttelyarkkitehtuurin suunnittelusta. 

 

Studio Joanna Laajisto on suunnitellut aiemmin mm. Runo Hotel Porvoon, Hotelli Tornin huoneet ja huonekäytävät sekä juuri avautuneen ravintola Cafe Savoyn.

 

Hanki omat design-paneelit